Două filme interesante: Enigma și compresia datelor

Două filme interesante: Enigma și compresia datelor ©

Te-ai întrebat vreodată „cum funcționează compresia datelor”? Pe scurt, e cam așa (în cazul textului): se face un fel de hartă a literelor folosite, iar această hartă este parcursă atunci când se dezarhivează ceva. Foarte ingenios!

Și dacă vorbim de ingeniozitate, iată cum funcționa faimoasă mașină Enigma și care a fost slăbiciunea ei, ce a permis Aliaților să îi spargă codul. Și de ce a fost nevoie de computerul lui Turing pentru a putea fi spartă (hint: erau multe catralioane de combinații posibile)

2 Comentarii

Paul a scris

Legat de Turing si a sa Enigma, recomand The Imitation Game (http://www.imdb.com/title/tt2084970/).

Cat despre compresie, Huffman Coding e doar o tehnica – as putea sa adaug nu tocmai state of the art si folosita mai mult cu rol pedagogic (cel putin in forma ei „pura”). O oportunitate de facut bani in domeniu pentru cei interesati este http://prize.hutter1.net/ , un challenge in care trebuie sa comprimi 100mb de date, recordul fiind undeva la 16mb.

Legat de Huffman Coding, codul Morse e practic alfabetul englez Huffman-Coded (litera „e” este doar un punct, in timp ce litere mai putin folosite au combinatii mai complicate, precum „q” –.- . (Repet, frecventele literelor sunt luate dupa limba engleza, in romana tinde sa fie ineficient).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter