Niciodată nu mi-a plăcut istoria la școală. Poate și pentru că absolut toți profesorii de istorie avuți veneau și ori ne ascultau ori ne predau 50 minute. Toți profesorii aveau pretenția să știm datele și … cam atât. Puțin context istoric? Neah, anii sunt mai importanți!
În ideea asta, am tot amânat citirea cărții lui Djuvara timp de vreo… șase-șapte ani. Poate mai mult, pentru că știam că nu-mi place istoria.
O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri
-
Să nu se creadă că e vorba de o carte de vulgarizare. Nu-mi place cuvântul «vulgarizare», cuvânt cu iz peiorativ, care ar lăsa impresia că naraţiunea ar fi nu numai simplă, ci şi simplistă sau copilăroasă. Cititorul îşi va da repede seama că, sub aspectul unei povestiri uşoare, am îndrăznit să aduc în discuţie problemele cele mai delicate, cele mai controversate din istoria noastră, considerând că şi tânărul licean are o minte adultă, nu una fragilă, care ar trebui menajată, oferindu-i-se despre trecutul nostru o imagine edulcorată, trandafirie.
- Evaluare:
- Year: 2010
- Progress: Read
- ISBN: 978-973-50-2611-0
- Autor: Neagu Djuvara
- Gen: Istorie
- Editură: Humanitas
- Format: Paperback
Doar că… surpriză: îmi place istoria! Sau, mă rog, mi-a plăcut modul în care a fost povestită istoria de Djuvara. Că este sau nu foarte exactă… nu avem de unde să știm; ba chiar autorul zice asta:
[…] să nu-şi închipuie nici un autor că istoria pe care o scrie e definitivă, e cea adevărată, cea pe care o vor admite şi generaţiile viitoare. Fiecare generaţie are o nouă viziune asupra trecutului şi poate chiar descoperi în acel trecut lucruri nebănuite, susceptibile de a modifica iarăşi acea viziune.
Chestii pe care le poți afla:
- geto-dacii și tracii s-ar putea să nu fie atât de înrudiți pe cât ne place: altă limbă, alte zeități etc. Legătura între cele două neamuri s-a făcut pe o singură propoziție a lui Herodot…
- romanii au atacat dacia pentru că… dacii începuseră să atace coloniile romane, nu pentru că le plăceau Carpații;
- romanii au construit podul de la Drobeta și tot romanii l-au dărâmat, pentru a stopa popoarele migratoare să intre în Imperiu;
- Decebal se cam pronunța Dekebal (!!!);
- România este singura țară unită prin limbă; restul Europei (și al lumii) și-a format statele pe baza istoriei comune, a cuceririlor șamd;
- Majoritatea armatei lui Mihai Viteazu era formată din mercenari.
Și multe, multe alte lucruri, unul mai interesant ca altul.
E o lectură ușoară, de weekend, care s-ar putea să te facă să vezi un pic diferit istoria predată în școală.
Am citit-o si eu dar teoria lui conform careia romanii se trag din cumani nu mi se pare foarte plauzibila. Chiar daca Basarab, intemeietorul tarii romanesti e nume cuman. Dar in rest e o lectura buna.
@Bilen: am zis mai sus, nu mi-a plăcut istoria; prin urmare nu am putut să compar datele/speculațiile cu ce știam din școală și nici dispoziția necesară de a cerceta singur nu prea o am
Pentru cei ce nu știu despre ce e vorba, iată câteva pasaje: