Creierul e ca un mușchi?

Creierul e ca un mușchi? ©

Citesc acum o carte – Peak – care, în jumătatea citită de mine, a cuprins câteva lucruri interesante.

De exemplu, înclinația lui Mozart către muzică s-ar putea să fi existat (și) pentru că tatăl său era muzicant, iar micul Wolfgang a fost expus încă de la o vârstă fragedă diverselor instrumente.

Sau că există oameni care pot reține numere foarte lungi. De ordinul sutelor de cifre. Și că nu e vreo abilitate supraomenească ci că… se poate dezvolta/învăța!

Însă cea mai importantă chestie ce mi-a rămas în minte este alta: creierul funcționează oarecum ca un mușchi. Cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât devine mai bun la ce face (e.g. matematică, muzică etc). Chestia importantă este că funcționează și în celălalt sens! Cu cât îl folosești mai puțin, cu atât se… atrofiază, ca să zic așa.

Desigur, antrenamentul înseamnă un antrenament eficient, deliberate practice, de preferință cu un scop bine definit.

Iar chestia asta mi se pare fascinantă, deoarece am primit o confirmare pentru o veche zicală: „cu cât înveți mai mult, cu atât știi mai mult”. Iar asta nu poate să nu mă facă să mă întreb dacă nu cumva și învățatul în sine este un skill ce se poate dezvolta… învățând tot mai multe lucruri. Altfel spus, cu cât înveți mai multe lucruri, cu atât mai bun vei fi la învățat.

7 Comentarii

Malin a scris

Mno’ eu am o teorie pe care n-o s-o dezbat aici pe larg fiindca e destul de mult de zis, dar o parte din teoria respectiva spune ca informatia se transmite genetic de la parinte la odrasla. E vorba de informatia bruta, neprelucrata, informatie ce ajuta apoi la deprinderea diverselor aptitudini gen mersul biped, mancatul, vorbitul etc. si mergand desigur pana la chestii gen matematica.
Si lucrul asta e pe cale sa fie oarecum dovedit tehnic cu ajutorul ‘machine learning’. Fiecare celula organica e un calculator cuantic si noi modelam acum tehnologia dupa ‘chipul si asemanarea noastra’. Or sa urmeze o serie de vremuri extrem de interesante pentru stiinta, mai ales ca biserica romano-catolica ce face pasi timizi, dar siguri, ca sa iasa din evul mediu a cam inceput sa imbratiseze anumite aspecte ale stiinte si chiar a inceput sa invite oameni de stiinta la Vatican pentru a putea elimina diverse dogme.

Gigel Anonimu' a scris

As mai adauga si faptul ca folositul creierului la turatie maxima pe durata vietii cica reduce sansele ca la batranete sa suferi de diverse boli „ale mintii” – gen Alzheimmer.
Cat despre:
„cu cât înveți mai mult, cu atât știi mai mult”
am constatat contrariul – cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca stii foarte putine. :)
Dar cum ziceai si tu – macar devii bun la skillul de a invata. Si mai cred ca noi astia „self-taught” au muschiul cenusiu mai puternic si flexibil decat cei ce au urmat o educatia traditionala si au fost oarecum fortati sa invete – cel putin in IT.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: când eram în școala generală, am citit un pamflet foarte drăguț: „Cu cât înveți mai mult, cu atât știi mai mult. Cu cât știi mai mult, cu atât uiți mai mult. Cu cât uiți mai mult, cu atât știi mai puțin. Și atunci, de ce să mai înveți?” :D

Alex a scris

Da, din cite stiu chestia cu creierul este ca dezvolti noi legaturi intre neuroni, si informatia „circula” mai repede / eficient. Cu cit adaugi informatie si faci eforturi s-o retii, cu atit ea devine mai usor accesibila. Chestia functioneaza si invers, pierzi din retelele neuronale daca nu le folosesti.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter