Te odihnești suficient?

Te odihnești suficient? ©

În tinerețe – adică acum 10-15 ani – nu aveam nici o problemă în a pierde nopțile. Trei-patru ore/noapte îmi erau suficiente și „recuperam”… când apucam. Bine, asta cu recuperatul e o glumă, pentru că somnul (și recuperarea) nu este ceva ce poate fi cumulat. Ori este ori nu.

Pe lânga problemele semnalate aici – probleme vizibile imediat – mai sunt și alte probleme, ce le observi în timp. Pe mine au început să ma doară dinții și ficatul, aveam amețeli, un vâjâit permanent în urechi și tot felul de alte minuni. Ce mai, era o adevărată plăcere :)

Cu toate astea, somnul este cel mai la îndemână obicei la care ești dornic să renunți atunci când… nu ai timp. OK, poate că nu e o problemă să te întinzi o noapte-două ceva mai mult. Poate ai un proiect interesant, poate ai un deadline foarte strâns, dar să faci un obicei din asta? Este un mare NU.

Poți „câștiga” timp?§

Pe scurt: nu. Dar există câteva „trucuri” ce te-ar putea ajuta să fii ceva mai odihnit chiar dacă nu dormi suficient. Regula de bază: minimum șapte ore de somn în 24h. De preferat, orele astea să fie legate…

Există ceva studii care arată că somnul are loc în cicluri de câte 90 minute. Te trezești fix după un ciclu, ești fresh și gata de acțiune; te trezești în timpul unui ciclu, ești morocănos, amețit și cu dificultăți în a te concentra.

Aceleași studii arată că, din alea 90 minute, e nevoie de 15-25 minute pentru a intra într-un somn adânc. Altfel spus, dacă te trezești te pui în pat pentru 15 minute, sunt șanse destul de mari să te odihnești mai bine decât dacă ai dormi o oră.

Plecând de la ideile astea, a apărut conceptul de Power Nap – 15-20 minute de odihnă, timp în care îți încarci rapid bateriile. Dacă vei bea și un espresso înainte de a te pune în pat, vei fi plin de energie. Da, înainte de powernap. Cafeina are nevoie tot de 15-30 minute pentru a ajunge în creier, deci, după o scurtă perioadă de odihnă ai parte și de un boost suplimentar.

Plecând de la aceeași idee, au apărut tot felul de „scheme” de somn, care te ajută să stai treaz fără să pierzi prea mult somn.

How sleeping 6 times a day helped the founder of WordPress build a billion-dollar company

Însa studiile arată că lucrurile nu stau chiar așa și, pe lângă faptul că renunți la orice viață socială, este bazat și pe fundamente ușor greșite

One of the myths of „Uberman sleep schedule” is that it makes it possible to enter REM sleep and skip non-REM sleep stages entirely. That myth is derived from another false claim that implies a non-essential role of deep sleep.

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter