Azi primesc un minunat email: Crashplan se închide pentru utilizatorii casnici ($50/an sau $5/lună) și se orientează strict pe sectorul business ($10/lună). Pentru mine e deja prea mult, mai ales că aplicația lor e scrisă în Java și papă resurse într-o veselie:
(nu e ceva ieșit din comun, așa este tot timpul)
Au promis ei că vor face o aplicație nativă, dar au trecut vreo patru ani de atunci; n-au aplicație nativă, au renunțat complet la idee
În fine, pe lângă un NAS, aș putea migra spre Carbonite – soluția recomandată de ei. Dar eu aș vrea să trec pe Backblaze: costă cât Crashplan dar au aplicație nativă (iar eu, în naivitatea mea, cred că va consuma ceva mai puțin.
Singura problemă în acest moment este că pierd reviziile existente. Dar în cei cinci ani de când le sunt client nu am avut niciodată nevoie să fac restore la ceva mai vechi de o săptămână, deci nu e o problemă atât de mare.
Ti-as recomanda un NAS. Synology ds216j ca sa fiu mai precis si asta pentru varietatea de aplicatii cu care vine: https://www.synology.com/en-us/dsm/packages. PS eu am si eu Backblaze pentru backup la backup.
@Bilen: eu oscilez între un qnaps și un syno. Am un prieten care care le-a avut pe ambele și a zis că din punct de vedere soft, qnaps este mult superior. Și mai stabil.
@Ionuț Staicu: nu auzisem de Qnap, interesant. Daca iti iei astept un articol de review.
@Bilen: Cu siguranță!
Ce-mi plăcea la Crashplan era faptul că puteam face backup-uri de pe mai multe PC-uri pe PC-ul meu.
Deci va trebui să găsesc o alternativă pentru backup remote ȘI pentru backup-ul altor PC-uri
@Ionuț Staicu: Ai gasit?
@George: da, backblaze. Este un pic altfel decât sunt eu obișnuit (e.g. îți face backup la TOT iar tu specifici ce NU copiază), dar până acum nu am simțit o îngreunare a sistemului. Deci cred că rămân cu ăsta
@Ionuț Staicu: Suna bine dar… sa ai versionare doar pe ultimele 30 de zile…
@George: ăsta este dezavantajul cu care va trebui să trăiesc
@Ionuț Staicu: Eu sunt in teste cu Arq Backup. Poate face backup folosind diverse servicii cloud dar si SFTP sau NAS.
@George: momentan caut un backup complet offsite.
Pentru backup-uri onsite, am găsit cloudberry. Dar încă nu am luat NAS. Chiar și așa, oscilez între a cumpăra un NAS dedicat (qnaps, syno etc) sau între a-mi construi unul, așa cum a sugerat Mălin mai jos. Decizii, decizii
@Ionuț Staicu: Ce inseamna backup complet offsite?
Dupa cum spuneam Arq Backup poate face atat in cloud (backblaze, google, amazon
– offsite) cat si intr-un share drive (de la un NAS – onsite).
@George: Face backup în B2. La câte date am, ar costa mai mult de 5$/lună, cât plătesc acum
Eu am prins in 2014 un dinasta la 150 de euro cu tot cu transport: http://amzn.to/2w4BuU3; era o lichidare de stoc si l-am luat la jumatate de pret. I-am pus RAM ca sa ajunga la capacitate maxima, 8GB si fac backup pe el. Are 12 TB acum capacitate, dar evident backupurile mele nu depasesc un TB asa ca le tin in 2 locuri, acasa si pe Amazon Cloud Drive fara sync. Daca vreau sync in fac manual ca sa nu fie afectat cel online de posibil ransomware.
Serverele publice se conecteaza prin VPN si chei de SSH si-si fac backupurile incrementale in fiecare noapte. Pentru mine e solutia ideala fara costuri suplimentare, mai ales daca tinem cont de faptul ca cu ajutorul lui Docker pot sa fac si alte chestii interne pe el si ca in forja maxima nu suge mai mult de 40W de pe priza.
@Malin: Am văzut și eu câteva Proliant (dar intel, nu amd) la ~200€ pe emag, mai sunt oferte din când în când.
Dar îmi este teamă de administrare; skill-urile mele de config pentru servere sunt la minimum
@Ionuț Staicu: Cand imi permite timpul mai scriu cate un tutorial pe aici: https://www.blackhat.pm/, dar despre backup n-am scris deocamdata nimic. Mi-ai dat o idee si l-am trecut pe to-do. Totusi daca te hotarasti sa-ti iei si crezi ca te pot ajuta cu ceva ai emailul meu.
Sunt o grămadă de videoclipuri pe YouTube Ionuț.