Mitul tastaturii Dvorak – Chiar scrii mai repede?

Tastaturile au butoanele aranjate într-o anumită ordine – layout – standard. Probabil știi că există tastaturile românești ce au tastele Z și Y inversate; există tastaturi franțuzești, nemțești șamd. Astea sunt layout-uri localizate, dar aranjamentul lor a pornit de la ceea ce numim QWERTY – nume dat de primele litere din primul rând (ignorând cifrele).

QWERTY a fost inventat – și adoptat – acum aproape 150 de ani, iar unul din miturile din jurul acestui layout este că a fost inventat pentru a încetini viteza de scriere, astfel încât mașinile de scris să nu se mai blocheze.

Câțiva ani mai târziu – prin anii ’30 – a apărut și layout-ul DVORAK, ca o alternativă la cel menționat anterior, ce promitea o viteză mai mare de scris, o probabilitate mai mică la greșeli șamd. De când calculatoarele au devenit accesibile, au apărut și alte alternative: COLEMAK, WORKMAN și multe altele, toate promițând marea cu sarea.

Atenție, astea sunt layout-uri ce pot fi instalate din sistemul de operare, independent de tastatura fizică atașată PC-ului dar, evident, nu vor mai corespunde însemnele de pe taste. Dacă ești foarte pornit pe un layout alternativ, ai posibilitatea ori să cumperi și o tastatură fizică ori să printezi tastele – keycaps – după necesități. Ba chiar găsești abțipilduri cu litere.

Sunt mai bune?§

E o întrebare foarte bună, iar părerile sunt împărțite:

În primul rând, toate layout-urile alternative sunt gândite pentru limba engleză, deci beneficiile se înjumătățesc din start, eu scriind la fel de mult și în limba română.

Deci o îmbunătățire de 15-20% – cum promite DVORAK – ar fi, de fapt, 10% în cel mai bun caz.

În al doilea rând, layout-urile alternative sunt gândite pentru limba engleză, nu pentru programare. În plus, chiar dacă ar fi gândite pentru programare, ar fi limitate/optimizate pentru un anumit limbaj, ignorând ușor alte limbaje. De exemplu, pentru PHP sau Perl, ai nevoie des de $; pentru alte limbaje, mai puțin.

Prin urmare, îmbunătățirea aia de 15-20% menționată mai sus ar fi benefică doar dacă ai fi secretară sau ai avea vreo altă meserie ce implică mult scris fără prea multe decizii; dacă scrii cu 100wpm (sau în zona aia), nu vei avea vreun beneficiu legat de viteză.

În al treilea rând, perioada de învățare și acomodare ar fi extrem de dificilă. Ar trebui să te obișnuiești cu repoziționarea tuturor literelor, a simbolurilor și, cel mai important, repoziționarea scurtăturilor.

Nu aș putea spune că sunt foarte dornic să încerc un layout alternativ, mai ales că la o scurtă analiză n-aș putea spune că mi-ar aduce beneficii prea mari – sau chiar orice fel de beneficii. Aș face-o în schimb doar pentru a încerca ceva nou, doar de curiozitate, să văd dacă aș putea să refac conexiunile creier-degete.

În loc de încheiere: ce tastaturi recomand?§

Dacă sunt reticient la folosirea unui layout alternativ, este evident că recomand QWERTY. Sigur, modelul nu este puțin important, pentru că noi, cei ce butonăm zilnic, am format un fel de cult în jurul tastaturii.

Am testat multe tastaturi până am ajuns la concluzia că nimic nu bate o tastatură mecanică. Din fericire, patentul deținut de Cherry a cam expirat, iar asta înseamnă că au început să apară și prețuri mai decente – dacă înainte găseai cu greu o tastatură mecanică sub 400 lei, acum vei găsi chiar și sub 200.

Dar dacă mergi pe ruta asta, a tastaturilor mecanice, trebuie să știi că sunt două categorii mari de butoane: clicky și non-clicky (iar astea se împart la rândul lor în liniare sau tactile). Lucrezi singur în cameră? Ia unele clicky. Altfel ia non-clicky.

7 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Intrebare esentiala – do you touch type? Daca da atunci vrei al mai comfortabil layout ptr. incheiturile si degetele tale. Dvorak e mai comfortabil ca si Qwerty pentru cod si texte in engleza. Cred ca e si mai comfortabil in romana.

Am invatat touch-type cu Qwerty si tin minte ca faceam tot felul de acrobatii cu degetele pe tastatura (gen trebuia sa-mi intind degetele repetat in tot soiul de locuri indepartate). Am facut schimbarea la Dvorak si vorba ta, a trebuit sa-mi refac conexiunile mentale ptr. touch typing – in vreo 3 saptamani am fost convertit complet. Diferenta de comfort e substantiala – degetele se odihnesc superb pe homerow in majoritatea timpului (chiar in timp ce scriu textul asta in romana) si se duc foarte putin la extremitati (sau daca se duc acolo se duc mai rar).

Cand am facut trecerea la dvorak am refacut si tastatura la mana (la mare parte din tastaturi poti scoate fiecare tasta) – acu’ sunt ceva ani de cand folosesc Dvorak si nu ma mai obosesc cu layout-ul fizic, degetele stiu ce si cum deja.

Partea nashpa e cand vine cineva in vizita si incearca sa caute ceva pe Google:)))

Daca-mi iau si-o tastatura Kinesis sunt boier.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Nu mi se pare că fac acrobații pe qwerty…

Singurele lucruri ce n-am fost capabil să le memorez (și pentru care fac, într-adevăr acrobații) sunt simbolurile de pe cifre. În rest, fiecare deget are setul lui de trei-patru butoane. Iar la extreme… nu sunt sigur că înțeleg foarte bine ce înseamnă asta, pentru că pare că muți resposabilitatea degetului mic de la dreapta pe… degetul mic de la stânga :D

La ce viteză ai ajuns cu dvorak și în cât timp?

––

1. La kinesis bălesc și eu de câțiva ani, dar mi se pare mult, mult prea scumpă.
2. Când aveam MS4000 veneau oamenii la mine și se minunau; îmi imaginez cum ar reacționa la un layout dvorak sau chiar la un kinesis :D

Gigel Anonimu' a scris

undeva intre 80-90 wpm. Am fost la 50-60 wpm cand am inceput sa touch type in Dvorak/Qwerty. Acu’ au trecut ceva ani, nush’, 6-7?

E scump un kinesis, intr-adevar, dar e o investitie in sanatate, comfort si rapiditate. Banuiesc ca nu se duce intr-un an ca o tastatura normala – am citit review-uri si am auzit 15-20 de ani.

Asta si un scaun Ergohuman sau Aeron sunt undeva in top 3 chestii must have when enough money. :D

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: absolut, o iei pentru restul vieții. Dar șocul psihologic e prea mare :D

Mai erau unele tastaturi și mai tari – care nu se mai fabrică – și care aveau butoanele dispuse circular; orice „apăsare” de buton presupunea mișcarea degetelor câtiva milimetri. Revin când îmi aduc aminte numele.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter