Începe să-mi displacă modelul „freemium open source”

Începe să-mi displacă modelul „freemium open source”

Mie îmi place foarte mult ideea de open source – ăsta e și motivul pentru care pun pe Github tot ce pot – dar sunt de acord și cu monetizarea codului.

De vreo patru ani (poate mai mult?) în lumea WordPress a apărut conceptul de freemium: un plugin cu ceva opțiuni ciuntite (dar utilizabil, fără îndoială!) și, dacă îți place, cumperi varianta full. Adițional, varianta gratuită este disponibilă pe Github.

Trei dintre pluginurile mele (oarecum) favorite sunt Ninja Forms, Caldera Forms și Elementor. Problema cu ele? Autorii se concentrează pe varianta premium suficient de mult pentru a ignora comunitatea open source: au chiar și 500 issues deschise! Ba unii chiar ignoră orice Pull Request, probabil în ideea de a te încuraja să cumperi varianta premium.

Doar că… nu. Pentru mine, chestia asta este un semn de „ni se rupe” și dacă pot evita astfel de produse, le evit. Dacă nu le pot evita, fac fork și le ajustez după nevoi.

Acestea fiind spuse, Elementor este un page builder foarte mișto dacă nu vrei să faci lucruri complexe. Pentru un site de prezentare este mai mult decât suficient.

3 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Dragoş-Mihai: Varianta mea nu are nimic deosebit față de varianta oficială. Am încercat la un moment dat să îl curăț și să-l fac mai extensibil, dar poți vedea și tu, codul este inutil de complex. Am început să-l rescriu, dar m-am luat cu altele și l-am lăsat baltă; oricum proiectul la care aveam nevoie de el a murit și… zero interes. :)

La repo-urile la care lucrez mai des am menționat paypal.me/iamntz.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter