De ce o firmă ar cumpăra o altă firmă (ce nu-i face concurență)?

De ce o firmă ar cumpăra o altă firmă (ce nu-i face concurență)? ©

Am de mult timp în minte acest post, dar l-am tot amânat din diverse motive. Dar am văzut la Vali un comentariu ce m-a făcut să-l scriu.

Probabil ai văzut de-a lungul timpului tot felul de achiziții, care mai de care mai dubioase, ce s-au soldat ori cu dezvoltarea produsului ori cu închiderea sa. Sunt două situații:

  1. Cumpărătorul este concurent direct al vânzătorului;
  2. Cumpărătorul funcționează într-un alt domeniu decât vânzătorul.

Motivul din spatele primului punct este destul de evident, iar de-a lungul timpului am văzut câteva achiziții reuștie (Adobe + Macromedia, Vodafone + Connex etc). Nu detaliem asta.

Dar de ce o firmă ar cumpăra o altă firmă dintr-un domeniu complet diferit? De exemplu, dacă te uiți la achizițiile Google Alphabet, vei vedea o grămadă de exemple, iar unele au fost cumpărate doar pentru a fi închise (e.g. Sparrow).

Păi ar fi mai multe motive. Primele care îmi vin în minte sunt:

  1. Compania mare ar vrea să se extindă într-un domeniu nou. Da, doar cu o mică parte din banii dați ar putea fi folosiți pentru a dezvolta de la zero o soluție nouă, doar că, în cazul unei cumpărări, ai deja utilizatori/clienți, ai o echipă în spate ce s-a lovit de problemele specifice acelui domeniu, ai diverse patente înregistrate. Este ca și cum ai avea de ales: am nevoie de o masă. O fac eu sau o cumpăr? Iar exemple sunt infinite: Google + Youtube, Facebook + Whatsapp, Microsoft + Skype, Microsoft + LinkedIn, Google + Motorola, Microsoft + Nokia;
  2. Compania mare nu vrea să se extindă, dar vrea să se protejeze pe viitor. O investiție pe termen lung, dacă vrei. Crezi că toți au început cu afaceri de multe miliarde? A fost un moment în istoria internetului când Google s-a dus la Yahoo! să ceară un milion de dolari pentru a fi cumpărați. Yahoo! a făcut ce face orice companie cu manageri deștepți: a refuzat. E mai ușor să previi a fi cumpărat de o companie mare dacă nu lași o altă companie mare să se dezvolte. Aici intră toate achizițiile care s-au terminat cu „ne pare rău, ne concentrăm pe altceva”;
  3. Compania mare nu vrea ca un alt competitor să cumpere. Vânzătorul este, în acest caz, o victimă a sistemului. O victimă ce primește mulți bani, ce-i drept, dar tot o victimă.

Sunt unele situații – cel puțin în România – în care se practică doar cumpărări declarative; de exemplu: Firma X are un produs, dar nu este prea cunoscută, nu prea are clienți și parcă ar vrea ceva investitori. Firma Y este super cunoscută, are clienți, are brand awareness, are de toate. Firma Y primește niște acțiuni pentru a declara că a cumpărat o parte din firmă pentru o anumită sumă. Firma X primește awareness (dar nu primește nici un ban!) și începe să fie un pic băgată în seamă de alții.

Cam asta e.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter