Cărți citite: Turnul Întunecat

Cărți citite: Turnul Întunecat

Zilele trecute am terminat seria Turnul Întunecat. De data asta nu am fost victimă directă a marketing-ului; aveam cartea pe listă cu mult timp înainte să aflu că va fi și o ecranizare, dar, trebuie să recunosc, am început-o să citesc datorită acestei ecranizări.

Ecranizare§

Din punctul meu de vedere, s-ar putea face o ecranizare, dar, la fel ca în cazul multor lumi fictive, ar necesita un efort considerabil pentru acoperirea a câtor mai multe detalii. Cred că ar fi foarte interesant să vedem un serial animat bazată pe această serie. În nici un caz un lung metraj. Sunt foarte, foarte, foarte multe detalii ce trebuiesc tratate și sub nici o formă nu ar putea fi tratate eficient în două-trei ore (sau în 90 de minute, câte are filmul…)

Nu am văzut filmul, deci nu pot spune dacă este un film bun sau rău, dar sunt convins că este o ecranizare slabă. (judecând după cast, lipsește o mare parte din personaje, dar judecând după trailer e un film foarte tare)


O să zic câteceva din acțiunea cărții, deci dacă nu vrei spoilere, nu citi mai departe :)


Despre Poveste§

Avem un univers paralel – în care Pistolarii sunt un ordin aproape divin în ochii populației – care oglindește într-o oarecare măsură universul nostru.

Avem magie, avem uși prin care se poate trece dintr-un univers în altul, dintr-un timp în altul. Evident, avem și vrăjitori în aceeași măsură în care avem și roboți, trenuri sau inteligență artificială.

Avem un timp foarte maleabil, care poate trece repede sau lent; ba chiar avem „bule” în care timpul trece altfel – eroul nostru a pierdut o mie de ani într-o astfel de bulă!

Avem niște „bătrâni” care au dispărut cu mii de ani în urmă și o populație care încă mai folosește produsele acestori bătrâni; evident, avem parte de o companie: North Central Positronics.

Seria Turnul intunecat

  • Acum cateva zeci de ani scriitorul l-a nascocit pe Roland Deschain, ultimul pistolar. Acesta, un singuratic care ne va bantui imaginatia, porneste intr-o calatorie spre bine si rau. In lumea lui fara speranta, da de urmele omului in negru, cunoaste o femeie seducatoare si se imprieteneste cu Jake din New York. Pe de o parte dand dovada de un realism crud, pe de alta parte etaland un onirism de basm, Pistolarul deschide poate cea mai reusita odisee scrisa de Stephen King.

  • Evaluare:
  • Progress: Read
  • Autor: Stephen King
  • Gen: Beletristică
  • Editură: Nemira
  • Format:

Avem un autor care apare în carte – da, Stephen King apare ca personaj în carte! – ca personaj important, responsabil de bunul mers al lucrurilor (și de moartea unui alt personaj). Nu mi-a plăcut însă că acest Stephen King a apărut în câteva momente critice și a acționat ca un deus ex machina.

Avem multe, multe altele: o poveste de dragoste, telepați, grinzi pe care stă lumea, animale-gardian pentru aceste grinzi, animale pe jumătate om, mutanți șamd. În șapte cărți s-au adunat tot felul de detalii, mai mult sau mai puțin importante.

Ajunge la Turn sau ba?§

Da! Ba chiar primul final ne oferă un Happy End în care toată lumea este fericită, iar soarta eroului principal rămâne învăluită în mister: intră în turn iar ușa se închide în urma lui.

De ce am zis primul final? Pentru că există și o explicație a turnului pentru cei ce doresc aceste detalii – și să fim serioși, cine nu vrea explicația? Mai ales dacă ai citit cărțile în ritmul în care au fost lansate, adică pe parcursul a vreo 30 de ani!

Dar al doilea final m-a amețit un pic. Nu sunt sigur încă dacă mi-a plăcut sau nu, dar, cu siguranță pot spune că a fost neașteptat: fiecare nivel al turnului reprezintă o perioadă din viața eroului, iar în vârf realizează că nu e prima dată când ajunge acolo.

După care este transportat de Gan – un fel de zeitate supremă – undeva la începutul primei cărți, unde aleargă după omul în negru, cu memoria ștearsă, condamnat fiind să retrăiască toată treaba încă o dată.

Nu ni se spune dacă și intinerește sau nu, dar ar fi interesant să nu, astfel încât profeția/amenințarea Regelui Purpuriu să fie împlinită („vei muri de bătrânețe înainte să ajungi la ușa Turnului”) și, de fapt, el să nu fi atins niciodată Turnul.

Merită?§

Așa cum am zis, lumea este extrem de detaliată și, dacă ești fan al lui King – se pare că eu sunt, am citit destule cărți semnate de el – o să-ți placă. Ba chiar o să-ți placă si finalul, oricare dintre ele!

4 Comentarii

Stefan a scris

Nu am citit cărțile, dar am fost la cinema atras de mirajul trailer-ului și pot spune că filmul a fost o dezamăgire completă. Povestea părea trasă de păr, iar scenele puțin forțate și pline de predictibilitate.

Mă așteptam ca Matthew McConaughey să facă un rol mai bun, mai ales că filmele lui anterioare chiar au meritat.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter