De ce Silicon Valley nu ar fi putut fi în România?

De ce Silicon Valley nu ar fi putut fi în România? ©

În Silicon Valley a început revoluția – și evoluția – IT; a fost, dacă vrei, leagănul tehnologiei de care ne bucurăm zi de zi. Sau pe seama cărora ne certăm zi de zi: ce e mai bun? Android sau iOS? Windows sau Mac?

În fine, te-ai întrebat vreodată de ce așa și nu altfel? Păi e foarte simplu! Pe lângă faptul că, așa cum povestea Steve Jobs, îl puteai suna pe CEO-ul HP să-l întrebi chestii (sau chiar să-i ceri piese!), găseai chestii ca jucăria de mai jos: un PCB cu minimum de componente pentru a putea face un calculator funcțional (calculator foarte basic, al cărui principiu e descris pe îndelete în CODE). Și după cum pare, partea din stânga plăcii este destinată experimentelor. Practic, avem un fel de Raspberry Pi, dar vândut acum 40 de ani!

Nu știu ce se găsea în România la sfârșitul anilor ’70, dar îți zic ce se găsea la începutul anilor ’90, înainte ca IPRS Băneasa să dea faliment: orgi de lumini, amplificatoare și căței electronici (un montaj care „lătra”).

Găsești aici o listă, dar cel mai complex kit de care îmi aduc aminte (deși nu mai știu dacă era de la IPRS sau de la alții) a fost un ceas cu integrate, pentru care am strâns o mică avere pentru un copil de 10-11 ani: vreo 12.000 lei. Dar nu am reușit să-l fac niciodată să meargă; cel mai probabil pistolul meu de lipit a avut grijă de mos-fet-uri cu mult înainte să apuc să bag măcar un volt în montaj. :(

Așa cum zice Gladwell: pentru a hrăni inovația și excelența într-un domeniu este nevoie de un mix de inteligență, timp, loc și anturaj. Oricât de inteligenți or fi fost românii, ceilalți factori au fost complet împotrivă. Fie că ne place, fie că nu.


Jobs povestește cum l-a sunat pe Bill Hewlett, cum i-a cerut piese și cum s-a ales și cu un job de vară:

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter