Pirateria software în afaceri

Pirateria software în afaceri ©

Am observat un trend în licențele software: nu se cumpără. Știu, șocant.

OK, ești elev/student și… na, e mai greu cu banii, să zicem că putem justifica aceste acțiuni: trebuie să înveți, nu?

„Să zicem” e un mod de a spune, pentru că extrem de multe firme oferă discout-uri babane – sau chiar gratuități pentru studenți: Github are câteva gratuități, JetBrain este gratuit, Adobe are vreo 50-60% discount, Microsoft are ceva gratuități (în plus, produsele MS sunt gratuite în multe universități românești) șamd.

Așa, acum că am trecut de învățăcei, ce facem cu firmele?

  • Știu firme cu 4-5-6 designeri care folosesc Photoshop piratat. Știi cât costă Photoshop? 10€/lună.
  • Știu firme care fură fonturi, fură imagini, fură pictograme, fură tot ce este necesar „în procesul de creație”. Știi cât costă imaginile? 1-10€/bucata (depinde de vânzător, calitate etc).
  • Știu firme (și freelanceri) care piratează Sublime sau PhpStorm, pentru că… nu știu. Sublime costă 70$, PhpStorm costă vre 8-9€/lună.
  • Știu firme care piratează Windows pentru că e scump (puțin peste 100€).

Partea cu adevărat amuzantă este următoarea: atunci când sunt probleme (e.g. reinstalarea unui soft presupune un patch, un activator etc), se pierde (mult) timp și, prin urmare, bani. Posibil cu mult mai mulți bani decât s-au „economisit”. Plus potențialele surse de instabilitate (ți-am zis că de când am licențe la toate softurile n-am mai avut un ecran albastru?). Plus eventualele găuri de securitate. Pentru ce? Pentru o economie de 50€.

În fine, m-am lungit inutil pentru a ajunge la ideea principală: firmele astea produc bani cu softuri piratate. Unele firme au un produs pe care îl vând. Vorbesc despre un produs dezvoltat intern, dar pe care speră să-l vândă altora.

Iar chestia asta nu o înțeleg: cum poți avea pretenția de a fi plătit pentru munca ta dacă tu nu îi plătești pe alții pentru munca lor?

Aici nu vorbesc despre legalitatea pirateriei. Nici măcar despre moralitate. Ci despre schimbul ăsta, un fel de quid pro quo. Karma? Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face?

15 Comentarii

Dragos a scris

Eu stiu firma cu 100+ angajati, 2 sedii care fac ebookuri pt IPAD si nu vrei sa stii cate softuri piratate au in retea: multiple versiuni de Photoshop, de Office, de Windowsuri si asa mai departe… Ce este interesant la ei e faptul ca se mandresc cu ceea ce fac si se considera super buni.

Alex Dumitru a scris

@Marius: Orice tema sau plugin WordPress trebuie sa vina cu licenta GPL, adica este gratuita. E dreptul tau sa descarci si sa folosesti orice tema fara sa o cumperi.

Atunci cand platesti sa descarci o tema, platesti pentru suport si update-uri, nu pentru tema in sine.

Deci nu au facut nimic ilegal.

Problema e ca, cel mai probabil, ei n-au stiut treaba asta si nici nu i-a interesat.

Ionuț Staicu a scris

@Alex Dumitru: Tind să cred că ai înțeles ușor gresit GPL-ul :)

Printre drepturi, se numără accesul la sursă și abilitatea de a o distribui fără probleme. Doar că aici nu au cumpărat o temă și au dat-o mai departe, au luat o temă… mânărită și au folosit-o. E o chestie de nuanță.

Deci nu au facut nimic ilegal.

Ilegal sigur nu. Dar a fost etic? :)

Marius a scris

@Ionut Salut, mersi de primire, bine te-am gasit :)

„chiar crezi că toți ăia din listă au avut curiozitatea (sau skill-urile) de a verifica legitimitatea temei?”

Asta nu cumva se aplica si la cazul de mai sus? Crezi ca toti oamenii din firma au curiozitatea/skillul de a verifica legitimitatea aplicatiilor/licentelor? Sau aia din senat?

Si mai exista si varianta cand nu prea le pasa: http://cristianchinabirta.ro/2016/07/14/voteaza/ (comentariul 2) sau blogul lui Radu Petean (mi-e lene sa caut acum), oamenii ofera scuza ca „imi sunt prieteni, deci am incredere in ei, nu in tine”.

Iar a treia varianta, exista ceva ce se numeste „endorsement” in engleza (nu imi vine exact termenul in romana, stii cum sunt eu). Daca eu scriu pe o platforma neo-nazi, atunci se considera ca sustin respectiva platforma. Nu e identic cazul, dar e similar. Oamenii isi dau acordul tacit pentru ceva intemeiat pe furt.

@Malin E un pic mai diferit atunci cand ti se arunca o initiativa in ochi, initiativa intemeiata pe furt, si atunci cand piratezi o melodie a lui Justin Bieber :) Nu ca ar exista mai multe moduri de piraterie, furtul e furt in orice circumstante. Dar unele circumstante sunt atenuante.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter