Un experiment social: zâmbește!

Un experiment social: zâmbește! ©

Ieri-alaltăieri, la Cora, trei-patru case deschise. La fiecare casă erau câte trei patru coșuri. Timpul de așteptare? Chiar dacă s-a simțit ca o eternitate, a fost de doar vreo zece minute pe ceas: doamnele casiere erau bine trecute de a doua tinerețe și se mișcau ca atare: scanau produsele extrem de încet, făceau greșeli frecvente etc. Starea generală? Încruntare maximă!

Frustrarea clienților era la cote maxime, îi vedeam pe toți cum fierb de nervi. Frustarea casierelor era și ea la cote maxime – probabil din cauza greșelilor frecvente – și, prin urmare, nici una nu zâmbea.

Prin urmare, am decis să fac un mic experiment: în ciuda ușoarei mele antropofobii, i-am zâmbit doamnei respective și i-am zis cu cel mai mare entuziasm de care am fost în stare la momentul respectiv „buuună ziua, cum vă simțiți azi, doamnă?”.

Aș fi putut fi morocănos. Aș fi putut să-i arăt ceasul și să-i atrag atenția cu un superior „haideți doamnă, că nu avem toată ziua!”. Aș fi putut să fac o mie de gesturi care ar fi făcut-o să se simtă și mai prost decât se simțea. Cu toate astea am zis să încerc ceva nou.

Ce crezi că s-a întâmplat? Probabil că o să rămâi foarte surprins, dar doamna de la casă mi-a răspuns la fel, s-a mișcat exemplar și aș putea jura că, zece minute mai târziu când am trecut pe acolo, zâmbea clienților.

Iar chestia asta e bună de experimentat oriunde; prin urmare voi încerca să procedez așa de fiecare dată când voi avea de-a face cu vreun casier sau funcționar morocănos.

Ce ar putea ieși rău din treaba asta?

5 Comentarii

Gabi Miron a scris

Eu obișnuiesc să dau binețe atât când iau contac cât și când plec. Fac asta încă de când am lucrat într-un supermarket și am văzut ce nașpa sunt clienții. Din păcate în cele mai multe cazuri, nu primesc același respect. Cel mai des mi se întâmplă să fiu salutat la plecare.

Ionuț Staicu a scris

@Gabi Miron: stai puțin, nu vreau să fiu înțeles greșit. Evident că salut la intrare/ieșire, dar e vorba de un entuziasm suplimentar, ce nu lasă impresia că salutul ăla e o corvoadă pentru tine. :)

În plus, un „ce faceți?” sau „cum vă simțiți azi?” face cât 100 de saluturi :P

Mahatma Gandhi a scris

Chestiile de genul fac cat un milion, am lucrat intr-un mega image unde nici macar jos pe scaun nu iti permiteau sa stai, si sincer dupa 8 ore de stat in picioare si scanand produse( aranjat pe rafturi ), ti se cam taie cand vine cate un batran, sau un lesinat deabi iesit in lume sa-ti zica sa te misti mai repede.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter