Știi cum se fac analize gratuite?

Știi cum se fac analize gratuite?

Teoretic, iei frumușel o fițuică de la medicul de familie, te duci la un centru de recoltare care are plafon, ți se fac analizele, nu plătești nimic. Sau plătești ridicol de puțin (gen 5-10 lei) pentru un serviciu ce ar costa vreo 500 lei.

Practic, iei fițuica de la medic, te duci la un centru de recoltare pe data de 1 a lunii, la ora 5 dimineața, te așezi frumușel la coada deja formată de 15 pensionari și te rogi ca atunci când îți vine rândul, toți cei ce sunt în fața ta să nu termine plafonul.

Și tot practic, în jurul orei 9, când suni la alte centre de recoltare, ți se spune printre hohote de râs: AȘA TÂRZIU?!?!?! :w00t:

Am aflat asta the hard way, când, pentru prima dată după 16 ani de plătit taxe, am vrut și eu să beneficiez de un serviciu medical gratuit. Sau măcar ușor redus.

15 Comentarii

Malin a scris

Toti cei pe care-i cunosc isi fac analizele la privat. Pana si in Spania de cand cu criza si cu listele de asteptare foarte lungi exista cativa care prefera sa plateasca o asigurare privata de maxim 50 de euro si sa-si faca acolo toate investigatile apoi cand au dosarul gata sa se opereze/trateze la stat.
Aici nu e cu plafon si nici nu se sta la coada, practic e pe baza de programare, iar pentru o radiografie, o vizita la specialist sau analize se poate astepta si 3-6 luni in functie de gravitate.
Daca e urgenta sau viata ta depinde direct de analizele alea atunci ai prioritate.

Malin a scris

@Ionuț Staicu: Pai e bine sa vezi ce anume ofera fiecare si cam la ce bani. Sunt multe care se vand mai scump si baga fel de fel de chestii ce poate nu-ti folosesc deloc. Diferenta intre stat si privat (cel putin aici) e ca la stat mergi unde si cand te trimit ei pe cand la privat alegi tu clinica, medicul si ziua/ora in care sa te duci.

Emilian a scris

Noi stăm la coadă și când vrem să donăm sânge, deci atunci când vrem să oferim ceva, nu să cerem. Ce așteptări să ai atunci când vrei să le iei din bani..

Iar cu bătrânii..Dacă nu există programări, n-ai ce să le faci. Exact ca la o intersecție nesemaforizată – dacă nu ai niciun semn, e valabilă prioritatea de dreapta. Asa e si aici. :)

Ionuț Staicu a scris

@Emilian: haha, bună asta cu programările. Cum crezi că se împacă cu tot conceptul de stat la coadă? :)

Aveam programare la 16:45 la medicul de familie. La 16:55 încă nu intrasem. La 17:00 vine o tanti. Se pune pe scaun să aștepte. După două minute a apucat-o revolta internă: adică cum vine asta? După ce că plătește mai stă și la coadă?!?

Emilian a scris

@Ionuț Staicu: aici cred că e vorba de management prost al doctoriței și de anumiți factori externi. :)

În plus, eu și la dentist când merg, chiar dacă mă programează la 2, s-ar putea să intru pe la 3. Dacă apare un caz urgent, sau e mai complicată lucrarea la unul, îi decalează pe toți. Nu poți știi întotdeauna cât durează.

Ionuț Staicu a scris

@Emilian: Ah, pe mine nu m-a deranjat așteptarea; înțeleg cum funcționează sistemul de programări și chiar nu mi-ar conveni să fiu în cabinetul medicului și la mijlocul consultației să-mi spună „v-a expirat timpul”. Sau să nu-mi răspundă la întrebări pentru că „hai că mai așteaptă și alții”.

Era amuzantă în schimb tanti, care nu prea înțelegea procedeul :D

Silviu a scris

Mă mir că încă se merge pe bază de coadă.
La toate laboratoarele de analize din zona mea se lucrează pe bază de programare.
Bineînţeles programările sunt peste cca o lună, dar atunci când mergi nu stai mai mult de 15 min. să intri la înţepat.
Pe de altă parte la medicul de familie chiar dacă am programare nu scap niciodată fără să pierd măcar vreo două ore.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter