Lipii? Pită? Uite o rețetă excelentă!

În Constanța, de câțiva ani, au apărut restaurantele cu specific grecesc. Întâi a fost Nikos, apoi ceva „Taverna Grecului” (parca), a apărut și Spitiko perete în perete cu Nikos, a mai apărut souvlaki bar pe lângă Poșta Mare șamd.

Fac o mică paranteză să spun că Spitiko are impresia că a deschide perete în perete cu un concurent e o idee bună. Mai varsă și berea pe clienți și vezi cât de des mai calcă la tine…

În fine, una dintre chestiile care îmi plac de fiecare dată este pâinica aia a lor. Sau lipie. Sau pită, că nu prea este un nume foarte bine definit. Și este foarte, foarte, foarte ușor de făcut. Foarte ușor!

Ai nevoie de câteva ingrediente:

  • 2 lingurițe (7g) de drojdie uscată;
  • o linguriță de zahăr (3g);
  • 160ml lapte, 80ml apă călduță

Pe astea le amesteci primele și le lași să se odihnească vreo zece minute (cât să înceapă să facă bulbuci ici-colo). După ce se întâmplă asta, amesteci o lingură de ulei și adaugi 300g de făină, ceva ierburi uscate (oregano, cimbru etc) și amesteci. Și amesteci și frămânți vreo cinci minute, până ce toate ingredientele au format o strânsă legătură de prietenie (dacă încă mai e ridicol de lipicios, mai adaugi puțină făină).

Pui tot guguloiul într-un bol măricel și îl lași la crescut vreo jumătate de oră. Chiar mai mult, că nu se supără nimeni.

După ce toată treaba a crescut decent, iei un făcăleț și întinzi un boț cât de subțire poți (ca să meargă treaba și mai bine, pui câteva picături de ulei pe masă). Cât de mare să fie boțul? Suficient cât să acopere tigaia aia pe care o ai la îndemână.

Că tot vorbim de tigaie: ai nevoie de una screaming hot, cum zice francezul. Dacă ai grill, primești bonus pentru aspectul final. Maximum două minute pe fiecare parte și cam aia e tot.

Alternativ, ai putea să nu întinzi exagerat de mult aluatul, să rezulte niște pâinici ceva mai grosuțe. Sunt bune și alea.

Cu ce le mănânci? Păi sunt atât de bune că am făcut de vreo patru-cinci ori în ultimele două săptămâni și le-am mâncat cu orice: pui/porc marinat și prăjit, unt și gem, sos de iaurt, salată etc. Da, sunt atât de bune!

3 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter