De ce o firmă ar cumpăra o altă firmă (ce nu-i face concurență)?

De ce o firmă ar cumpăra o altă firmă (ce nu-i face concurență)? ©

Am de mult timp în minte acest post, dar l-am tot amânat din diverse motive. Dar am văzut la Vali un comentariu ce m-a făcut să-l scriu.

Probabil ai văzut de-a lungul timpului tot felul de achiziții, care mai de care mai dubioase, ce s-au soldat ori cu dezvoltarea produsului ori cu închiderea sa. Sunt două situații:

  1. Cumpărătorul este concurent direct al vânzătorului;
  2. Cumpărătorul funcționează într-un alt domeniu decât vânzătorul.

Motivul din spatele primului punct este destul de evident, iar de-a lungul timpului am văzut câteva achiziții reuștie (Adobe + Macromedia, Vodafone + Connex etc). Nu detaliem asta.

Dar de ce o firmă ar cumpăra o altă firmă dintr-un domeniu complet diferit? De exemplu, dacă te uiți la achizițiile Google Alphabet, vei vedea o grămadă de exemple, iar unele au fost cumpărate doar pentru a fi închise (e.g. Sparrow).

Păi ar fi mai multe motive. Primele care îmi vin în minte sunt:

  1. Compania mare ar vrea să se extindă într-un domeniu nou. Da, doar cu o mică parte din banii dați ar putea fi folosiți pentru a dezvolta de la zero o soluție nouă, doar că, în cazul unei cumpărări, ai deja utilizatori/clienți, ai o echipă în spate ce s-a lovit de problemele specifice acelui domeniu, ai diverse patente înregistrate. Este ca și cum ai avea de ales: am nevoie de o masă. O fac eu sau o cumpăr? Iar exemple sunt infinite: Google + Youtube, Facebook + Whatsapp, Microsoft + Skype, Microsoft + LinkedIn, Google + Motorola, Microsoft + Nokia;
  2. Compania mare nu vrea să se extindă, dar vrea să se protejeze pe viitor. O investiție pe termen lung, dacă vrei. Crezi că toți au început cu afaceri de multe miliarde? A fost un moment în istoria internetului când Google s-a dus la Yahoo! să ceară un milion de dolari pentru a fi cumpărați. Yahoo! a făcut ce face orice companie cu manageri deștepți: a refuzat. E mai ușor să previi a fi cumpărat de o companie mare dacă nu lași o altă companie mare să se dezvolte. Aici intră toate achizițiile care s-au terminat cu „ne pare rău, ne concentrăm pe altceva”;
  3. Compania mare nu vrea ca un alt competitor să cumpere. Vânzătorul este, în acest caz, o victimă a sistemului. O victimă ce primește mulți bani, ce-i drept, dar tot o victimă.

Sunt unele situații – cel puțin în România – în care se practică doar cumpărări declarative; de exemplu: Firma X are un produs, dar nu este prea cunoscută, nu prea are clienți și parcă ar vrea ceva investitori. Firma Y este super cunoscută, are clienți, are brand awareness, are de toate. Firma Y primește niște acțiuni pentru a declara că a cumpărat o parte din firmă pentru o anumită sumă. Firma X primește awareness (dar nu primește nici un ban!) și începe să fie un pic băgată în seamă de alții.

Cam asta e.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter