Atunci când nu te-ai născut să fii bogat (peste noapte)

Atunci când nu te-ai născut să fii bogat (peste noapte) ©

Prin 2013 începuse să apară știri despre un concept relativ nou, despre o monedă virtuală de care n-a auzit nimeni. Fără nici un control din partea vreunei autorități, a cărei valoare nu era foarte bine definită, dar pentru obținerea căreia trebuia să-ți pui PC-ul la treabă să calculeze intens niște operații matematice complexe, astfel încât să descopere… bitcoins.

La momentul respectiv, știrea era că, în decurs de o lună, valoarea unui BTC sărise de la 20USD la 70USD. Discuțiile la momentul ăla erau la modul „wow, îți dai seama, dacă băgai banii în asta acum o lună îți triplai investiția????”.

Apoi s-a întâmplat ceva ciudat: în trei zile, de la 70USD a sărit la 200USD!

Îmi aduc aminte foarte clar discuția cu un prieten: „acum nu are rost să băgăm mai bani în așa ceva, pentru că este o bulă și o să se spargă curând”. Și așa s-a și întâmplat, câteva zile mai târziu, când, de la 200 a scăzut iar la 70, moment în care ne-am convins unul pe altul că „vezi mă, am avut dreptate, bine că n-am băgat banii în asta!”.

Repet, asta se întâmpla în 2013, când puteai căuta bitcoins (puteai să minezi) doar cu procesorul, nu cu zece plăci video, ca acum…

Patru ani mai târziu, 1BTC a ajuns să coste… 5850USD. De fapt, a variat brusc de la 5200USD la 5850USD (și înapoi).

E clar că nu m-am născut să mă îmbogățesc peste noapte și, cel mai probabil, dacă aș fi fost implicat altfel decât spectator în toată povestea asta, aș fi făcut un preinfarct pe zi, ori de bucurie, ori disperare.

Așa stau doar pe margine, privesc, mă gândesc la „ce ar fi (fost) dacă” și înghit în sec.

5 Comentarii

Malin a scris

Acuma, treaba asta cu imbogatitul peste noapte nu e chiar asa pentru ca un rig de minerit presupune oaresce cost, e o investitie cu un grad considerabil de risc pentru ca in lipsa unei reglementari nimic nu e sigur. Dar deocamdata e mai sigur decat sa joci banii la pariuri sau la ruleta, motiv pentru care m-am apucat si eu sa calaresc valul asta: http://img.zpoz.net/image/DTGv
Apoi, un sistem monetar bazat pe monede virtuale inseamna in definitiv meritocratie, cel putin in cazul celor proof of work.

Gigel Anonimu' a scris

Cand a scazut pe la vreo 2000$ si ceva recent ma gandeam ca este un timp bun ptr. o investitie dar n-am facut nimic. Cateva sapt. mai tarziu s-a dus la peste 5000$.
Vorba lui Mcafee „so 1btc 500k $ within 3years?” „if not, I will eat my dick on national television.”
Singura chestie care ar face bitcoinul useless ar fi disparitia infrastructurii pe care se bazeaza (aka internet, computers and civilization) – altfel eu cred ca este facut sa ramana. Asta sau poate vreun breakthrough in quantum computing.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter