Cum ai început pe internet?

Cum ai început pe internet?

Am descoperit internetul la o sală de internet – probabil ca 95% din populația României – înjurul anului 2000. Că era ’99 sau ’01… nu cred că mai contează.

Ce contează este că pasul imediat următor a fost să descopăr dial-up-ul. După care au urmat sute de nopți nedormite, că deh, Romtelecom era infinit mai ieftin după ora zece. Cât de ieftin? Păi costa vreo 2-3 lei ora (comparativ cu 2-3 lei minutul ziua).

PC-ul meu de atunci avea un modem AMR – un slot experimental ce nu a prins foarte bine la public – care ori că așa era by design, ori că aveam eu drivere nasoale, nu mă lăsa să fac foarte multe în timpul conectării, prin urmare stăteam în liniște deplină, cu sufletul la gură, așteptând să se conecteze. Așteptam cam vreo zece minute în zilele foarte, foarte bune.

În termeni foarte simpli, pentru cine nu știe ce e ăla un modem și cum se făcea conectarea: un modem era un dispozitiv care îți transforma PC-ul într-un fel de telefon, astfel încât PC-ul tău putea comunica și cu alte PC-uri. Conectarea se făcea formând – prin intermediul PC-ului – la un anumit număr de telefon. De obicei, acest număr era atribuit unui oraș – deci erau câteva mii (zeci de mii?) de oameni ce formau simultan la același număr.

Viteza maximă de descărcare era de 7KB/secundă (sau 56kbps).

 

6 Comentarii

Dan a scris

Era un impuls la 10 minute noaptea (dupa 10 seara). Bineinteles ca la 10 nu prindeai nici o linie libera pana pe la 11:30-12, asa ca ma smecherisem si eu la un moment dat, intram de la 9:30. S-a enervat insa taica-meu care platea mai mult la telefon si a taiat de tot abonamentul. Asa ca am trecut pe evrikard, niste cartele preplatite pentru telefon fix, care evident erau mult mai scumpe (imi amintesc ca epuizam o cartela de 100.000 intr-o noapte).
Viteza era de maxim 4KB/sec, cand era linia mai libera (dupa 2-3 noaptea), seara erai fericit daca prindeai 1KB/sec. Pentru a downloada un mp3 trebuia sa il lasi sa downloadeze toata noaptea. Un program de 10-20 de mega se lua intr-o saptamana sau mai mult).
Dupa aia a aparut RDS-ul (2002-2003). Mi-am luat abonamentul cel mai scump, nelimitat la vreo 40$ (in conditiile in care salariul meu atunci era in jur de 45$) – ca sa scap de toate frustrarile acumulate cu dial-up si romtelecom

Silviu a scris

Primul contact prin `95-`96 la Clubul Copiilor.
Tot pe vremea aia am început să scriu primele linii de HTML având în spate ceva experienţă de BASIC. :)
Altavista şi Yahoo era la putere pe atunci.
Prin `98 la ASE aveau o sală cu PC-uri cu Win NT unde intrai doar pentru o perioadă de timp limitată (cam o oră parcă), dar aveau şi o sală cu nişte termiale dummy în linux unde accesul era mai permisiv. Aşa că eram obişnuit să navighez din consolă. :))
Pe NT foloseam de pe atunci Netscape Navigator în loc de IE. #GeekDeMic
Amintiri frumoase…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter