Glume de șantier: deschizi Vim si pleci

Niște statistici scoase de Stack Overflow ne arată că sunt milioane de utilizatori care deschid Vim și… nu mai știu cum să iasă. Da, și eu am trecut prin asta până am aflat de :q sau :ZZ, dar altceva m-a pus pe gânduri…

Pentru cei mai puțin tehnici, Vim este un editor de text vechi de vreo 40 de ani, pentru care, spre deosebire de un editor de text normal, ai nevoie de antrenament (ba chiar s-au scris și cărți pe tema asta!) și pe care se spune că nu vei ajunge niciodată să-l cunoști pe deplin. Da, încă e folosit – ba chiar la scară largă!

Revenind: în ziua de azi avem internet, avem Stack Overflow, avem PC-uri care știu de multitasking, dăm un Alt+Tab, căutăm cum să facem diverse (să selectăm text, de exemplu, copy/paste șamd).

Cum se proceda înaintea internetului? Adică cred că cea mai cruntă farsă ce puteai să i-o faci vreunui coleg era să-i deschizi Vim și să pleci… Probabil cea mai la îndemână chestie era un restart?

13 Comentarii

Malin a scris

Eu mereu am vazut Vim ca o mizerie, nu pentru ca trebuie sa iesi cu ESC:wq si eventual ! ci pentru ca trebuie sa dai Insert ca sa poti scrie in timp ce nu orice tastatura are Insert si e absurd sa-ti intre default in mod view in loc de mod edit. Cine vrea sa vada ce e in fisier da un cat, head sau tail printre o sumedenie de alte optiuni.
N-are nici o logica felul in care e facut si de asta de fiecare data am instalat pico/nano pentru ca acolo nu trebuie sa fac chestii inutile ca sa pot edita.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: ! este util doar în combinație cu q (i.e. fără w), însemnând că vrei să ieși fără să salvezi.

Insert nu înseamnă că trebuie să apeși pe tasta insert ci pe tasta i :)

Dacă îi acorzi o șansă, vei vedea că are chiar mai mult sens decât pico/nano.

Gigel Anonimu' a scris

@Malin: Vim este unul dintre cele mai bune editoare de text la momentul actual. Si aici nu ma refer neaparat la aplicatia in sine ci la modul cum lucreaza. Eu spre exemplu folosesc SublimText cu un plugin care-mi emuleaza Vim controls – ptr. ca Sublime e sublime. Am fost si pe Emacs la un moment dat – are atuurile lui dar vorba cuiva – e un carpal tunel syndrom generator (sau ceva de genu’ asta, suna mai funny in engleza).

Vim in schimb e exact pe felie – se limiteaza doar la editare text (spre deosebire de Emacs care este aproape un OS), nu-ti suprasolicita degetele, iti permite sa faci cu cateva keystrokuri chestii care in alte editoare ar cere zeci de apasari de taste (si mouse).

Dar recunosc – are un learning curve extrem si iti trebuie un pic sa te obisnuiesti cu ideea de moduri (insert, view, select, etc) – dupa ce ti se aprinde beculetul n-o sa mai vrei alt mod de editare text ever.

Malin a scris

@Husdup Florin: Exact, sau cand esti pe sudoers si tre’ sa bagi parola de root ca sa poti scrie.
@Gigel Anonimu’ & @Ionuț Staicu: Oricate argumente aduceti in favoarea lui pentru mine tot o mizerie ramane. Eu cand editez ceva complex o fac pe desktop folosind ceva IDE nu din terminal si sunt sigur ca nici voi nu v-ati portat Vim pe Windows. Pentru editari simpliste de care am nevoie in terminal nano/pico e suficient. Vim era in opinia mea relevant in anii ’80 si putin in anii ’90, acum cu atatea IDE-uri care sunt capabile sa recunoasca sintaxele si sa le corecteze pe ici pe colo sau sa le anticipeze Vim chiar n-are nicio relevanta.

Gigel Anonimu' a scris

@Malin: Intrebare. Esti programator? Editarea text iti ocupa o parte esentiala a zilei? Daca raspunsul este nu atunci intr-adevar poate Vim nu este cea mai buna optiune.

Dar daca raspunsul este da atunci Vim este un powertool pe care il poti folosi sau nu – depinde de cat de eficient vrei sa fii in editare text. Repet, nu e vorba de aplicatia in sine (vim sau gVim) ci de modul de navigare. Ai dreptate cand spui ca IDE-urile sunt mult mai utile decat un simplu program de editare text, oricare ar fi el. Dar folosind modul de navigare Vim (care este valabil ca si plugin ptr. multe IDE-uri) esti mai eficient. Atat.

genesis a scris

Vim e o mizerie de editor din vremuri demult apuse. Cica esti mai productiv in Vim. Pe naiba. Te inveti sa editezi text intr-un anumit fel (non-standard) si e greu sa revii la editoarele standard. Timpul pe care il petreci invatand chestia asta mai bine e investit in jucat Half Life. Esti mai castigat.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter