Muncești pentru faimă și glorie sau pentru bani?

Muncești pentru faimă și glorie sau pentru bani?

Una din prezentările de la WordCamp a avut într-unul din slide-uri și expresia asta: Work for fame and glory, not for money. Expresie ce pare cel puțin ciudată: „dacă nu lucrez pentru bani… înseamnă că lucrez moca?”.

Ei bine, nu. Chiar deloc. Ci doar că lucrez la proiecte în care cred sau care îmi aduc o oarecare satisfacție profesională. Ah, că vin și bani din treaba asta? Perfect, dar banii cu siguranță nu sunt prioritari în toată povestea asta.

Iar chestia asta pare ciudată pentru mulți, după cum reiese din comentariile de la articolul lui Vali. Este inadmisibil ca un profesionist să fie lăsat să-și facă treaba fără intervenție din partea clientului. Daaarrr… fii atent la o chestie: doar dacă e un programator profesionist. Nu toată lumea e vinovată aici, ci doar noi – programatorii – că am acceptat; ei – clienții – au tot încercat marea cu degetul. Au văzut că se poate, au continuat.

Eu unul nu mă pot gândi la nici un alt domeniu în care lucrurile sunt atât de pe dos: când a fost ultima dată când ai fost la un restaurant și i-ai spus bucătarului cum să gătească? Când i-ai spus ultima dată unui medic cum să te trateze de gripă? Când i-ai spus ultima dată unui instalator sanitar cum să conecteze țevile?

Eu am renunțat la a mai considera „clientul nostru, stăpânul nostru” o vorbă demnă de luat în seamă. Da, e potrivită când vinzi roșii, dar nu când vinzi cod.

Cod de calitate adică.

5 Comentarii

Malin a scris

In orice domeniu lucrurile sunt pe dos. Ideea nu e sa-i spuna clientul instalatorului cum sa puna tevile ci instalatorul bun care lucreaza dupa un instalator coclit.
Pseudo-meseriasi sunt peste tot nu doar in IT. De astia din IT ne impiedicam noi mai des si sunt mai evidenti, iar asta-i unul dintre motivele pentru care firmele au inceput sa se stearga la fund cu diplomele si sa angajeze doar in baza probelor de competente.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter