Te-ai întrebat vreodată „cum funcționează compresia datelor”? Pe scurt, e cam așa (în cazul textului): se face un fel de hartă a literelor folosite, iar această hartă este parcursă atunci când se dezarhivează ceva. Foarte ingenios!
Și dacă vorbim de ingeniozitate, iată cum funcționa faimoasă mașină Enigma și care a fost slăbiciunea ei, ce a permis Aliaților să îi spargă codul. Și de ce a fost nevoie de computerul lui Turing pentru a putea fi spartă (hint: erau multe catralioane de combinații posibile)
Legat de Turing si a sa Enigma, recomand The Imitation Game (http://www.imdb.com/title/tt2084970/).
Cat despre compresie, Huffman Coding e doar o tehnica – as putea sa adaug nu tocmai state of the art si folosita mai mult cu rol pedagogic (cel putin in forma ei „pura”). O oportunitate de facut bani in domeniu pentru cei interesati este http://prize.hutter1.net/ , un challenge in care trebuie sa comprimi 100mb de date, recordul fiind undeva la 16mb.
Legat de Huffman Coding, codul Morse e practic alfabetul englez Huffman-Coded (litera „e” este doar un punct, in timp ce litere mai putin folosite au combinatii mai complicate, precum „q” –.- . (Repet, frecventele literelor sunt luate dupa limba engleza, in romana tinde sa fie ineficient).
@Paul: Da, este doar un principiu, dar care explică (simplist) cum funcționează compresia datelor. Evident că în ultimii ~70 de ani au apărut modalități mai bune
Interesant challenge-ul ăla. Și că ultimul record este din 2009