De ce e atât de greu să vinzi un burger decent?

De ce e atât de greu să vinzi un burger decent? ©

Acum mulți ani am devenit fanul burgerilor, deci de fiecare dată când am ocazia să mănânc în oraș, aleg un burger fără a sta prea mult pe gânduri. Eh, și ca orice alte lucruri în viață, uneori sunt buni, alteori sunt mai puțin buni.

Paranteză: am luat ieri de la Carrefour chiftele de burgeri: 5 lei bucata. Chifle de burgeri: aproape 2 lei bucata. Brânză emental: 0.4 lei/felia. Bacon: 1 leu/felia. Pe lângă astea mai aveam și niște legume în frigider: ceapă, roșii și varză.

Chiftelele, fără îndoială, atârnă cel mai mult la cântar și la buget, dar aveau o grosime cel puțin decentă și s-au dovedit a fi mult peste așteptări, atât la gust cât și la textură și frăgezime.

Eh, iar chestia asta nu o înțeleg: ca vânzător/restaurator, cel mai probabil cumperi toate astea mai ieftin decât le-am cumpărat eu. Mult, mult mai ieftin. Cu toate astea, nu ești capabil să faci un burger decent? Serios, nu am pretenții de black angus sau kobe, dar… chiar așa?

  • Do Brasil – o chiftea de vreo 5mm grosime. Bunicel la gust, dar grosimea aia nu prea îți permite un rezultat medium-rare, deci avem o carne ce se poate rezuma într-un singur cuvânt: meh.
  • Ordinul Berarilor – nu-mi place să scriu asta, pentru că am fost fanul lor timp de vreo doi ani, dar ultima dată când am mâncat la ei mi s-a părut că au schimbat carnea (sau bucătarul): o carne uscată, fadă. Nu știu dacă a fost doar o întâmplare, dar va mai dura ceva până voi mai merge acolo.
  • Le Premier – Am mâncat o singură dată acolo, never again. Carnea puternic condimentată iar aroma de boabe de coriandru acoperea orice altceva. Bonus: cartofii erau oribili.

Deci? Ce poate fi așa de greu să faci un burger bun? Ne căcăm pe noi pentru mai puțin de un leu? De ce? Credeam că am trecut peste faza „hai să țepuim clientul și să-i luăm cât mai mulți bani, că oricum nu mai vine pe aici”. Dar se pare că nu.

5 Comentarii

Andrei a scris

Răspunsul e simplu, majoritatea oamenilor care-și deschid o afacere o deschid în niște domenii cu care nu au tangență și nici nu angajează unul care se pricepe să ia decizii în locul lor. Plus că bucătarii buni și experimentați nu transpiră în picioare pe salarii mizere. Planul lor e să își scoată investiția cât mai repede, dacă se poate în primele luni cu riscul de a nu mulțumi sau a supăra clientul.

ice4you a scris

Cele mai bune chiftele de burger pe care le’am incercat sunt de la Lidl. Vreo 8 lei/2 bucati (200g) fiecare. Sunt din carne de vita, au seu suficient, de partea cu uscatul sau suculenta se ocupa ala de le face pe gratar, mie imi iasa mereu, le prefer in sange.
In rest … cel mai oribil burger pe care l’am mancat cu regrete vesnice a fost la mult prea celebrii OroToro, ca sa nu ma repet inutil, gasiti povestea aici: http://wp.me/p3zx1m-3vF

Ionuț Staicu a scris

@ice4you:

de partea cu uscatul sau suculenta se ocupa ala de le face pe gratar

Dacă nu are suficientă grăsime, poate să o facă și gordon ramsay că tot uscată o să rămână :D

Lidl încă nu am foarte aproape; e dificil să ajung la discreție, ca să zic așa, dar o să țin minte și o să încerc.

ice4you a scris

@Ionuț Staicu: ma refeream strict la chiftelele astea, la care am si precizat ca au seu (grasime) suficient in compozitie, dar care oricat ar fi de grase, daca exagerezi cu tinutul pe foc si invartitul pe toate partile fara numar, o sa te alegi cu niste chiftele de cauciuc .. si zau ca e pacat sa iti bati joc de ele.

n’Joy! :)

Bilen a scris

Am ascultat un podcast, nu demult, despre burgeri, era in: How I Built This with Guy Raz, daca te pasioneaza burgerii il recomand. Cauta episodul cu „5 guys founder”.

5 guys pentru cine nu stie e un lant de fast food american in care am ocazia sa mananc o data pe saptamana si burgerii sunt deliciosi.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter