O chestie bună care (va) merge rău

O chestie bună care (va) merge rău

Acum trei ani, Cristian încerca să strângă bani pentru a lansa o tastatură românească actualizată, una ce conține caracterele corecte (e.g. ș și ț cu virgulă, nu cu sedilă, z și y plasate corect, nu inversate etc). La momentul respectiv a fost un eșec, în ciuda prețului cerut: dacă îmi aduc aminte bine, era în jur de 50 lei.

În fine, timpul a trecut, Adrian a lansat o nouă campanie, de această dată pe Kickstarter. Problema este că încă nu s-a strâns nici măcar un sfert din suma dorită și, la cum arată lucrurile, aș zice că treaba nu se îndreaptă într-o direcție prea bună.

Sunt câteva chestii aici:

  1. Pagina campaniei este în engleză. Cine este în target și ar cumpăra o tastatură în limba română? Exact, un român.
  2. Prețul a crescut față de campania trecută și este un pic cam greu să explici unui utilizator non-tehnic de ce ar plăti 100+ lei, când găsește același¹ lucru la un sfert din preț (are layout-ul corect la o primă vedere).

Cristian a fost și într-un podcast în care prezintă mai multe detalii despre proiect.

Este ușor deprimant? Este. Dat fiind faptul că există un cult al tastaturii, mi-ar plăcea să pot găsi o tastatură bună (mecanică și/sau ergonomică) în limba română, chiar dacă nu ma uit la ea foarte des. Voi contribui? Probabil că da.


¹ Da, eu știu că nu e același lucru, dar e posibil ca altcineva să nu fie de acord cu mine. Mâna sus cine n-a auzit ceva de genul „de ce să dau atâția bani, nu face același lucru?”…

7 Comentarii

Malin a scris

Fac si eu ca aia cu Netflix vs. Filelist. De ce sa dai 50 de lei pe o tastatura cu mici corectii pe taste cand iti iei cu 2-3 euro de pe la chinezi literele ca sa le lipesti pe tastatura ta? Adica c’mon tastatura e un consumabil de maxim 20 de lei pentru majoritatea oamenilor.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: Dacă nu mă înșel, o tastatură va fi instalată automat de Windows în limba ei.

Altfel spus, conectezi o tastatură românească, Windows instalează și setează automat limba română.

Dacă lipești literele, trebuie să schimbi tu manual totul, ceea ce poate fi un pic prea mult pentru unii.

Ionuț Staicu a scris

@Robert: Clar, dar eu ziceam de avantajele unei tastaturi native :)

@Malin: ai vreo statistică sau e doar un procent care îți sună ție bine? Nu de alta, dar pentru fiecare om cu soft piratat cunoscut de mine cunosc cel puțin alți doi cu licențe în regulă.

Cristian Adam a scris

M-am apucat de #22PushupChallenge și pe film spun și care este starea proiectului. Am ajuns la 17% cu 25 de susținători. Statisticile despre susținători se pot vedea aici

Începând de astăzi (sesiunea 4 din 22) am decis că pentru fiecare susținător nou fac câte o flotare în plus. Eu sper să nu se îmbulzească lumea :)

Filmele se pot vedea pe canalul meu de Youtube

Un lucru nou pe care-l aduce proiectul de pe Kickstarter este tastatura RO-PRO (Română Programatori) care este EN-US plus ce ne trebuie nouă. Modelul RO-PRO se vinde cel mai bine ;)

Vezi diferențele interactivi aici. Din păcate niciun creativ de la marketing nu a avut idea sclipitoare de a înlocui EN-US cu RO-PRO.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter