Windows Phone a murit. Te-ai întrebat de ce?

Windows Phone a murit. Te-ai întrebat de ce?

Vuiește internetul de câteva zile că gata, Microsoft a renunțat complet la Windows Phone, sistemul de operare care n-a avut noroc în viață. Te-ai întrebat de ce? Uite aici câteva motive:

Lipsă de viziune§

Am mai zis-o de câteva ori, Ballmer a fost un CEO complet lipsit de viziune. OK, MS a crescut sub conducerea lui, dar a crescut pe termen mediu și scurt. Nu a lăsat nici măcar o dată impresia că ar fi legat de realitatea pieței sau că ar avea vreo idee cum să faca piața să ceară ceva.

Millions and millions and millions…

Prin urmare, a râs de iPhone, a râs de Mac Book Air, a râs de tot ce scotea firma aia măruntă ce avea doar câteva procente marketshare, nu 60% pe piața de mobile, ca ei!

Când s-au prins că ei rămân în urmă, au băgat cărbuni, poate-poate prind și ei o felie. Și, cum nu au auzit de expresia the only way to go fast is to go well, și-au dat seama după un an că arhitectura telefoanelor nu va fi potrivită în viitor. Și au trecut la…

Schimbarea platformei§

Prin urmare, toți cei ce și-au cumpărat telefoane cu Windows 7, erau blocați la versiunea aia după doar un an. Serios, dădeai 4-500$ pe un telefon doar ca să nu mai primești vreun update și să-l schimbi după un an! Microsoft a considerat că așa își câștigă clienți (și că-i face fericiți!) și că așa face programatorii fericiți.

Dacă îmi aduc aminte bine, și la Windows Phone 10 a fost o discuție să permită upgrade-ul doar pe o mână de telefoane. Dar problema cea mai mare știi care este? Nu că te pune să-ți cumperi un dispozitiv nou la fiecare versiune ci că…

Migrarea este (aproape) imposibilă§

Am scris mai demult despre asta: dacă îți cumpărai un telefon nou, nu aveai nici o posibilitate de a migra dintr-o parte în alta. Nu știu cum vezi tu situația, dar dacă aș păți asta o dată, nu mi-aș mai lua a doua oară țeapa (i.e. aș migra rapid spre android sau ios).


Acum vin cu scuze tâmpe, gen „programatorii n-au adoptat platforma”. Păi mă, e logic că s-a întâmplat așa. Nici măcar voi, Microsoft, nu v-ați grăbit prea tare să lansați întâi aplicații pentru Windows Phone și apoi pentru iOS sau Android, ba din contră! Outlook, Skype și Office sunt primele care îmi vin în minte că au avut actualizări pentru Windows mult, mult după variantele iOS sau Android!

Sunt curios care va fi motivația pentru a continua cu ideea de Universal Windows Platform – modul de a avea aceleași aplicații rulabile și pe desktop și pe telefon. Vor continua să împingă ideea mai departe? Vor renunța?

Cel mai probabil, următoarea dezamăgire va veni din – ȘOC! – faptul că nu toți utilizatorii preferă ecrane tactile. Ba chiar m-aș hazarda să spun că e fix invers!

11 Comentarii

vali a scris

@Ionuț Staicu: nu, era ceva de genul „sunteți 4 programatori în biroul ăsta, pe cel mai slab dintre voi o să îl dăm afară, așa, ca să fie bine pentru companie”. și rezultatul a fost că ăia în loc să coopereze se mâncau între ei.

ice4you a scris

Prima lor greseala: au incercat sa aduca politica de licentiere din mediul desktop in mediul mobile, scapandu’le esenta: pe piata mobile Android este open-source, lucru ce i’a adus succesul pe care il are si asta este competitorul numarul 1 pentru ei, si nu iOS.

Ca sa faca ceva in genul iOS, prima oara trebuiau sa puna la punct o religie noua, dar nah, le’a lipsit mereu un prist de talia lui Jobs! :D

Si ultima lor greseala a fost ca au amestecat merele cu perele odata cu Windows 8. Desi suna interesant ideea aia de platforma unica, aplicarea ei era aproape imposibila avand in vedere faptul ca piata lor era de o cu totul alta orientare ca preferinte si de aici si buful cu ecranele tactile.

Pacat … desi ciudate in utilizare, mine unul mi’au placut in primul rand pentru viteza de operare chiar si pe platforme low-end fata de tot mai greoiul Android. Ar fi fost o alternativa super interesanta daca ar fi avut o viziune noua, luata de la 0 si nu ciorba pe care au incercat doar sa o reincalzeasca.

Ionuț Staicu a scris

@ionica: Eu cred că greșești aici. Au fost o serie de decizii proaste ce nu au făcut decât să scadă încrederea în OS, dincolo de calitatea produsului. Gândește-te că WP7 prinsese ceva tracțiune când… pac, au schimbat arhitectura. Ca potențial client și ca programator, mișcarea asta m-a făcut FOARTE sceptic în a cumpăra un dispozitiv cu WP.

ice4you a scris

@Malin: hai ca daca suntem doar noi cu noi pe aici Maline, sunt de acord cu tine in sfarsit intr’o privinta! :))))))) Duca’se de unde o venit, ca o idiotenie mai mare n’am vazut si tare imi e ca dupa ce Windows 8.1 o deveni inutilizabil ma duc inspre Linux ca lipsa de variante by Microsoft. :D

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter