Aglomerația din microbuze

Aglomerația din microbuze ©

Am ajuns ieri în Năvodari și, întâmplarea a făcut să ajung în plină oră de vârf, când oamenii plecau spre case – în jurul orei cinci. Da, încă mai sunt „mici afaceriști” care îndeasă trei-patru oameni în mașinile lor pentru un mic ciubuc. Și da, încă este înghesuială la ora aia: microbuzele sunt arhipline, la fel și autobuzele.

Micii afaceriști§

Ca șofer, zău că n-aș avea încredere să iau oameni necunoscuți în mașină. Pur și simplu, spritul de conservare mi-ar da bobârnace și nu m-ar lăsa să fac asta.

Ca pasager, n-aș avea încredere să-mi las viața în mâinile unui necunoscut. Da, și șoferii profesioniști de pe autobuze sunt tot necunoscuți, dar, cel puțin, sunt șoferi profesioniști. Același spirit de conservare nu m-ar lăsa să mă urc în astfel de mașini, mai ales că vorbim de o distanță scurtă, vreo zece km, cu transport constant și frecvent…

Înghesuiala§

Pe ruta Năvodari-Constanța sunt vreo două firme concurente. Una – GMS – are doar microbuze mici, cu vreo douăj’ de locuri (și încă vreo optzeci în picioare :D ). Cealaltă – JTA – are doar autobuze și autocare mari.

Și amândouă firmele funcționează la fel: o mașină din zece în zece minute (sau cinsprezece, nu am fost atât de interesat). Orarul ăsta este de dimineață până seară, de luni până luni.

Ce crezi că se întâmplă în orele 9-16? Exact, microbuzele, autobuzele și autocarele circulă goale. Nu o dată s-a întâmplat să fiu eu singur în ditamai autocarul cu 80 de locuri.

Iar asta e ridicol, pentru că logica, bunul simț și codul lui Hammurabi ne spun că atunci când nu ai clienți pentru un serviciu, încetezi să mai oferi acel serviciu. Iar când ai mai mulți clienti, mai adaugi prestatori să poți oferi un serviciu bun.

Până și RATC-ul a decis acum mulți ani că sunt bucăți din zi în care autobuzele ar trebui să vină mai repede decât în restul zilei. RATC-ul mă! Firmă de stat!

2 Comentarii

Malin a scris

Cand lucram in Sibiu pe la inceputul anilor 2000 trebuia sa fac naveta vreo 30 de km. Aveam 3 posibilitati:
– tren (care nu se prea potrivea la ore)
– masina de ocazie (risc mare si foarte mare)
– microbuz (ore bune, risc mai mic)
Soferii de pe microbuze imi erau cunoscuti, erau soferi profesionisti care in comunism au avut fix aceeasi meserie si au carat sute de mii de oameni pe autobuzele unor foste fabrici. Erau de varsta medie si destul de prudenti atunci cand conduceau.
Totusi perceptia mea s-a schimbat cand intr-o iarna unul a bagat intr-un VW Transporter de 8+1 vreo 33 de insi… atunci nu m-am mai simtit chiar asa de sigur.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter