Acquired Taste

Acquired Taste ©

Sunt câteva mâncăruri și băuturi pentru care, ca să le apreciezi, ai nevoie de un soi de educație, ajungând chiar în situația să-ți displacă ceva înainte să-ți placă.

Da, sună ca o contradicție, dar sunt sigur că ai încercat să guști cafea când erai mic și nu înțelegeai de ce oamenii mari preferă să consume ceva atât de amar! Eu am început să beau „cafea” (adică 3 în 1) pe la 25 și cafea normală după 30. Da, atât de greu m-am maturizat! :w00t:

Probabil este nevoie de ceva exercițiu și pentru a aprecia alcoolul, de exemplu. Mie nu-mi place nici gustul și nici efectul…

Și, pe lângă cafea, mai am câteva exemple personale: măsline (și ulei de măsline), ceai verde/negru, unt de arahide etc.

Dar, pe de altă parte, este brocoli sau sunt dovleceii, pe care, oricât – și oricum! – aș încerca, nu îi pot face să-mi placă.

Este, dacă vrei, un fel de simț ce trebuie dezvoltat; un mușchi ce trebuie antrenat într-o anumită direcție. Antrenat sau educat?

Și stau să mă întreb: oare sunt eu un caz special? Sau așa funcționează toți oamenii?

3 Comentarii

Andrei a scris

Nu are cum să-ți placă toate, în ziua de azi ai acces la aproape orice rețetă/ meniu, majoritatea rețetelor au fost mulate pe gustul omului care le-a inventat și nu pe niște papile străine. La cafea îmi place mirosul, nu și gustul concentrat. Alcoolul nu mi-a plăcut niciodată, nici gustul, nici efectul ( văzând în familie câțiva alcoolici), mai încerc băuturi cu cantități mai mici de alcool dar nu știu dacă le pot încadra la consum de alcool.

Gigel Anonimu' a scris

Carnea de vaca. M-am ferit de ea ca de rabie doar ca sa descopar tarziu cat de misto (curata, gustoasa, etc) este.
Borsul de casa – credeam ca-i o acritura dezgustatoare facuta din tarate – pana am savurat de cateva ori niste bors limpede si rece – bautura zeilor.
Cu carnea de miel n-am reusit sa ma acomodez inca oricat am incercat.
Mai sunt si gusturi capatate din carti. Am citit prin adolescenta in ceva de Dumas ca Napoleon bea cacao fierbinte – am inceput sa beau si eu – foarte relaxanta. Din King Rat am prins orezul fiert amestecat cu ou fiert faramitat – suna ciudat da’ are un gust interesant. Din Pappillon am prins gustul nucii de cocos – cumpar de la magazin maruntita, o amestec cu miere si cacao – deliciu. Shogun m-a invatat la ceai.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: nuca de cocos am descoperit-o recent: o sparg și toată albitura o tai fâșii cu peeler-ul și o mănânc ca snacks. Pe lângă faptul că e foarte gustoasă, e și foarte sățioasă.

Idem la carnea de vită. Mai ales că am luat o dată, foarte demult, și am insistat să o prepar bine. Evident a fost cauciuc și am trăit mult timp cu impresia asta. Până am văzut la Gordon Ramsay cum trebuie să arate un steak și lucrurile s-au schimbat un pic :D

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter