Cât de repede citești? Vrei să citești mai repede de atât?

Cât de repede citești? Vrei să citești mai repede de atât?

Eu citesc mulțumitor de repede, de multe ori pe diagonală. Da, e posibil să pierd anumite informații, dar, de cele mai multe ori nu. (oricum, cărțile de căpătâi sunt lecturate de cel puțin două-trei ori).

Acum ceva timp am aflat de Spritz, o aplicație ce-ți arată un singur cuvânt, astfel încât să nu-ți fugă ochii pe pagină. Dacă încerci demonstrația lor, o să observi că urci la viteze destul de mari fara prea mari probleme (până pe la 500 wpm mi se pare lejer, peste devine obositor iar peste 600 ajung să sar cuvinte). Chiar dacă știam de existența acestui mod de citire, am ales să îl ignor.

În fine, mă gândeam azi: cum ar fi dacă aș putea citi cărți? Oare există aplicații pentru asta? Ei bine, există. Se numește ReadMe! Trebuie să încarci manual cărțile în aplicație, dar după ce faci acest lucru, cititul devine o experiență… diferită decât ce erai obișnuit până în acel moment.

Spritz se pare că nu „știe” de limba română, dar cea mai mare problemă observată de mine o reprezintă diacriticele care sunt afișate într-un font diferit de restul textulu; a doua problemă observată este faptul că toate cratimele sunt tratate ca și cum ar împărți un cuvânt în două. Nu foarte deranjant totuși, din moment ce am reușit să citesc aproape 100 de pagini în vreo jumătate de oră.

Aplicația este disponibilă și pe iOS și pe Android, deci chiar n-ai nici o scuză să nu citești mai mult. Partea cea mai mișto este că poți citi inclusiv pe un ceas inteligent, deoarece ai nevoie de un ecran capabil să afișeze un cuvânt.

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter