Automatizări la locul de muncă

Automatizări la locul de muncă

Din când în când mai apar discuții de genul ăsta. Da, știu, comentariul inițial a fost șters, dar esențialul este următorul: după opt luni la un loc de muncă, un programator și-a automatizat cam toată treaba, el venind la muncă doar pentru a se juca League of Legends. Nu a spus nimănui, nu i-a păsat nimănui. Toată treaba a ținut șase ani. ȘASE ANI! (după care l-au dat afară)

Cine mă cunoaște, știe că sunt un fan al automatizărilor. Prefer să petrec câteva ore pentru un task de zece minute dacă știu că respectivul task are șanse mari de a fi repetat. Cum zicea și Lincoln:

Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.

Eu zic că a procedat corect. Ai fost etic? Ei bine… nu prea.

Eu aș fi făcut în felul următor: m-aș fi dus la manager și i-aș fi spus – fără a intra foarte mult în detalii – că am dezvoltat o soluție care va reduce la zero erorile umane și ce va avea nevoie de foarte puțină (spre zero) întreținere. Aș fi cerut ori să fiu mutat pe un post unde aș fi avut ceva de făcut ori o compensație pentru a pleca din firmă. Toată lumea ar fi fost fericită, nu?


Partea cea mai tristă din toată tărășenia asta este că omu’ nostru a pierdut timpul atât de eficient încât în ăștia șase ani a cam uitat să programeze.

A procedat corect? A fost etic ce a făcut?

8 Comentarii

Alex a scris

@Marius: nu neaparat. Ti-ar fi spus: „Super! Ai automatizat x taskuri, deci ai timp sa faci si aia, si asta, si aia. Baga!”

Fiecare dintre noi avem x chestii ~ automatizate, gen snippeturi de cod, biblioteci pt design, chestii care se repeta in timp, la un moment dat. Exista, chiar la nivel de firma, biblioteci de cod/design pe care le folosesc toti. Dar asta nu inseamna ca uitam ceea ce stim/facem sau ca spunem sefilor despre TOATE artificiile pe care le folosim pentru a castiga putin timp pentru noi.

Nu cred ca a fost etic ce a facut. Putea sa le spuna despre o parte dintre ele si pastra (sa zicem) 10% pentru el, castigand astfel si ceva timp pentru el. Ar fi fost OK.

Gigel Anonimu' a scris

Omul avea un task de indeplinit zilnic si-l indeplinea cu succes. Firma respectiva nu a avut de suferit. Win/Win. Probabil nu avea stipulat in contract o clauza care sa-l impiedice sa faca exact chestia asta. Si vorba cuiva de pe ycombinator:

„They fired the only guy who automated all his tasks, and did it so well nobody noticed for 6 years. They are idiots. They should have assigned him to automate the hell out of everybody else’s tasks and gain tons of additional work-hours for free.”

Daca omul era destept ar fi folosit 6 ani aia pentru a lucra la propriile proiecte dar csf, LOL e addictive like hell.

Malin a scris

Treaba asta cu „dependenta” de jocuri e o cretinitate fara margini. Eu unul cred ca astfel de oameni isi merita pe deplin soarta si da merita sa fie dat afara.
Faptul ca si-a automatizat munca dovedeste ca a fost istet, dar faptul ca timpul castigat l-a folosit ca sa se joace o prostie de joc timp de SASE ani dovedeste cat de slab e din punct de vedere psihic. Intre el si un dependent de droguri nu-i nicio diferenta.
Si eu am automatizat chestii pe ici pe colo, iar in timpul castigat prefer sa invat si sa fac chestii noi care sa ma ajute in cariera nu sa mi-o distruga.

Gigel Anonimu' a scris

@Malin: „sa se joace o prostie de joc timp de SASE ani dovedeste cat de slab e din punct de vedere psihic. ”

Nu cred ca-i corect sa afirmi asta. 90% dintre oameni sunt (probabil) susceptibili la a deveni dependenti de jocuri online. Poti sa fii tu cat de „puternic” dpdv psihic, jocurile ca si drogurile actioneaza la nivele fizice in creiere declansand anumite secretii hormonale pe care nu poti sa le controlezi rational.

Si eu disconsideram oamenii care-si petreceau/petrec multe ore din zi jucand MMO-uri catalogandu-i drept „pierzatori de timp”. Pana la urma ce mare lucru sa nu-ti mai pierzi timpul jucand un MMO, te-ai oprit si gata, nu?
Se pare ca nu-i atat de simplu si am aflat asta pe pielea mea cand la insistentele unui prieten am acceptat sa joc LOL timp de cateva ore. Eu, care la fel ca si tine (probabil) imi administrez timpul liber cu zgarcenie si cumpatare si aleg sa investesc in diverse skill-uri, am ajuns sa joc timp de 24 de ore non-stop in ziua respectiva. Cand m-am culcat am visat caractere din joc si cum sa le fac mai puternice. A doua zi am dezinstalat LOL-ul urgent dar toata saptamana am simtit o nevoie PUTERNICA de a juca.
Acum imagineaza-ti ce simte unu’ care joaca de ani de zile si cat de puternica este dependenta. E un intreg subforum pe REDDIT despre asta unde oamenii scriu despre cum le-a fost distrusa viata in urma dependentei si cat de greu este sa te lasi. E ca si cum ai avea acces fara avertismente la un drog virtual mai puternic decat drogurile „reale”.

Malin a scris

@Gigel Anonimu’: E vorba de simtul responsabilitatii, probabil ca asta-l inveti acasa in perioada celor 7 ani si cred ca tocmai datorita „simtului” astuia nu ajungi alcoolic si nici dependent de heroina inainte de majorat. Sunt si care ajung, dar aia au de obicei probleme psihice timpurii, trec prin niste traume in familie si isi cam pierd busola. Procentul cred ca e invers, mi-e greu sa cred ca 90% din IT-isti risca sa devina dependenti de jocuri, poate ca cifra e undeva pe la jumate, 50% si din astia 10% devin intr-un final. Stiu ce e pe Reddit, mai arunc un ochi si pe acolo din cand in cand si tocmai de asta consider ca e gresita abordarea.
Cineva postase de curand tot pe Reddit un link in care intreba ceva asemanator, doar ca excludea din ecuatie jocul. Omul era platit la proiect in baza unei estimari facute de altcineva. El a automatizat munca si a redus timpul necesar cu 90% si astfel intreba pe Reddit daca e OK sa-i spuna sefului ce a facut sau nu. In definitiv e o problema de etica si responsabilitate. Nu cred ca are nimeni o problema cu faptul c-a automatizat ci mai degraba cu ce-a facut cu timpul sau. Asta e alta poveste, pentru orice firma orice angajat care isi iroseste timpul intr-un mod iresponsabil, chiar daca a automatizat munca, devine indezirabil pentru ca nu mai prezinta niciun fel de incredere.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter