Despre reconversie profesională

Despre reconversie profesională

La întâlnirea dezvoltatorilor de luna asta a venit vorba despre reconversia profesională: ce îi spui unui om care îți spune că vrea să se apuce de programare?

Fie că nu am putut să dezvolt ideea, fie că nu mi-au venit ideile pe moment, unele lucruri nu am apucat să le spun. Ce mă face apt să dau feedback la reconversia profesională? Am trecut prin câteva alte meserii: am fost electrician auto, am reparat PC-uri, încărcat cartușe de imprimantă, tras cabluri de rețea, montat antene de satelit și am vândut componente de PC-uri.

Așadar, cum răspund unuia care te întreabă „cum ajung developer?”? Îl întreb „de ce?”. Simplu. Și de aici dezvoltăm ideea.

Îmi place!§

Atunci când nu te deranjează ideea de a sta 6+h pe scaun, în fața PC-ului, sau atunci când literalmente visezi cod, sau abia aștepți să se facă dimineață pentru a face iar asta, sau când îți pare rău că trebuie să te culci, să mănânci sau să te duci la budă pentru că nu poți să continui ce făceai, atunci știi că îți place asta și că e o idee bună să continui.

Când lucram în service-ul auto, ajungeam seara acasă pe la 7-8, mâncam rapid, săream la PC, citeam ce puteam până la 10, când intram pe net (deh, dial-up), după care căutam materiale de citit pentru ziua următoare. La 1-2 mă culcam, la 6 mă trezeam. Am făcut asta patru ani, aproape zi de zi.

Dacă vrei să continui, ai un noroc incredibil! Spre deosebire de mine, de ce se întâmpla acum 15+ ani pe internet, ai o mulțime de resurse pentru ORICE nivel: ai tuts+, sitepoint, codeschool, treehouse, lynda, pluralsight (apropo, ai trei luni gratuite), khan academy și vreo alte două sute de site-uri gratuite sau nu. Ai un forum foarte mișto unde poți întreba, ai mulți oameni pe care îi poți întreba, se fac întâlniri, workshop-uri etc.

Ai norocul să trăiești într-o perioadă în care cunoașterea este mai accesibilă ca oricând. Totul este să fii motivat, să fii pasionat.

Am auzit că se fac bani buni din asta!§

Problema cu banii ăștia din programare este că nu vin dacă nu ajungi la un nivel câtuși de puțin decent. Și nu poți ajunge la un nivel decent dacă nu-ți place ce faci.

Sau să presupunem că nu-ți place ce faci dar ajungi la un nivel decent printr-o ambiție și o motivație incredibilă. Este o chestiune de timp până vei claca. Știi toate exprimările alea cu „scârbici”, „mă duc la muncă”, „pfff, a venit lunea”? Toate vin de la oameni care nu agreează ce fac și, în timp, ajungi un zombie sictirit și plafonat.

Pentru că da, te vei plafona. Vei ajunge la un nivel la care vei produce suficienți bani încât să nu-ți mai bați capul cu prostii de genul „învățat lucruri noi”. Iar domeniul ăsta e unul în care trebuie să înveți. Tot. Timpul.

Povești de succes§

Nu mă consider „o poveste de succes”, dar cunosc personal alți doi oameni care au venit din domenii absolut fără nici o legătură cu IT-ul și au reușit o reconversie profesională la vârste ceva mai provocatoare decât mine: unul în jurul vârstei de 30, celălalt puțin peste 40. Plus un utilizator pe forum care e aproape de 50!

Nu are importanță vârsta, nu are importanță domeniul în care ai activat. Dar are importanță să-ți placă.

Au trecut opt ani de când am scris asta:

Merită să mă apuc de programare?

E valabil în continuare.

4 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter