Observi diferența dintre un instrument muzical ieftin și unul scump?

Observi diferența dintre un instrument muzical ieftin și unul scump? ©

Dacă ești pe punctul de a-ți cumpăra un instrument muzical, cel mai probabil vei fi tentat să zici „ce rost are să dau 2000 lei când același instrument este 500 lei?”.

Eu unul așa am procedat când mi-am cumpărat prima chitară – o Reghin, cea mai ieftină Reghin (cred că era asta de aici) – și am crezut că e OK. Adică la naiba, arată ca o chitară, sună ca o chitară, e o chitară! Cu ce ar putea fi mai slabă decât una mai scumpă?

Ei bine… Am observat diferențele când am comparat-o cu un Ibanez. Tot acustică, dar care costa de vreo opt ori mai mult și care se simțea diferit și se auzea diferit. Și am observat diferențele – cele de sunet – în ciuda faptului că eram la început, aveam vreo două-trei luni de „experiență”.

Deci da, este o diferență mare între instrumente ieftine și cele mai scumpe. Și chiar dacă ești la început și nu observi diferențele de sunet, le vei observa pe cele fizice: la Hora mea, distanța între corzi și freturi ajungea să fie uriașă (puteam băga lejer degetul mic pe sub corzi), iar treaba asta devine obositoare mai ales dacă ești la început de drum. Și, ca orice lucru obositor, îl vei evita. Vei renunța la instrument înainte să-i acorzi cu adevărat o șansă!

Mie unul mi se pare că prima vioară scârțâie, dar nu sunt sigur că aș putea să fac diferențe între restul. Tu ce crezi? Observi diferențe?

17 Comentarii

ice4you a scris

Daca as fi studiat un instrument si faceam muzica, ca un profesionist dupa aia cu siguranta ca as fi facut diferenta, cum reusesc sa o fac intre o redare sau alta a sunetului in urma experientei din domeniu in vremea in care altii nu sesizeaza absolut nimic. Pana la urma vorbim de o cultivare a unui simt.

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Damn son! What were the odds?? :))) Esti al 2-lea programator lipovean de care am habar – de primul nu sunt sigur, am auzit ca a lucrat la Avira o perioada, nush pe ce pozitie. Facem parte dintr-un grup ultaselect de doar 3 membri – yay! I guess I’m not anonymous anymore…sigh! Vezi ca mi-am schimbat adresa de mail cu una mai recenta – daca mai apari prin zona da un semn si poate ne vedem la un rac, o barca, ceva. Si-asa n-am fost anul asta.

Andrei a scris

Pentru copii, începători sunt bune alea ieftine. Fără skill oricum nu ai cum să faci o chitară să sune bine, va avea un scârțâit mai nobil. Asta dacă nu ai nivel de trai foarte bun, atunci îți permiți ce e mai bun şi nu te afectează un procent mic dispărut din economii.

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: Cel putin la inceput, cea mai ieftina posibil pentru ca 9 din 10 copii se plictisesc destul de repede si ajunge aruncata prin cine stie ce colt de casa.Daca vezi ca trage si ii place, e alta discutie dar pana te convingi de asta daca nu ai de unde lua o chitara imprumut atunci in mod clar o cumperi pe cea mai ieftina.

ice4you a scris

@Malin: Reghin a facut si face in continuare instrumente muzicale pentru unii dintre cei mai mari muzicieni din lumea asta. Sunt si lucruri bune in Romania, nu doar prin Spania sau alte zari pe care bine ar fi sa le respectam, numele si arta de la Reghin fiind unul dintre ele.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter