Despre dreptul la vot

Despre dreptul la vot ©

Tot mă gândesc la chestia asta de pe la… majorat cred. Sau de când am început să realizez cât de mizerabil este sistemul politic – la nivel global, nu neapărat în România.

În toate statele democratice, dreptul la vot se dobândește la vârsta majoratului fără nici un fel de condiție și se pierde când crăpi. Ceea ce nu este neapărat corect.

În primul rând, primele trei voturi din viață ar trebui să fie obligatorii și necondiționate. Luat de mână, târât cetățeanul la urnă etc.

În al doilea rând, dreptul la vot trebuie câștigat. După primii 12 ani de vot „fără obligații” nu ai plătit nu ai plătit nici un impozit? Evident că îl vei vota pe ăla care îți promite mai multe (sau care îți dă găleți mai frumoase), judecând după principiul „ce-i în mână nu-i minciună”. Prin urmare, votul tău ar trebui să fie nul.

După vârsta X nu mai votezi. Unde X coincide nu neapărat cu vârsta pensionării ci cu o undeva în zona mediei de vârstă din țara respectivă. Avem media la 70? După 60 nu mai ai dreptul să votezi. Proverbiala înțelepciune bătrânească nu este necesară. Mai ales când e vorba de înțelepciunea colectivă.

Pare stupid, știu. Dar gândește-te un pic: ești în intervalul 18-50? La toate alegerile, deciziile electorale au fost luate de populația aflată în intervalul 50+. Ăla care a votat crapă, iar tu rămâi să suferi pentru o găleată și o pungă de făină primită de cineva mai puțin norocos decât tine.

Eventual un test grilă înainte de vot, cu întrebări de genul „în câte procese poate fi implicat un demnitar? a) nici unul; b) unul; c) toate” sau „câte condamnări fac un om indezirabil pentru o funcție înaltă?”. Chestii d’astea de bun simț.

Eventual pentru cei din Teleorman, întrebări speciale: „un votant trebuie să fie: a) viu; b) neviu”.

14 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Marius: 2014 a fost istoria repetată din 4 în 5 ani din ultimii 25 de ani :)

Da, e bine să n-am dreptul la vot după o anumită vârstă. La 70 de ani – cât e media de vârstă – ești cu un picior în groapă și nu ar trebui să ai putere decizională asupra a ceea ce se va întâmpla în următorii 10-20 de ani. Pentru că da, acțiunile unui primar/președinte vor fi simțite nu doar în timpul mandatului ci și mult după aceea.

Și serios acum, în momentul în care ai o pensie infimă și vine un partid și-ți promite măriri, vine un primar care-ți promite diverse gratuități (i.e. transport) sau care-ți dă un pui injectat și o pungă de făină, alegi doar cu stomacul.

Vilmos a scris

Nah, de ce ai face asta? Fiindca nu te intelegi bine cu oameni din alta generatie? E ridicol. Daca te afecteaza ceva (gen cine iti conduce tara), ar trebui sa ai ceva de zis. Nu esti de acord ca Ion il voteaza pe ala ce da chestii gratis? Du-te si tu si voteaza!

Ionuț Staicu a scris

@Vilmos: știi foarte bine că ce spui tu sună bine în teorie. În practică însă, tinerii nu votează atât de mult cu bătrânii din simplul motiv că cei bătrâni sunt… mai mulți :)

Adică presupunând prin absurd că se obține o prezență la vot de 100%, tot cei în vârstă vor reprezenta majoritatea.

Ionuț Staicu a scris

@Vilmos: Nu am nimic împotriva bătrânilor. Un idiot de 20 care votează, va suporta decizia toată viața, chiar dacă nu-și dă seama de asta. Dar stai, că și un idiot de 60+ care votează, va suporta decizia toată viața, nu? Diferența este că speranța de viață este un pic diferită.

Majoritatea bătrânilor votează în speranța că lucrurile vor redeveni ca atunci când erau ei (mai) tineri, pentru că, după standardele lor, era mai bine. Ceea ce nu e tocmai corect (datorită progresului social, tehnologic etc).

Vilmos a scris

@Ionuț Staicu: asa și? Nu ți se pare corect sa votezi pentru ceva ce îți afectează următorii 5-10 ani?!

>>> Majoritatea bătrânilor votează în speranța că lucrurile vor redeveni ca atunci când erau ei (mai) tineri

Ah, sa nu voteze ca nu votează cum vreau eu.

Ionuț Staicu a scris

@Vilmos: ba da, dar nu mi se pare normal să votezi ceva ce îți va afecta următorii 15-25 ani.

Exemplul cel mai bun și cel mai recent: pasajul sufletului. Primarul a venit, a stat patru ani, a plecat, îl doare în cur. Bucureștenii sunt buni de plată pe următorii ani.

—–

Cât despre „nu votează cum vreau eu”… presupun că doar te faci că nu înțelegi.

Ionuț Staicu a scris

@Vilmos: uite, exemplul cel mai bun este cu ce se întâmplă în UK: statistic vorbind, cei ce au votat OUT sunt oamenii în vârstă.

Acum, că o fi o decizie bună sau rea, doar timpul ne va spune; cert este că cei ce au votat OUT nu vor trăi prea mult cu decizia asta. Spre deosebire de restul.

Bonus point: Farage a demisionat. :w00t:

Vilmos a scris

@Ionuț Staicu: Mda, dar ai tot dreptul sa alegi cum vei trai in urmatorii 10 ani. Da, recunosc ca te afecteaza mai mult timp daca esti mai tanar, dar asta nu inseamna ca votul tau inseamna mai mult.

Votul pentru prim-ministru inseamna mai mult pentru un milionar decat un sarantoc, recomanzi ca oamenii saraci sa nu voteze fiindca „nu sunt afectati la fel de mult”?

Nu-ti inteleg logica.

Dan a scris

Eu inca refuz sa cred ca acest articol este scris in 2016. Eu as lua si dreptul la vot al femeilor care se imbraca in rosu, a barbatilor care au mustata, celor care nu se spala pe dinti dimineata si seara si in general a tuturor celor care nu voteaza cu cine imi place mie…pentru ca asa e democratia de tip nou.

Kap a scris

Asta mă gândeam și eu, fix la un chestionar.
Îl găsești la primărie, e gratuit și are fo’ 50 de întrebări relativ ușoare dacă ai neuronii acasă: cine e acum preș, pe ce continent e România (nu râdeți, colegul lui Pătraru a obținut niște răspunsuri…) și alte generalități.
Ai luat testul, primești cartea de alegător valabilă 1-2 ani. Nu poți sau nu te interesează, nu ești în măsură să alegi. Dar bine, fără supraveghere video ar veni cineva de la partid și le-ar bifa ce trebuie….

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter