De ce ajungem să plătim mult pe fructele de sezon?

De ce ajungem să plătim mult pe fructele de sezon? ©

Nu știu dacă doar s-a nimerit sau distribuitorii ăia mari s-au vorbit între ei, dar rezultatul s-a văzut ieri, când am ajuns acasă, mândru că am dat doar 12 lei pe un kilogram de cirese. Pentru că da, am făcut super afacere, având în vedere că în urmă cu o zi, același kilogram costa dublu.

Într-o lume normală, s-ar plăti mult pentru niște produse aduse de peste mări și țări și putin pentru produsele locale. În lumea reală, dăm 3 lei pe kilogramul de portocale și 10-15 lei pe cel de cireșe sau 8-10 lei pe cel de căpșuni. Cireșele și căpșunile sunt în sezon și aduse de la maximum 500km, portocalele sunt coapte și transportate de la mii de km.

Înțeleg, unele fructe sunt mai perisabile decât altele și înțeleg conceptul cerere/ofertă, dar aici se pare că pur și simplu nu funcționează așa. De ce oare?

Același lucru se întâmplă și în politică, atunci când se anunță vreo creștere uriașă a taxelor și, după câteva zile, victorie, vor crește cu doar 15%, nu cu 30%, cât s-a anunțat inițial.

5 Comentarii

Malin a scris

Capsunile si ciresele pe care le cumparati voi zilele astea vin de pe aici de pe la noi, iar pe la noi au fost inundatii si alte fenomene meteo nasoale ceea ce a cam afectat productia si in momentul de fata exista o oferta destul de restransa pe piata ceea ce dupa regulile economiei de piata afecteaza pretul crescandu-l.
Si nu e vorba numai de capsuni si cirese ci chiar si de salata sau rosii. Din 2010 pretul rosiilor a fluctuat pe aici indiferent de sezon cu maxim 20-30 de centi, iar acum aproape ca s-a dublat din cauza productiei scazute. La cartofi povestea e cam la fel pentru ca o mana de producatori locali au pierdut productie evaluata la 2 milioane de euro din cauza la inundatii si la ora actuala n-au ce exporta din moment ce 75% din productia lor mergea la export.

Gigel Anonimu' a scris

Am un cires in curte, in vreo 2 saptamani halesc direct de la sursa.

Si eu care credeam ca doar barosanii isi cumpara fructe de-astea extra scumpe. :)
Adica, cine ar da zeci de lei pe un kg de orice cand peste cateva saptamani/luni acel kg va fi cativa lei? Doar daca ai pe cineva care isi doreste cu ADEVARAT produsul X, gen pofta de-aia nebuna de gravida. Iamntz, tu ori incerci sa ne pregatesti ptr. un anunt? :))

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter