De ce „meseria se fură, nu se învață”?

De ce „meseria se fură, nu se învață”? ©

Am tot auzit expresia din titlu de-a lungul timpului, iar inițial nu i-am dat atenție prea mare. Poate și pentru că tot timpul am auzit și o concluzie: „nimeni nu vrea să te învețe meserie, că-i furi pâinea de la gură”. Ceea ce e ușor o tâmpenie. Ok, nu ușor, e o tâmpenie cruntă.

Când eram în service-ul auto, eram prospătură atât în câmpul muncii cât și în meserie. Știam teorie? Ohoo! Doar că în practică nu era același lucru. Și de fiecare dată trebuia să te adaptezi, lucru ce nu prea s-ar putea cuprinde foarte bine într-o carte. Iar seniorii? Aș putea spune orice despre ei, dar nu că nu erau dornici să îi învete pe juniori. Doar că era multă informație. Și unică!

Și sunt tot felul de chestii și subtitlități ce nu s-ar putea cuprinde eficient într-un manual sau în orice alt fel de material didactic. Nici o carte nu te învață cum arată o cheie de 13 vs una de 14 (da, logic că una e mai mică, dar nu te învață să vezi un șurub și să spui „da, îmi trebuie o cheie de 13”). Nici o carte nu te învață cât de tare ar trebui să strângi un șurub înainte să strici filetul. Nici o carte nu te învață ce ar trebui să faci când ai de-a face cu un șurub cu capul (sau cu filetul) stricat.

Și nici nu ai cum să treci lucruri de genul ăsta într-un manual, din două motive:

  1. Ar ieși un manual cât Enciclopedia Britannica (30+ volume) pe care nu l-ar citi nimeni;
  2. De foarte multe ori sunt condiții unice la mijloc, ceea ce ar duce la un manual profund irelevant.

De exemplu, în teorie, electromotorul de Dacia 1310 se desface pe rampă, demontând cutia de viteze, lucru ce ar dura jumătate de zi. În practică însă, ai nevoie de cinci minute și de o tubulară și o inelară de 13. Sau de 12, dacă era Dacia Sport.

Și sunt convins că în orice domeniu există subtilități ce nu și-ar găsi locul într-un manual, dar sunt subtilități ce le prinzi lucrând în respectivul domeniu. De exemplu, medicii de ce fac câțiva ani de practică? Pentru că nu se predă suficientă materie în facultate? Mă îndoiesc!

Iar ce spune Adi aici, că nu s-a furat bine… ei bine, nu s-a furat pentru că nu s-a avut ce. Lucrurile s-au schimbat, au evoluat, iar tehnicile vechi s-au uitat. Nu pentru că nu s-au furat ci pentru că n-au fost utile.

E ca și cum ai fura iarbă de pe stadion: o furi, dar… ce faci cu ea?

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter