Întrebări legate de PFA

Răzvan Radu binevoiește să răspundă întrebărilor legate de PFA (înființare, funcționare etc). Cum nu poate răspunde la niște întrebări inexistente, aștept întrebări de la tine (pertinente!).

Așadar, începeți!

236 de Comentarii

Mai multe Comentarii: 1 3 4 5
Razvan Radu a scris

Ionut Trebuie sa ma angajezi cu jumatate de norma pe Blog :)

– lory noi ne ocupam de PFA uri nu de SRL uri, stampila se declara la ziar furata ori pierduta.

– Ana Negoita, la acest cod CAEN 4751: Comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate poti opta pentru impozitarea la norma iar in Cernavoda cred ca este 16 % la 9 000 ron pe an, fara a mai fi nevoita sa ti contabilitatea. Eu te sfatuiesc sa alegi aceasta varianta. Poti opta si pentru 4782 Comerț cu amănuntul al textilelor, îmbrăcămintei și încălțămintei efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe doar ca norma este 19 000 ron, sau 4642: Comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei cu aceeasi suma.

– Roxana Hudris, poti avea si 3 contracte la internet pentru ca poti spune ca sunt ca si solutie de Back Up, nu cred ca este o piedica in acest sens daca tu folosesti internetul in scopul PFA ului.

Daca livrezi bunuri si servicii catre firme factura si chitanta ori plata prin banca, daca livrezi catre persoane fizice factura si bon fiscal. Daca nu vrei sa folosesti casa de marcat (nu cred ca are sens) faci factura fara chitanta si fie persoana fizica face transfer bancar sau cea mai simpla metoda faci factura fara chitanta si banii incasati ii depui la Banca in contul PFA din partea clientului si scrie depunere fact nr 01. La Banca Transilvania merge rapid aceasta operatiune.

Daca vrei casa de marcat si ai activitate mobile poti lua una cu baterie sa o ti la tine, si emiti factura si bon fiscal fara chitanta sau doar bon fiscal depinde ce vinzi.

aldea.i a scris

intentionez sami fac o pensiune din fonduri euro si cei de la consultanta ma obliga sami fac ori PFA, ori SRL, orice da sa fie firma comerciala.Te rog lumurestema daca eu am PFA dar momentan nu operez ce trebuie sa platesc, cum si ce fel, multumesc anticipat.

Adrian H. a scris

Buna ziua,

Doresc sa devin PFA in turism, sa vand servicii turistice (cazare, pachete, bilete avion, etc.) am studii si experienta in domeniu, intrebarea mea este am nevoie de licenta de turism, de un sediu care sa fie la parter sau etajul 1 conform cu conditiile ce sunt necesare pentru o agentie de turism?

Va multumesc anticipat,

Razvan Radu a scris

Pentru Agentie de Turism trebuie SRL nu PFA, Brevet de Turism pentru Manager in activitatea de turism. Mai multe informatii puteti obtine de la reprezentantul in teritoriu al ministerului sau de la directia din Bucuresti ce se ocupa de Agentiile de Turism.

pistol a scris

va rog sa-mi raspundeti daca pot sa ma angajez cu carte de munca daca sunt studenta la medicina?multumesc anticipat

aldea.i a scris

Eu doresc sa fac o pensiune prin fonduri Euro, iar firma cu care trebuie sa fac contractu de consultanta imi cere sa.mi infiintez firma, iar eu vreau sa stiu ceea ce trebuie sa platesc daca eu pt 2 ani de zile nu fac nik, trebuie sa fac firma asta sau PFA doar pt consultanta, te rog lamurestema, multumesc.

Catalina a scris

Buna seara,

In primul rand doresc sa va felicit pentru efortul depus si pentru raspunsurile concrete si pe intelesul tuturor pe care le oferiti. Din cate pagini am rasfoit pe net, de departe aceasta este cea mai explicita si diversa ca si tematica abordata.
Vreau sa infiintez un PFA in colaborare cu mama mea, mai exact ne gandim la o croitorie (croit, cusut, reparatii, retusuri precum si distribuire a produselor lucrate de noi catre persoane fizice si juridice). Ea este pensionata pe caz de boala, cu drept de munca 4 ore, tot ea are si calificarea necesara si experienta in domeniu (25 ani de munca la Apaca).
Intrebarile pt care am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns, in limita timpului disponibil, sunt:
1. are voie sa fie pfa fara sa ii afecteze pensia? daca da, este limitata la a presta doar 4 h/zi?
2. daca ma inregistrez eu pfa, neavand cunostintele necesare, poate presta serviciile ea sau pentru asta imi recomandati o alta forma de inregistrare?
3. ma pot inregistra eu pfa chiar daca nu am experienta in domeniu? (nu stiu daca pentru activitatea aceasta trebuie calificare specializata, mentionez ca sunt absolventa de facultate.
4. daca imi trebuie calificare, pot opta pentru un curs de croitorie avizat de Ministerul Muncii?
In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns,

Va multumesc,
Catalina

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

PFA este individual, IF sau AF se poate infiinta cu o ruda de pina la gradul 4.
IF nu poate avea angajati AF poate avea angajati.

In cazul acestei activitati cred ca ai nevoie de calificarea mamei tale o diploma de licenta pe industrie textila te scuteste de asa ceva dar pe alta calificare nu. In plus nu are sens ca mama ta poate munci doar 4 ore daca o poti face tu, acest lucru nu va impiedica sa infiintati un AF sau IF.

Aici sunt normele de venit pentru activitatea de croitorie pozitia 35 in Constanta de exemplu. Sumele difera in fiecare judet pentru Constanta fiind si reducerei pentru partea de participare a mamei tale chiar si a ta.

Daca este pensionata normal la indeplinirea virstei nu sunt probleme pentru pensionarea pe caz de boala poti merge sa intrebi la Casa de Pensii sa vezi ce restrictii are.

Pentru intrebarea 2 raspunsul il poti deduce si tu …..atit timp cit lucreaza acasa si nu la un atelier ca si punct de lucru asemeni unei croitorii clasice cu vitrina la strada.

La intrebarea 3 am raspuns mai sus oricum poti intreba si la ONRC daca in baza diplomei de licenta te poti autoriza pe unul din aceste coduri CAEN
1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte
1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
1419 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii n.c.a.
9529 Repararea articolelor de uz personal și gospodăresc n.c.a.

Da poti face un curs de croitorie rapid pentru a avea o diploma dar mai intii verifica la ONRC si Casa de Pensii.

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2012/Norme_venit2012.htm

Cosmin a scris

Daca am PFA pot sa-mi cumpar 2 telefoane mobile si sa platesc in locul impozitului care oricum l-as fi platit?

Catalina a scris

Multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-am format o idee din tot ceea ce s-a postat aici despre pfa. In cazul in care va trebui sa iau in calcul varianta cu AF, as avea nevoie sa stiu daca eu voi fi reprezentantul legal (nu stiu cat este de corect acest termen) imi pot alege membri din familie pe care sa ii angajez la mine sau ei trebuie sa imi fie ,,parteneri”?
Daca in cazul PFA denumirea este ,,PFA (nume si prenume)” in cazul AF cum este?
AF si PFA isi pot face publicitate prin site-uri, anunturi, flyere la fel ca o SC obisnuita?
Cat si cum plateste contributiile si ce varianta de impozitare poate alege AF? Cum tine contabilitatea?
Pot angaja si din afara familiei?
AF poate incheia contracte de prestari servicii si colaborare atat in calitate de prestator cat si de beneficiar dupa cum doreste?

Cu scuzele de rigoare pentru lista uriasa de intrebari,

Va multumesc pentru informatii,

Catalina

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

La II sau IF pot fi de la 2 membri in sus rude pina la gradul 4 si toti trebuie sa aibe procente de pina la 100 %, unul din membrii este titular, unul poate fi desemnat reprezentant prin procura simpla, iar restul membrii.

AF nu mai exista.
II intreprindere individuala un fel de PFA facut doar de o persoana ce poate avea angajati cu contract de munca
IF intreprindere familiala un fel de AF care nu poate avea angajati cu contract de munca aici pot `muncii` doar membrii IF prin contract de asigurare.

Legat de denumiri la ONR procedura este
Nume Prenume, daca este luat deja Nume initiala tatalui ori a mamei Prenume
La IF si II la fel si se merge pe numele titularului.

Poti face orice activitate pentru care te autorizati la ONRC si iti poti face reclama cum doresti.

Contabilitatea in partida simpla incasari si plati daca optezi pentru sistemul real.

Daca optezi pentru impozitarea la norma fixa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2012/Norme_venit2012.htm nu trebuie sa mai tii contabilitatea doar evidenta incasarilor.

Contributiile sunt cele clasice la Sanatate si Casa de Pensii.

AF poate incheia contracte de prestari servicii si colaborare atat in calitate de prestator cat si de beneficiar dupa cum doreste?

DA

Mona a scris

Buna seara, bun regasit!
Am revenit cautand cateva informatii referitoare la declaratia 392. As vrea sa aflu daca trebuie sa depun si eu aceasta declaratie, avand in vedere ca am gasit la instructiuni de completare, pe un alt site, urmatoarea mentiune: ”declaratia se completeaza de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri TVA, a caror cifra de afaceri este cuprinsa intre 10.000 de euro si 35.000 de euro”. PFA-ul meu este unul micut si nu ma incadrez in aceasta categorie, das vrea sa va rog sa ma ajutati in acest sens – daca trebuie sa depun sau nu declaratia.
Va multumesc frumos,
Mona

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

Eu am depus ieri declaratia 392 si chiar il intrebasem in urma cu 5 minute si pe `patronul` blogului de aceasta declaratie.

Declaratia se depune inclusiv daca ai ZERO ron cifra de afaceri.

Aici ai modelul si instructiunile
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_392B_2011.pdf

De aici se instaleaza programul pentru completarea declaratiei
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/programeutile/DF/df.html

Termenul limita este 29 Februarie 2012.

Exista zvonuri cum ca pentru se doreste depunerea trimestriala in decursul anului.

Ionescu Alexandru a scris

Buna ziua, o intrebare am si eu legata de PFA. Vreau sa imi fac si eu un PFA, pe domeniul Cultura, Arte, am absolvit Facultatea de Muzica, dar nu stiu care este codul CAEN pentru acest domeniu. De asemenea, vreau sa prestez si servicii gen spectacole, sau evenimente(nunti, botezuri, petreceri, etc.). As dori sa mai adaug pe acest PFA si domeniul informatica, IT, dar , de asemenea, nu stiu codul CAEN si nici nu stiu daca e posibil asa ceva. Am absolvit niste cursuri de operator calculator.
Multumesc.

Alex a scris

Buna dimineata,
Sotia mea este in concediu crestere copil pana in iulie 2012. As dori sa stiu daca poata sa deschida un I.I. pana atunci.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@ Ionescu Alexandru practic ce doresti sa faci ? Sa canti ?

Pentru partea artisctica sau IT ai diploma de calificare, niste crsuri de operare calculator nu sunt valabile.

Cum am mai spus aici eu raspund din propria experianta, asadar nu sunt nici expert in PFA uri dar nici nu pot ghici problemele voastre. Daca vrei raspunsuri ofera informatii complete si la obiect.

@ Alex cred ca cel mai bine este sa te duci la Fortele de Munca / Casa de Pensii si ei te lamuresc, sa nu cumva sa fie in conflict concediul cu infiintarea unui II chiar daca este doar membru.

antoci iulian a scris

pot infiita pfa sau if cu diploma de electrician ca apoi sa execut si alte lucrari in constructii. multumesc

Ionescu Alexandru a scris

ce pot sa decontez pe pfa, in conditiile in care domeniul de activitate este activitati artistice? Ma intereseaza daca pot deconta telefonul mobil, bonuri benzina? Daca nu ma puteti ajuta, poate stie cineva unde ma pot interesa. Multumesc.

Cristina Alexandra a scris

Buna ziua, am o nelamurire…daca sunt traducator autorizat si lucrez la o firma de traduceri, trebuie sa imi infiintez un pfa? sau doar in cazul in care vreau sa lucrez independent?Multumesc!

Catalin a scris

Buna ziua.
Va rog sa-mi dati si mie un sfat legat de infiintare PFA. Vreau sa infiintez o mica afacere PFA, respectiv servicii de reparatii parbrize (nu montaj), reconditionare faruri, polish, etc. si alte maruntisuri ce tin de cosmetica auto. Ce cod CAEN este corespunzator in acest caz?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@Cristina Alexandra doar daca lucrezi independent sau daca vrei sa castigi mai multi bani reziliezi contractul de munca si le facturez celor la care lucrezi in prezent.

Catalin pentru Constanta sunt cateva coduri CAEN pentru activitatile de : servicii de tinichigerie, vopsitorie, electricitate auto, spalatorie auto, lustruire si ceruire auto asimilate urmatoarelor coduri CAEN
3312 Repararea mașinilor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor
8122 Activități specializate de curățenie

Poti opta chiar si pentru impozitarea la norma fixa, suma este cam mare 20 000 ron pe an din care platesti 16 % impozit sau poti activa in sistem real.

robert a scris

eu cresc prepelite si ce ma sfatuiesti sa fac pfa sau alceva pentru a putea face contracte cu magazine alimentare va multumesc si astept raspuns.

carmen a scris

Buna ziua,
Va felicit pentru acest forum pe care tocmai l-am descoperit.
Am o II si nu stiu ce sa fac cu soldul din registrul de casa pe anul 2011. Il iau ca report in 2012? sau nu trebuie tinut un reg de casa? Mentionez ca am cod caen 0149.
Venitul obtinut dupa impozitare se incaseaza de catre titular sau ramane in contul II-lui?
VA multumesc

MONICA a scris

Buna,
interesant sa vad ca exista un “iluminator” in ale P.F.A.-ului :). Felicitari pentru gest…
Problema mea este urmatoarea: Am un PFA (cod CAEN 8559- alte forme de invatamant) prin care vreau sa organizez ATELIERE DE CREATIE (instruire in domeniul artistic pentru copiii si adulti).
Ma dau de ceasul mortii ca nu stiu daca imi trebuie NEAPARAT casa de marcat sau daca nu cumva pot da chitante clientilor/cursantilor mei… !
Intentionez sa inchiriez cate o sala la doua Case de Cultura si sa organizez 1-2 zile/saptamana astfel de activitati. Dupa unii imi trebuie cate o casa de marcat pt. fiecare locatie…, dupa unii nu.

Am dat peste asta:
“Potrivit art. 15 lit. a) din HG 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999, republicata, intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. h) din acest act normativ profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale, desfasurate de catre notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ.”
insa…nu m-a luminat :/

Razvan Radu - Cazare Mamaia Constanta a scris

Poti intreba si la ANAF pe IG Duca daca poti emite factura si chitanta. Daca ei spun ca nu este OK daca spun ca da pentru a nu cumpara o casa de marcat le poti emite clientilor factura fara chitanta iar banii incasati ii depui in contul dau bancar in numele lor.

MONICA a scris

Multumesc frumos, Razvan
E buna ideea sa-i pun pe clienti sa depuna plata in cont(sau sa-i depun eu pt ei..), insa am inteles ca nu-i voie sa faci factura catre persoane fizice !?

Sorina a scris

Buna ziua, am tot cautat informatii si nu m-am lamurit cum sa procedez sa imi fie mai bine. Abia mi-au iesit actele de pfa – maseur, am pus sediul pe apartamentul in care locuiesc. As vrea sa imi desfasor activitatea in 2 spatii, la doua centre de fitness din oras. Nu poate fi vorba de sedii secundare, ca e doar temporar. Ce fel de contract ar trebui sa inchei cu societatile care detin salile ca sa fiu in regula si sa nu ma complic? Clientii practic ma platesc pe mine si eu doar inchiriez un mic spatiu.

p.a. a scris

ma gandesc impreuna cu un prieten sa facem un mic bishnitz.
intrebarile ar fi:
daca facem pfa pe numele lui, care e si angajat la o firma cu norma intreaga..inteleg ca eu trebuie sa fiu inregistrat ca angajat la pfa? trebuie sa’mi ofere un salariu minim?
ce taxe trebuie platite ca si angajator?

Razvan Radu - Cazare Mamaia Constanta a scris

@ Sorina cea mai simpla varianta pentru tine este sa ai activitatea la beneficiar, pentru acest lucru nu trebuie sa deschizi punct de lucru si nuai nevoie de contract, practic factura pe care o emiti este considerata contract sau comanda data de client

@p.a tu cu un prieten nu poti face un pfa sau if pentru ca nu sunteti rude un SRL este singura varianta daca vrei sa fiti asociati.

Daca vrei sa fi angajatul lui se poate face pe PFA ul lui.

Mai multe Comentarii: 1 3 4 5

Comentariile sunt închise