Sfaturi practice pentru magazinele online

Sfaturi practice pentru magazinele online ©

Pe grupurile de Facebook pe care mai intru din când în când, este cerut feedback la diverse site-uri. Majoritatea sunt magazine online și majoritatea urmează cam același pattern când vine vorba de greșeli.

Așa cum te-ai putea aștepta, viteza de încărcare este importantă, dar nu este singurul lucru de care trebuie ținut cont. Iată altele, cel puțin la fel de importante:

În primul rând: de câți pași este nevoie pentru a finaliza o comandă din momentul în care utilizatorul intră pe prima pagină? Am văzut magazine online cu zero produse pe homepage iar toate linkurile duc pe o pagină de categorie, nu pe o pagină de produs!

În al doilea rând: ai lucruri care ar putea distrage sau descuraja utilizatorul să finalizeze o comandă? De exemplu, un formular lung descurajează utilizatorul. Uite lucruri care nu au ce căuta în pagina de checkout:

  • Butoane de sharing – care oricum nu sunt folosite de nimeni – adaugă „zgomot” vizual (clutter)
  • Trimiți produse în afara țării? Nu? Și atunci de ce afișezi selectorul de țară?
  • Codul poștal îl știe doar… de fapt nu, nu cred că-l știe cineva, cu atât mai puțin clientul tău. În plus, dacă nu trimiți prin Poșta Română, oricum este inutil.
  • Adresa în două câmpuri: de ce este nevoie de așa ceva? E vreo limită în baza de date.
  • Nume pe două câmpuri: din nou, de ce este nevoie de așa ceva?
  • Formulare de newslettere (cum era aici), formulare de căutare, meniuri sau orice altceva ce ar putea să ducă clientul pe altă pagină. Ia exemplu de la Amazon: odată ajuns pe prima pagină de checkout, îți este imposibil să ajungi din greșeală în altă parte decât înainte!

Presupun că nu trebuie să intru în detalii de genul „contrast bun al textului”…

Am uitat ceva? Ce sfaturi ai avea pentru un magazin online? Ce (nu) ar trebui să aibă?

6 Comentarii

Bilen a scris

Inca cateva de la mine:
– menu-ul principal al site-ului trebuie sa coincida intotdeauna cu categoriile de produse
– cel putin o fotografie a produsului din care sa reiasa dimensiunea acestuia (intr-un context, langa un obiect conventional recunoscut pentru dimensiunea sa)
– cand un produs are mai multe imagini, thumbnailurile nu trebuie ascunse intr-un carousel, studiile arata ca oamenii le rateaza
– nu scoateti produsele out of stock, pur si simplu mariti perioada de livrare
– 43% din site-uri nu afiseaza costul de livrare pe pagina produsului
you’re welcome

Alex a scris

Na, c-am ajuns si eu pe articolul asta dupa N ani .. tot ce vreau sa adaug este ca pentru mine Amazon (UK) este exemplu de „asa nu”, nu de „asa da”.

Ca sa vad cit ma costa produsele + livrare, trebuie sa trec prin aproape TOT procesul de check-out, minus partea de plata cu cardul. Asta deja este o bila neagra, pentru ca e fucking obositor să tot trec prin procesul ăsta daca mai vreau sa editez cosul (spre exemplu, fiindca descopar ca nu vin toate produsele din Amazon Warehouse din Austria, ci direct de la vreo 3-4 firme.. se aduna costurile de livrare enorm).

Ei, si ajuns la pasul in care am decis ca totusi vreau sa mai editez cosul … descopar ca nu am buton de mers inapoi, ci ca trebuie sa editez url-ul manual, pentru că nu am un „return to front page”, ci doar pot să merg înapoi prin pașii de a pune comanda. Ceea ce mă cam face să le umplu frigiderul de carne.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter