CRISPR: Joaca de-a Dumnezeu

CRISPR: Joaca de-a Dumnezeu

Niște cercetători americani au dezvoltat o tehnologie care permite editarea genelor unui individ. Un fel de foarfecă moleculară capabilă să taie material genetic. Sună un pic SF și sunt departe de a putea susține că înțeleg altfel decât extrem de superficial modul de funcționare. Dar când ne-a împiedicat asta în a emite păreri?! :D

În fine, oamenii fac teste pe diverse organisme micuțe, cum ar fi niște furnici, cărora le-au eliminat simțul olfactiv. Chestii mărunte, ce ar putea schimba evoluția organismelor (așa cum o înțelegem).

O fi bine? O fi rău? Oare tehnologia va ajunge să fie folosită pe oameni – oficial sau nu?

Cu siguranță vor fi părinți suficient de… entuziasmați care vor vrea ca ai lor copii să fie atât de înalți, să aibă o anumită culoare a ochilori, a părului sau, de ce nu, a pielii…

6 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

@Andrei: De fapt oricat de bune ar fi intentiile rezultatele finale ar putea fi dezastroase ptr. specia umana. Momentan suntem ca o maimuta care foloseste un warhead atomic sa sparga nuci – is multe chestii misto ascunse acolo dar un pas gresit si pa.

alescx a scris

pai am putea elimina cancerul. sau de ce nu, sa ne facem mult mai rezistenti la boli. eventual sa ne regeneram organe sau membre pierdute (in natura sunt cateva specii care pot face asta). sau am putea face generatii mult mai docile. depinde cum e folosit.

Malin a scris

Eu vad asta ca pe un nou pas al selectiei naturale. E un nivel evolutiv destul de avansat si probabil destul de indepartat pentru ca inainte sa poata sa „editeze” orice, oamenii de stiinta trebuie mai intai sa inteleaga totul, ceea ce e cam utopic deocamdata.
E bine totusi ca se fac pasi mici pentru ca astfel peste vreo cateva zeci de ani se vor putea naste copii sanatosi si ceva mai aproape de perfectiune fara sa mai existe atatea drame.
In definitiv perfectionarea omului echivaleaza cu disparitia sistemului de sanatate asa cum il stim noi acum.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter