Prețul corect?

Prețul corect?

Mă uit la salariile din UK pentru limbajele (?!) HTML & CSS și nu îmi vine să cred că media salariului minim este de peste 30.000£ anual iar românii noștrii încă se mai minunează când le spui un preț corect (pentru tine, ca developer). Câți programatori sunt în RO ce pot spune (pe bune) că au venituri de peste 4-5000€ lunar ca angajați? Eu zic că puțini, pentru că, așa cum există Techconsult (nu, nu fac reclamă!), mai există o sumedenie de alte firme ce oferă servicii îndoielnice (vezi că nu e reclamă?) la prețuri mai mici, plecând de la premisa că „oricine trebuie să își permită un site”.

Well… Corect ar fi: oricine își permite un site, va avea un site. Este absurd să-ți modelezi prețurile în funcție de client, deoarece, la un moment dat vei avea două aplicații similare ca număr de ore investite la prețuri MULT diferite. Ceea ce este frustrant atât pentru angajator cât și pentru angajații acestuia, care, chiar dacă nu primesc un procent din lucrarea respectivă (da, mai sunt și firme d-astea, care nu oferă nimic altceva decât un salariu fix), le pasă de soarta firmei la care lucrează.

Special pentru Dl. Oliviu (că i-am promis o explicație):

Câte lucrări se pot face într-o lună la un preț de dumping pentru a acoperi cheltuielile firmei (chirie, salarii, impozite – doar nu se lucrează la negru, nu? Și nici salarii minime pe cartea de muncă nu putem da, că nu e corect!) și pentru a face o brumă de venit? Judecând după prețurile de pe site, presupunem că „pescuiți” 5 clienți a câte 500€ fiecare (în medie). Asta înseamnă că de 2500€ trebuie să:

  • plătiți chiria – 500€ (doar nu e firmă de apartament, nu?). Rămânem cu 2000€;
  • plătiți programatorul – 800-1000€ (presupunem că este doar unul; dacă sunt mai mulți, se multiplică). Rămânem cu 1000€;
  • plătiți designerul – 800-1000€ (la fel ca la programatori); Rămânem cu… 0?
  • taxe și impozite din ce?

Cu toate că sunt programatori mai ieftini, la fel ca și calitatea site-urilor dvs, sunt slabi. Nu veți avea parte fie de calitate fie de viteză, fie de niciunele (speed. quality. affordability. pick two. este regulă imuabilă!). Problema nu este că este afectată concurența de un preț mic. Hai să-ti spun ceva: concurența nu dă doi bani pe clientul tău zgârcit (sau sărac) ! Pentru că… Toți aleargă după clienții mari! După clienții ce sunt dispuși să plătească un preț corect. Să faci o astfel de comparație este ca și cum ai compara Rolls Royce cu BMW. Amândouă sunt mașini bune, de lux, dar cu siguranță se adresează unor categorii diferite, nu?

Hai să-ți mai spun ceva! Cu cât sunt prețurile mai jos în Web Dev, cu atât mai prost sunt educați clienții. Sunt educați prost, sunt păcăliți (banii luați, calitate slabă, fără să știe ce cumpără) și, la sfârșit, sunt două scenarii posibile:

  • clientul, neavând cunoștință de ceea ce a cumpărat și ce a primit, are impresia că totul e ok (îi poți face site-ul în frontpage, de exemplu. Va arăta bine, dar codul va fi infect). Ăștia sunt cei mai periculoși clienți, deoarece duc vorba mai departe și, prietenii prietenilor nu vor ajunge neapărat la tine. Și vor ajunge la alte firme care vor cere prețuri de cinci ori mai mari, se va speria și ori nu își va face site-ul, ori va căuta în disperare o firmă să-i facă site-ul la un preț infim.
  • clientul se prinde la un moment dat care e mersul și rămâne cu impresia că web-ul este un loc unde toți sunt păcăliți. O altă firmă, dacă va vrea să-l pescuiască, va trebui să-l „educe”. Să-i explice de ce e bine să fie prezent online și că firma anterioară era una dornică de țepe, că și în offline sunt astfel de țepuitori, că pădure fără uscăciuni nu se poate, etc. Ăștia sunt clienții cu care nu vrei să-ți pierzi prea mult timp.

Desigur, poți oferi o calitate decentă la un preț decent (și pentru client dar și pentru tine, ca developer) în cazuri un pic mai speciale: ești student, faci muncă part time, etc. Dar o firmă ce trăiește exclusiv din asta mi se pare stupid, absurd și inutil să practice prețuri mici…

Revenind la tarifele din UK la web dev, stau și mă gândesc că românii noștrii se sperie de 15$/oră (da, lucrez în USD, deoarece este mai simplu pentru mine) și vor site-uri tăiate și implementate pentru 30$ (am primit un mail acum câteva zile în care eram rugat să implementez o temă de WordPress la banii ăștia)… Mă întreb: oare greșesc eu undeva? Sunt prea scump? Dacă da, pentru cine? Pentru români? Nu îmi rămân decât două opțiuni: ori îmi scad tarifele ori nu mai lucrez cu români. Oare ce voi alege? :w00t:

PS: cei ce mă cunosc pot confirma că am suficient de mult de lucru încât abia mai fac față. Asta să nu se înțeleagă greșit postul ;)

Edit: am mai găsit unii: Customdesign Creare site-uri (asta să nu zică cineva că-s rău și nu ajut la SEO) :w00t:

Eu nu înțeleg conceptul de „site cu X pagini costă Y”… Dar despre asta voi scrie altă dată :D

21 de Comentarii

mike a scris

Frumos articol. Problema e ca singurii care-l vor aprecia sunt cei ce stiau deja lucrurile astea. Pe domnu’ de la Techconsult si pe altii ca el (noroc ca sunt mai multi de-o gramada) nu o sa-i convingi niciodata.
Angajati platiti prost, promisiuni frumoase pe hartie scrise dupa modelul firmelor mari, taxe la stat lipsa sau evitarea acestora prin metode romanesti, sediu intr-un apartament de la periferia orasului etc.

Nu poti decat sa-i lasi pe clienti sa dea cu capul. Asta meriti atunci cand esti zgarcit.

Parerea mea.

rashid a scris

Exact asta am vrut si eu sa spun cand citeam commenturile domnului Ovidiu, daca iti permiti sa faci site-uri la 30 EURO inseamna ca platesti prost designerul si programatorul, daca platesti prost inseamna ca ei nu-si prea stiu meseria(daca stiau se duceau la un salariu mai mare). Acum, daca aia nu-si cunosc meseria, cum vor face ei site-uri de calitate? Iti zic eu cum… NU vor face nimic de calitate.

Oliviu Radulescu - TECHConsult Romania a scris

Buna seara,
multumesc pentru detaliere dar sunt lucruri pe care le stiam de foarte multa vreme, avem birou deschis in Statele Unite unde avem angajati si colaboratori pe care ii platim, nu inteleg de ce atatea griji si sute de cuvinte prin blog-uri cand problema este foarte simpla pentru mine:echipa isi primeste salariul de baza (chiar daca stau si se uita pe geam ca nu au nimic de facut, Doamne Fereste!) , iar in functie de anumiti factori (lucrare finalizata si predata inainte de termen, lucrare predata in termen, ore peste program) se acorda la sfarsitul lunii bonusuri la salariu, daca pe luna in curs orele de program sunt atribuite unor proiecte insa vine un client , sa dam exemplu un avocat care doreste o pagina de prezentare pentru cabinetul propriu, in acest caz valoarea unui proiect FOARTE simplist nefiind mai mare de 100Euro(fara TVA), un web-designer putand finaliza proiectul in MAXIM 8 ore, 8*10Euro/ora=80Euro, eu ii ofer bonus la salariu angajatului respectiv inca 50Euro (in plus fata de cei 80) pentru orele lucrate peste program.Pe mine nu ma afecteaza cu ABSOLUT NIMIC ca pierd 30,100,300,1000 de Euro in cateva luni atata timp cat de la mine din birou nu iese nici un client care sa fi fost refuzat din cauza bugetului mic. Nimeni nu traieste din acesti clienti mici, insa eu imi permit in acest moment sa pierd acesti bani, imi permit sa pierd acesti bani pentru ca multumesc financiar persoane din echipa care sunt dispuse sa lucreze suplimentar pentru bani, iar aceasta echipa multumita imi aduce mult mai mult decat ce am exemplificat mai sus.Din acest moment voi refuza sa mai scriu in acest forum pe aceasta tema care deja imi face greata, pentru ca romanii se considera sub-evaluati, vor bani multi insa nu fac nimic, arata cu degetul clientii mari si asteapta sa ii sune cineva dimineata si sa ii roage sa lucreze pentru o basculanta de valuta.Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in traista, asa se spune, la un moment dat trebuie sa iei anumite decizii si sa iti asumi consecintele, mie imi plac lucrurile fara prea multa filozofie, sunt adeptul situatiei castig – castig.

Cu respect ,
Oliviu Radulescu

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Articolul nu este în întregime dedicat dvs, dl. Oliviu. Doar o mică parte din el (unde am precizat) :) Stați liniștit, nu cred să vă dedice cineva articole de sute de cuvinte ;)

avem birou deschis in Statele Unite unde avem angajati si colaboratori pe care ii platim

și cu toate astea, primesc spam de la dvs… frumos, ce aș putea spune?

Din acest moment voi refuza sa mai scriu in acest forum pe aceasta tema care deja imi face greata, pentru ca romanii se considera sub-evaluati, vor bani multi insa nu fac nimic, arata cu degetul clientii mari si asteapta sa ii sune cineva dimineata si sa ii roage sa lucreze pentru o basculanta de valuta. Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in traista, asa se spune, la un moment dat trebuie sa iei anumite decizii si sa iti asumi consecintele, mie imi plac lucrurile fara prea multa filozofie, sunt adeptul situatiei castig – castig.

1) este blog, nu e forum
1.5) sucul de grepefruit ajută la greață ;) În plus, cred că vă apărați numele, pentru că, la o căutare după Oliviu Radulescu pe google, blogul meu iese pe locul doi (nu mă pot coborî la nivelul unor spammeri cum sunt clubafaceri.ro să ies pe primul loc)
2) mai pardon, nu mă consider sub-evaluat. Câștig FIX cât muncesc, nici un cent mai puțin sau mai mult
3) sunt sunat de diverse firme din Ro pentru colaborări. Doar în ultimele două-trei săptămâni au fost vreo șase firme. Și sunt firme foarte mari…
4) tot win-win și aici. Dar cred că, raportându-ne la noi doi (eu ca freelancer, dvs. ca firmă), doar unul dintre noi este cu adevărat în win-win. Vă las să vă gândiți cine…
5) Dumnezeu nu există. Traistele sunt demodate iar decizia de a trimite spam vă obligă într-o oarecare măsură să suportați consecințele. Așa că vreți, nu vreți, bobârnacele sunt la pachet cu spamul. Căutați câte ceva despre Urban &co. să vedeți că se dau și amenzi pentru asta :)

v3l0 a scris

Un om trebuie platit pt volumul si calitatea muncii lui. Nu am legatura cu web stuff, dar deja am refuzat un job pt ca am realizat ca salariul oferit si conditiile contractuale NU MA MOTIVAU sa invat lucrurile noi si sa excelez la locul de munca. Poate daca era un job care sa nu-mi placa deloc, dar sa stiu sa-l fac, il acceptam ca solutie temporara, dar nu pot accepta ceva ce-mi place, la care ma pricep, fara sa fiu platit macar decent, nu extraordinar de bine.

cristi a scris

Nene Oliviu, da-o dracu… 100 euro pentru un site? Numai un om lucreaza la un site? Eu stiu ca din banii aia tre’ platiti un designer si un programator (si front-end developer, dar presupunem ca se descurca programatorul). 8 ore un site? N-am incercat niciodata sa ma cronometrez, dar asa, din ochi, numai un design (simplu, ca tot de el era vorba) dureaza minim 5-6 ore. Asta daca vrei sa iasa ceva care sa-ti placa.

Nu stiu de ce ne batem capul, sunt zeci, sute de firmulite de genul asta, dar fiecare are „target-ul” ei. Ei se adreseaza alora care vor site cu 100 euro, x se adreseaza celor cu 1000 euro, y celor cu 10.000. :)

PS: ca sunt si firme care iau mii de euro (sau milioane, mai nou) pentru niste orori de site-uri, e alta discutie :P

Bughy a scris

Sincer, eu cred ca mai bagati si in plus, sa vada rudele ce bine o duceti, sau sa vada lumea ca sunteti cautati ( aveti un nume), in ciuda pretului cam mare cerut (am citit pe aici 30Eur/ora) … Parerea mea…
Daca e pe bune ce ziceti, am gresit eu, da’ ziceti pe unde lucrati.. Nu ziceti rac sau gaf ca nu va cred.. Sunt prea multi indieni care fac „sucky sucky 5$” si n-ati avea nici o sansa cu scorurile astea.

Pana una alta… cod intins!

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@Bughy: de câteva luni eu sunt căutat de clienți, nu îi mai caut eu :) Am început pe RAC și cam jumătate din bid-urile câștigate aveau prețuri mai mari decât concurența (Cealaltă jumătate era la începutul „carierei” mele pe RAC). De ce mă alegeau pe mine? Pentru că unii și-au luat-o rău de tot de la indienii sucky sucky și caută servicii bune, indiferent de preț (am avut inclusiv clienți indieni, cu unul colaborez constant).

Chiar dacă aș lucra pe RAC, cu siguranță aș avea și acolo clienți pentru prețurile mele. Dacă tu nu reușești, înseamnă că ai o problemă (ori nu știi să te vinzi, ori nu știi meserie, ori nu ai ceva convingător în portfolio, etc)

Portofoliul meu vorbește de la sine (nu doar cel online), clienții pot confirma prețul (deși mă îndoiesc că ar face cineva asta), and so on. I don’t give a fuck despre ce cred rudele, cât timp ei cred că dacă ai facultate ești realizat ;)

Bughy a scris

Uhm .. portofoliul meu nu prea e afisat pe nicaieri, chiar daca el exista si cred eu ca e destul de „fluffy”, dar probabil ca sunt mai sucky si nu-l arat… Daca as zice ca el cuprinde, printre altele: titiaur.ro, constantahcm.ro, citycars.ro, ono41.ro (excluzand designul) ai parea interesat? Zic si eu asa, ca chestie ..

Apropo de facultate, cine stie materia de la info sa-mi sufle si mie in sesiunea de restante? Ca intru in ultimul an..

alina a scris

Edit: am mai găsit unii: Customdesign Creare site-uri (asta să nu zică cineva că-s rău și nu ajut la SEO) :w00t:

Eu nu înțeleg conceptul de „site cu X pagini costă Y”… Dar despre asta voi scrie altă dată :D

la portofolii ati aruncat vreun ochi?

referitor la afisarea ofertei, sint de acord – nu se face. nici macar cu titlu informativ

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter