Cu teme sau fără teme?

Cu teme sau fără teme?

Temele reprezintă una dintre cele mai urâte chestii din viața unui elev. Acest coșmar s-ar putea să dispară – cel puțin oficial – pentru că se tot vehiculează eliminarea obligativității acestor instrumente de tortură pentru elevi (dar și pentru unii părinți!).

Ca orice altă idee, sunt mai multe puncte de vedere. Le analizăm puțin?

Contra teme§

Școala este locul de muncă al copiilor. Da, sigur, fără plată și fără opțiunea de a schimba locul de iobăgie muncă, dar școala este, până la urmă, echivalentul locului de muncă al adulților.

Și dacă adulții nu vin acasă cu munca, de ce am avea pretenția asta de la copii? Doar pentru că nu putem petrece timp cu ei după școală? Copiii au nevoie de joacă la fel de mult cum am nevoie și de învățare.

În plus, după cinci-șase ore de școală să-i ceri unui copil să se mai concentreze una-două-trei ore este tortură curată. Îți garantez că tu, ca adult, nu poți sta concentrat șapte ore, zi de zi, pentru 15 ani. Chiar și cu pauze. De ce ai tupeul să ceri asta unui copil?

Pro Teme§

Scopul temelor este acela de a consolida anumite cunoștințe. O oră de curs are 50 minute. La 25 de copii în clasă, asta înseamnă că profesorul poate aloca fix două minute fiecărui elev. Crezi că este suficient?

Imaginează-ți un atlet atrenându-se două minute/oră. Ce crezi, unde ar ajunge?

Creierul funcționează destul de asemănător cu un mușchi: cu cât înveți mai mult, cu atât ești mai bun la învățat. Ori temele astea sunt fix asta: exerciții pentru minte. Îți obișnuiește creierul să gândească, te obișnuiește să te concentrezi, te învață o oarecare disciplină și responsabilitate. Chiar vrem să privăm copiii de asta?

Pro sau contra?§

E ușor să spui „ar trebui să primească teme opționale și le face cine dorește”. Doar că… Există vreun copil care chiar dorește să facă teme? Chiar crezi că sunt atât de mulți copii care se duc la școală pentru că le place? Sau se duc pentru părinți?

Sunt un fel de Jekyll și Hyde? Mă contrazic singur? Tu ce crezi, copiii ar trebui sau nu să aibă teme de făcut acasă?

7 Comentarii

ps a scris

Eu sunt contra, când vine acasă nu vreau să mai stea cu nasul în teme (dar nici în ecrane – TV, telefon, tabletă). Copilul meu merge la after-school unde-și face temele iar acasă noi nu-i mai cerem să facă nimic, cel mult repetăm câte-o poezie pe care o are de învățat. Este clasa întâi deci volumul este oricum destul de redus, ce-om face anii viitori încă nu știu.

Nu știu de ce se aduce mereu în discuție acest aspect timp/nr. elevi. Eu nu-mi amintesc ca educatorul să fi trecut oră de oră pe la fiecare elev și să stea cu fiecare elev și nici acum nu se face asta. Consider că ar fi contraproductiv și foarte dificil de pus în practică. Educatorul explică pentru toți și mai insistă acolo unde e cazul, că doar n-or fi toți grei de cap.

Ionuț Staicu a scris

@ps: Evident că exagerez cu raportul timp/elev, vezi comentariul de mai jos.

Explicația unui concept are valoare foarte apropiată de zero dacă nu exersezi acel concept. Oricum ar fi, elevul are nevoie de practică, indiferent că-i matematică, franceză sau fizică. Și de cele mai multe ori, programa nu permite o alternare între predare/exercițiu/verificare a cunoștințelor.

Spui că e în clasa I. Cum crezi că învață să scrie literele? O oră/zi de exercițiu e suficientă? :)

Dragos a scris

Faza cu 2 minute de copil este exagerata cand lectia se preda la comun si rareori profesorul ofera timp unui singur copil, exceptand cand il asculta. Daca profesorul preda lectia 50 de minute, ai putea spune ca el a oferit 50 de minute de copil, asta daca isi preda lectia cum trebuie si copilul intelege tot.
Temele, ca orice lucru in viata, sunt bune daca moderate. Problema este ca sunt mai multe probleme in invatamant. Pe langa numarul mare de carti/ caiete pe care copilul le cara in ghiozdan pe spate, numarul orelor inutile, numarul orelor prea multe intr-o zi ajungand si la 7-8 in clasele 5-8 + numarul de teme exagerat. Daca maine ai 7 materii, dintre care matematica, romana, fizica, 1 limba straina, ed fizica, muzica si biologie sunt sanse sa ai nevoie de mai mult de 3-4 ore sa iti faci temele tinand cont ca trebuie sa inveti lectia la romana, sa scrii exercitiile sa mai inveti si o poezie, la matematica sa faci 10 probleme, la biologie sa inveti niste termeni pe care nici nu ii intelegi la fizica la fel si asa mai departe. Eu in 5-8 primeam teme si la muzica. Aveam de copiat din carte note muzicale. Nu lua prea mult timp, dar tot lua suficient. Daca aduni toate aceste minusuri: nr mare de ore inutile, nr mare de ore pe zi, teme exagerate si mai adaugi si faptul ca nu toata lumea prinde rapid din clasa ajungi la balamuc si ajungi sa devii un anti-social, inchis in casa si cu ochii in carti, singura scapare, poate, fiind calculatorul care te ajuta si ala la lectii…

Ionuț Staicu a scris

@Dragos: Evident că exagerez cu cele două minute pentru fiecare copil. În general se ajunge la un raport mult mai sumbru: o parte din copii primesc mai multă (toată?) atenție din partea profesorilor în timp ce restul sunt ușor ignorați.

Faptul că vezi cum se rezolvă o problemă nu te face capabil și pe tine să rezolvi probleme ci doar îți dă un sentiment – fals! – că ai putea. Dacă ai vrea. Dar nu vrei :D

Numărul de cărți cărate reprezintă o altă problemă, despre care voi scrie cu o altă ocazie. Dar, pe scurt, e vina profesorilor că cer DAR e și vina părinților că acceptă.

Dragos a scris

@Ionuț Staicu: Eu cred ca rezolvarea se afla la parinti asa cum si tu ai zis de carti.
Problema este ca majoritatea parintilor nu au timp sau merg pe ideea ca nu au timp cand de fapt daca s-ar organiza putin ar avea timp, iar de asemenea, enorm de multi parinti merg pe ideea ca pe vremea lor a fost mai rau sau la fel si prin urmare se poate trai si cu scoala din zilele noastre vazand problemele din invatamant mai mult ca niste mofturi. Pacat ca nu se gandesc sa faca lucrurile mai bune in loc sa le lase sa stagneze pe o linie oarecare de plutire.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter