Fuga, pe Facebook!

Fuga, pe Facebook!

Mereu mi s-a părut o idee proastă să îți dezvolți afacerea pe o platformă la care nu ai un minimum de control. Medium, Facebook, Twitter, Snapchat și ce o mai fi la modă, sunt doar unelte de promovare și atât.

Să-ți bazezi toată afacerea pe una (sau mai multe) platforme este o idee proastă. Extrem de proastă. Dar hei, ce știu eu, nu-s social media expert, nu? :D

De exemplu, mai știe cineva ceva de Zynga? Da, despre compania care ne-a făcut pe toți grădinari în Farmville (și restul de *ville apărute ulterior) este vorba. Au crescut simultan cu Facebook, pe Facebook, până când rețeaua socială le-a dat un pic cu puțin praf de mers din varii motive, mai mult sau mai puțin direct (schimbări în termeni și condiții, schimbări în modul în care erau afișate reclamele etc).

Acum câțiva ani, FB a anunțat că, o data cu o schimbare de algoritm, toată goana după like-uri nu va mai ajuta foarte mult dacă nu promovezi pagina (altfel spus, trebuie să cotizezi), cu o rată de afișare de vreo 5-10%.

Zilele astea, FB anunță o nouă schimbare a algoritmului, în care… drept să-ți spun nici nu prea îmi pasă care e schimbarea asta, dar am înțeles că iar afectează modul în care paginile companiilor sunt afișate. Yay!

În același timp, FB a deschis platforma, astfel încât poți dezvolta tot felul de roboței, mai mult sau mai puțin utili. EVIDENT că vor fi destui experți care vor sugera companiilor dezvoltarea unor soluții în jurul FB. Logic!

Oameni buni, a-ți baza afacerea pe servicii, API-uri sau platforme asupra cărora nu ai nici un fel de control este o idee la fel de proastă ca în 2012, când am scris despre asta.

Social Media ar trebui să fie o chestie ajutătoare, fără de care da, poate că s-ar simți un efect de scădere, dar în nici un caz nu ar trebui să fie ceva vital, fără de care te duci la fund.

Related.

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Amy: la comentarii este un pic diferit, din mai multe motive:

– nu ești legat de un anumit URL;
– comentariile nu reprezintă produsul/conținutul tău;
– toate serviciile oferă cel puțin o modalitate de a manipula comentariile (i.e. poți face o sincronizare periodică între facebook/disquss->wordpress), astfel încât problema este neglijabilă.

Problema apare în momentul în care forțezi vizitatorii să se autentifice doar pentru a te înjura :D

În plus, există câteva situații în care comentariile externe sunt o idee bună…ish:
– aștepți/primești un spike de trafic și nu vrei să plătești mai mult de 3€/lună doar pentru câteva minute de faimă;
– ai multe comentarii (de ordinul miilor) la un singur post.

Ionuț Staicu a scris

@Amy: Tocmai asta e faza. Eu am două articole cu câteva sute de comentarii (unde se simte diferența de încărcare), în rest…. abia strâng zece :). Ar trebui să-mi iau host mai scump doar pentru alea?

Apoi, în aproape zece ani de blog, pot număra pe degete zilele în care am avut spike-uri de mai mult de 1000 vizitatori. Ar trebui să cumpăr un server dedicat pentru asta? :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter