Te aducem înapoi!

Văd la Joie următorul film, unde controlorii sunt mici zei în autobuzul RATC. Ei decid când autobuzul oprește, ei decid cine coboară, ei sunt miezul. Gaura de la covrig.

La un moment dat, un pasager – cu bilet – spune că el are treabă acolo și că vrea să coboare. Zeița dreptății, extrem de benevolentă în ziua respectivă, îi răspunde că îl aduce înapoi. De la depou (garaj, pentru cei mai tineri; depou se numea garajul tramvaielor).

Mintea îngustă a centurionilor RATC nu concepe chestii abstracte ca „am programare la medic” sau orice altceva mai time sensitive. Nu, pentru controlori contează sângele, cât mai mult sânge!

Iar faza mișto este următoarea: sunt unele zone în care, chiar dacă vrei să-ți cumperi bilet, nu ai de unde. Și nici bani la șofer nu poți da, că nu e legal.

Și dacă nu știi că poți plăti prin SMS, ai de ales între a da bani la șofer, a merge blat sau a merge pe jos o stație-două.

Serios, uită-te în harta de mai sus: bilete se vând unde sunt bulinele roșii, stații de autobuz sunt unde sunt bulinele albastre. Ca să-ți iei bilet din stația A ai de mers cel puțin cinci minute, în orice direcție.

Sper ca măcar UNUL dintre călătorii sechestrați să depună plângere la poliție.

21 de Comentarii

Emilian a scris

@Ionuț Staicu: clar nu e o investitie. Imi faceam si eu niste calcule si mi-a iesit ca daca vrei sa ai masina, trebuie sa produci cam 200 lei/luna doar pentru ea. Doar ca aici intervin mai multe variabile.

1. Timpul castigat. Eu cu masina fac 10 minute de la munca pana acasa. Cu microbuzul 40-50 minute. Asta daca reusesc sa urc dimineata in statie. Sa mai zic de cazurile in care microbuzul nici nu opreste?

2. Confort. Pleci cand vrei, vii cand vrei. Daca vreau sa ies cu gasca, nu stau cu griji ca la 10 am ultima masina. Da stiu, exista taxi-uri, dar sa dau 30-40 lei pana in Ovidiu nu imi convine.

3. Iarna ingheti in statie, vara mori de cald in microbuze.

E adevarat, eu stau in afara orasului.

Ionuț Staicu a scris

@Emilian: din punct de vedere al confortului, da, indiscutabil, ai dreptate.

Dar din punct de vedere al costului… este un pic diferit.

Cât ai dat pe mașina ta? 5k? 10k? Pe asigurări? Pe revizii/reparații? Pe benzină? Câte curse cu taxiul făceai de banii ăștia? :)

PS: presupun că acele calcule includ doar combustibilul…

Cristi a scris

Numai eu vad ca femeia aia este agresata fizic de un badaran care a incalcat legea? Ce putea sa faca, sa-l lase sa coboare la prima statie? Vina autoritatilor aici este ca nu trimit (cum faceau odata) echipe mixte de controlori cu jandarmi si astfel se opresc abuzurile controlorilor dar si nesimtirea/agresivitatea celor prinsi fara bilet. Faza cu optiunea de-a cumpara bilet direct de la controlor este stupida!
Cat de victimile colaterale…..asa functioneaza democratia, te supui legilor fie ca-ti pierzi programarea la dentist sau nu. Neavand nici un ajutor sa-l tina pe individ in autobuz, a ales singura cale prin care-l putea duce in fata autoritatilor.

Cristi a scris

@Ionuț Staicu: E acelasi lucru cu doar a da banii inapoi daca esti prins la furt.
Ce ar mai motiva pe cineva sa-si ia bilet, atat timp cat pedeapsa este sa-ti iei bilet daca esti prins? Controlorii sunt cand si cand in autobuze, asa ca ve fi prins fara bilet din cand in cand, poate chiar deloc in decursul unui an, ca-mi amintesc ca am mers si un an cu atobuzele fara sa intalnesc nici un controlor.
O alta idee, desi stupida din punct de vedere al costurilor si timpului pierdut, ar fi sa fie un taxator in fiecare autobuz, ca na, nu suntem in stare sa ne achitam obligatiile pentru ceeea ce folosim dar urlam ca disperatii atunci cand trebuie sa primim.

Ionuț Staicu a scris

@Cristi: haha, amândoi am citit strâmb :D

1. eu am scris de opțiunea de a cumpăra bilet de la șofer și tu ai citit controlor;
2. tu ai zis de opțiunea de a cumpăra bilet de la controlor iar eu am citit…. șofer

Deh, sunt cuvinte asemănătoare :w00t:

An ca a scris

@Cristi:
Nu mi se pare stupid sa cumperi bilet de la controlor. Am vizitat de curând o alta tara unde toată lumea urca in autobuz pe la usa din față, cine nu avea bilet cumpăra de la sofer, primeai un fel de bon, ca sa nu mai zic ca plateai in functie de cat de lunga era distanța parcursă. Pe de alta parte, biletele se puteau cumpara in fiecare statie fie de la ghiseu, fie de la automatele de bilete cu cash sau card si cu toate acestea si de la sofer.

Cristi a scris

@An ca: atunci insemna ca nu intelegi ideea de controlor.
De la sofer e ok, doar ca trebuie gasita o formula sa se compenseze timpul pierdut de sofer pentru luat banii si dat biletele.
Si fara compartii din afara ca asa iti povestesc si eu o sumedenie de intamplari chiar mai ciudate ca cea din filmuletul de mai sus.

Silviu a scris

Numai mie mi se pare cea mai mare idioţenie să trimiţi în control un singur om (başca, o femeie) chiar dacă are gura mare.
În ţările astea mai „ieuropene” am văzut că se practică controlul în echipă de 4-5 inşi, de obicei cam cât uşa la autobuz. Urcă toţi odata pe uşi diferite şi încep controlul. Singura scăpare este să sari pe geam daca eşti suficient de subţirel. :D
Când a pus mâna pe tine să te imobilizeze pâna vine poliţia nu prea mai ai loc de manevră.

Ionuț Staicu a scris

@Silviu: nu bre, chiar sunt 3-4 oameni. Spre sfârșitul filmului vei observa că mai apare o tanti, ceva mai liniștită.

Da, ar fi potriviți și niște agenți pe lângă, dar deoarece controlorii sunt o firmă privată, cel mai probabil ar deschide noi oportunități de…. abuzuri :)

Silviu a scris

@Ionuț Staicu: Care? Aia cu geacă maronie? ROFL Trupa de şoc, două babe contra unui vlăjgan nervos. C`mon.
Cum adică controlorii sunt firmă privată? WTF?
Parcă citisem zilele astea pe undeva că au angajat ăştia o firmă privată de pază să păzească o unitate militară. Ca în filmele cu proşti.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter