Notificări push ceva mai inteligente?

Notificări push ceva mai inteligente?

În ultimul an (sau așa ceva) s-au întâmplat două chestii mișto pentru web: letsencrypt și browsere (și) mai capabile ce au introdus – printre altele – push notifications. Sigur, la Chrome încă mai e de lucru, pentru că nu se folosește de notificările native din Windows (deși funcționează bine în mac os), dar, cu toate astea, suntem într-un punct bun. What a great time to be alive, cum ar zice neamțu’.

Acestea fiind spuse, s-a întâmplat și evidentul: abuzul. Cum intri pe un site, pac, apare popup care îți cere permisiunea de a-ți trimite notificări. Ceea ce e profund stupid, pentru că nu ai cum să-ți dai seama din prima secundă dacă un site merită urmărit. Pur și simplu, nu ai cum! În plus, cum arată un sistem abonat la toate site-urile vizitate? În feed reader am vreo cinci-zece articole/oră doar la blogurile în limba română! La cele în engleză am în jur de cincizeci! Cam ce aș putea face eu la PC între notificări?

Cum ar trebui implementată cererea asta de permisiune?

  1. Când vizitatorul intră pentru prima dată pe site, nu afișezi. Deloc, pur și simplu nu ai avut timp să-i dai un motiv bun pentru a fi la curent cu site-ul tău.
  2. Când vizitatorul reîmprospătează pagina pe care a aterizat, nu afișezi. Poate a dat refresh pentru că nu mergea ceva, poate că a dat refresh din greșeală, oricum ar fi, nu!
  3. Când vizitatorul îți lasă un comentariu, îl întrebi dacă vrea să primească notificări push pentru acel articol. Dacă eu comentez undeva, aș vrea să am și alte opțiuni de a fi la curent cu eventualele răspunsuri primite, nu doar pe mail!
  4. La a doua (sau chiar a treia!) pagină vizitată, îi afișezi nenorocirea de popup. Și nu oricum, ci doar după 20-30 secunde (sau chiar mai mult) de la încărcarea paginii.

Ce zici, nu are mai mult sens așa?

Renunțăm să ne gândim doar la trafic și statistici și luăm puțin în calcul experiența utilizatorilor?

3 Comentarii

Silviu a scris

Eu sunt pe principiul „Nu sunaţi, mai ies eu din când în când”.
Dacă ai conţinut bun însemnă că merită efortul de a te vizita. Zilnic, săptămânal sau după cum are fiecare timp.
Mi se par foarte agresive şi denotă oarece disperare toate rahaturile de pop-up-uri cu „call-to-action” (înscrie-te la newsletter, dă-ne like pe FB, urmăreşte-ne pe twitter, ia de aici notificări gârlă etc.).
E suficientă o casetă laterală în care să ai link-uri către toate aceste servicii.
Cine este interesat se poate abona de acolo.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter