Gata, avem soluția!

Gata, avem soluția! ©

Știu că mulți se întrebau la ce naiba folosește toată tehnologia asta: machine learning, inteligență artificială sau robotică. Iată, avem răspunsul!

Aveam o problemă. Acum avem o soluție. Și nu, tipul de la minutul 8 nu e deloc ciudat. Deloc!

Rise of the sex robots

Advances in computer science and engineering mean that sex robots are no longer just science fiction. The first sex robots, with animatronic movement and artificial intelligence, are due to go on sale by the end of the year. Jenny Kleeman crosses continents to meet the men who are making sex robots, the customers who want to buy them, and the critics who say they are dangerous

Posted by The Guardian on 28 Iulie 2017

Cam cât timp crezi că va dura până se vor forma asociații care protejează drepturile roboților?

9 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

Sunt curios, ai programat vreodata AI?

Mulțumesc că mă crezi în stare, dar am și eu limite. Noțiunile avansate de matematică se numără printre aceste limite, iar machine learning sau AI au nevoie de matematică. Multă. (bine, exceptând probabil cazul în care vrei să faci lucruri banale, copy/paste…)

Mai bine sex dolls decat Skynet.

Mai puțin când o să te muște păpușa. Atunci o să-ți dorești un skynet, nu o păpușă! :w00t:

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Man, matematica asta ma omoara. Sunt invidios pe oamenii care pot sa programeze chestii uber misto (cum ar fi AI, shadere, physic engines, simulations,etc) doar ptr. ca stiu math. Am cateva carti in format digital cu matematica avansata ptr. game developeri, probabilitate, linear algebra, etc si carti de physics – nu cred ca o sa ma consider vreodata un coder experimentat pana n-o sa stapanesc si respectivele domenii. Din pacate n-am un an de zile la dispozitie, so… :(
Exista insa si cateva carti de AI ptr. incepatori care nu necesita matematica multa (gen AI Application Programming de Tim Jones) care imi fac cu ochiul sau diverse tutoriale despre neural networks si genetic programming.

Andrei a scris

@Gigel Anonimu’:
asta e o fantezie cu roboții care se vor răzbuna, a fost un material stufos de scenarii de film și doar atât. O să îți las mai jos o conferință al celui mai bun jucător de șah, au spus și alții că o dată cu dezvoltarea ai-ului jocul își va pierde popularitatea, s-a întâmplat invers, jucătorii au devenit mult mai buni cu ajutorul ai-ului. Ai-ul nu există fără om, e incomplet, omul mereu îi poate găsi errori pe care le poate repara sau poate profita de ele.

Clipul ăsta mi-a amintit de un episod din perversions of science, un serial pe vremea când a apărut prima dată hbo la noi, fiecare episod prezenta o poveste cu alți oameni. Se făcea că pe o navă în spațiu un tip avea un sex slave din asta și când să o folosească îl vizitează viitorii socrii cu fata, iar lui i se blochează roboțica pe el.

Ionuț Staicu a scris

@Andrei:

asta e o fantezie cu roboții care se vor răzbuna, a fost un material stufos de scenarii de film și doar atât.

AI necesar pentru un joc, fie el și de șah, este simplist.

Problema nu e neapărat de răzbunare.

Gândește-te în felul următor: noi, oamenii, suntem limitați de timp pentru a învăța ceva. Avem o limitare pentru partea teoretică, avem încă o limitare pentru partea practică. Și pentru fiecare parte trebuie să citim de mai multe ori, exersăm de și mai multe ori, îmbunătățindu-ne abilitățile câte puțin. Câte FOARTE puțin.

Un AI ar avea nevoie să „citească” (proceseze?) o dată și ar fi capabil să „exerseze” (trial & error) cu o viteză mult mai mare. Și, mai important, după găsește „calea”, o va face perfect. De fiecare dată.

Caută filme cu AI care învață diverse chestii. Nu, nu jocuri de NES, că alea sunt foarte mult bazate pe waypoints. Dar de exemplu, cum să cânte:

Uită-te la Tesla, cum face predicțiile accidentelor cu o secundă înainte să se întâmple:


Da, AZI încă mai sunt doar scenarii de film, dar puterea de calcul a evoluat atât de mult încât o e chestiune de timp până când va exista AI suficient de puternic pentru a lua decizii din ce în ce mai importante și, mai important, până când va exista AI capabil să învețe singur.

Andrei a scris

@Ionuț Staicu:
O să mă uit la clipurile alea când o să am timp.
„AI necesar pentru un joc, fie el și de șah, este simplist.” dacă e așa de simplu de ce joacă previzibil mereu și nu te ia prin surprindere ca un om? Eu joc și starcraft 2 și de la anumite dificultăți în sus, ca să simuleze un adversar mai greu ai-ul primește handicap, resurse, poate să vadă toată harta. Deci dacă în niște jocuri care par simple ai-ul nu își face de cap, în viața reală ar fi mult mai multe variabile și condiții la care ar trebui să se adapteze. Nu mă înțelege greșit, nu subestimez ai-ul că de fapt e munca unor oameni inteligenți, nu e o entitate separată ca în sf-uri, pur și simplu e doar un ajutor pentru om, e ca și animalul domesticit, mereu îi știi limitele și potențialul, mereu vom știi cum să îl folosim și sunt slabe șanse să ne folosească el.
” Gândește-te în felul următor: noi, oamenii, suntem limitați de timp pentru a învăța ceva. Avem o limitare pentru partea teoretică, avem încă o limitare pentru partea practică. Și pentru fiecare parte trebuie să citim de mai multe ori, exersăm de și mai multe ori, îmbunătățindu-ne abilitățile câte puțin. Câte FOARTE puțin.” ai-ul are limite mai mari, viteza de gândire și stocarea datelor nu e destul pentru orice soluție, iar cu trial and error nu poți rezolva totul.
Referitor la ultima frază, cu ai-ul care învață singur, evident ca e o posibilitate reală, mai ales dacă se investește în chestia asta, dar mereu o să acționeze după limite, reguli impuse, omul nu are limite. Și umanitatea își transmite informația mai departe, iar un om din prezent poate învăța mult mai rapid chestii față de un om de acum 100 ani, poate fi mai bun în orice domeniu față de omologul său de acum 100 ani, on top of that dacă îl duce capul poate veni cu idei noi.

Gigel Anonimu' a scris

@Andrei: Nush ce om destept spunea ca are 2 intrebari ptr. cei care cred ca AI nu este o amenintare:
1)Programezi?
2)Ai familie/copii?
Motivul din spatele intrebarii 1 este ca nu poti concepe de ce este in stare AI daca nu intelegi mediul in care traieste, cum este conceput si de ce puteri beneficiaza.
Motivul din spatele intrebarii 2 este ca oamenii cu copii vor fi mai ingrijorati de un viitor nefast decat cei fara copii.

Inteligenta artificiala nu inseamna neaparat ca o sa poti conversa cu el/ea sau ca o sa aiba sentimente si comportament uman. Sunt 3 chestii majore care fac AI-ul periculos ptr. omenire:
1)Puterea de calcul si abilitatea de a invata. In ziua de azi puterea de calcul este imensa. Va fi super-uber-extra imensa in viitorul foarte apropiat odata cu dezvoltarea quantum-computing.
2)Controlul partial/total asupra unor sisteme critice de care depindem ca si specie. Uite ce controleaza in prezent AI: masini autopilot, trafic aerian, centrale nucleare, etc.
3)Lipsa restrictiilor drastice si al controlului uman odata ce AI-ul este in functiune. E ca si cum ai insarcina un copil de 1 an sa supervizeze tot ce face Einstein in materie de matematica (cu referire la punctul 1 – putere imensa de calcul)

Uite un scenariu posibil:
1)SUA decide ca operatorii umani de trafic aerian sunt predispusi greselilor si implementeaza un program care sa se ocupe de asta. Ptr. a functiona programul are nevoie de multa putere de calcul si modalitati de INVATA din propriile greseli si a LUA DECIZII singur cu MINIMUM de supervizare umana. Datorita unei erori de software sau erori umane programul va face in asa fel incat: 1)Avioanele sa ramana fara combustibil deasupra unor zone populate sau infrastructura critica (gen 9/11) determinandu-le sa se prabuseasca peste acestea. 2)Avioanele sa se ciocneasca intre ele. Nici macar nu trebuie sa fie rauvoitor. Poate vrea sa invete ce se intampla in cazurile respective. Poate vrea sa-si testeze limitele ptr. a fi mai eficient. etc.

Andrei a scris

Gigele, Kasparov a zis exact invers. Şi cred că e mai vechi în colaborarea cu ai-ul şi programatorii ca tine. Programele astea au fost făcute după cunoştințele lui avansate nu invers. Scenariul tău de mai sus e asemănător cu adoptarea bitcoin în momentul ăsta. Ce motiv ar avea omul să treacă pe ai, deciziile cele mai iportante mai ales dacă nu are testul timpului? Erori fac şi oamenii, e bine să ai mereu un plan b.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter