Toți cunoscuții mei știu că nu consum alcool decât extrem de ocazional, iar ăla este, de cele mai multe ori, luat din bere. Doar că aseară, la Chinese Garden, Diana a organizat o degustare de vinuri, avându-l invitat pe Ionuț Făcăleț. Care este unul dintre somelierii ăia șmecheri, din care sunt doar câțiva în lume.
Ce anume mi-a plăcut? Vinul? Nu, pentru că nu pot aprecia un vin (ca idee, eu am aflat de un an că vinurile – de exemplu Cabernet – își iau numele de la… soiul de struguri! Mind blown, știu!), dar pot aprecia un om pasionat de ce face.
Eu mai glumesc uneori, că aș putea vorbi despre pasiunile mele ore întregi fără să epuizez subiectul, dar mi-am dat seama că exagerez. În schimb, Ionuț a vorbit în continuu timp de vreo trei ore.
Și nu, nu a vorbit la modul plictisitor!
Zece oameni, câți eram la masă, stăteam cu gurile căscate și îi ascultam explicațiile despre vin, despre cum vinul roșu se deschide la culoare în timp, despre cum se face vinul roze, despre cum se face șampania, despre blind testing, despre cum se învechește vinul (da, există o baghetă magică pentru așa ceva!) și o mulțime, o mulțime de alte informații care, mie cel puțin, mi s-au părut foarte interesante. Singurul meu regret este că nu am avut un carnețel să iau notițe!
Niște chestii de care îmi aduc aminte vag:
- Există vinuri picante și vinuri sărate;
- Un vin care nu se potrivește cu mâncarea lasă un gust ciudat/neplăcut în gură, astfel încât reușești cu succes să strici și mâncarea și vinul, oricât de bune ar fi fost ele luate separat;
- Vinul roze se face din struguri negri;
- Șampania este doar albă și se face dintr-o parte de struguri albi și două părți de struguri negri;
- Că tot veni vorba, șampania a fost inventată de… englezi;
- Iar croissantul de austro-ungari;
- Iar pastele făinoase de chinezi;
- Costul de producție al unei sticle de vin este de vreo cinci euro, indiferent de cât de scump ajunge să coste în retail;
- Degustătorii profesioniști îți pot spune de unde este un vin chiar dacă nu l-au mai gustat niciodată;
- Diferența dintre vinurile seci, demiseci, demidulci și dulci este cantitatea de zahăr;
- Șprițul – amestecul favorit al românilor de vin cu apă minerală – este, de fapt, un cocktail și era făcut inițial cu apă plată;
- Vinurile românești nu sunt foarte apreciate deoarece butașii de vie nu au maturitatea necesară; se estimează că este nevoie de cel puțin încă vreo 10-20 de ani.
Dacă ai vreodată ocazia să ajungi în preajma lui Ionuț (sau a vreunul somelier, că presupun că toți sunt plini de informații!), nu ezita și cu siguranță nu vei regreta!
Ionuț organizează și niște cursuri pe bani pentru lucrătorii din horeca dar și niște prezentări/degustări gratuite pentru amatori, și plănuiește să organizeze și un tur al cramelor din Dobrogea. Aștept mai multe informații pe tema asta și voi actualiza articolul ceva mai târziu.
Am impresia ca a fost invitat si pe la PH, cand eram eu p-acolo. Omul stie ce vorbeste.
Chiar a fost una dintre emisiunile la care n-am dormit 
Adica tie iti place sa-ti bati joc de vin plimbandu-l prin gura si apoi scuipandu-l intr-o galeata? Come on man!
@Malin: Unde am scris asta?
@Ionuț Staicu: Fix in titlu: „Am fost la o degustare de vinuri (și mi-a plăcut)”. Degustarea de vin, in adevaratul sens al cuvantului fix asa se face. Mirosind paharul, plimband vinul prin gura si apoi scuipandu-l intro galeata…
@Malin: ah, nu știam asta
Dar tu ai citit doar titlul? 
@Ionuț Staicu: Probabil si Malin a inteles cam ce am inteles eu, da a dat’o mai pe diplomat!
Ce nu am inteles eu inca la tine e de ce te scuzi mereu cu …
„Consum alcool rar ….”
Sa intaresti asta, o dai si pe aia cu martorii …
„Toți cunoscuții mei știu că nu consum alcool decât extrem de ocazional”
Cu extremul ala bolduit …
Da ce are frate, aia de consuma alcool cand au chef si cat au chef, sunt niste paria ai societatii, murdari de ceva? Put urat? Is de pus la colt? Ai vreo trauma sau vreo onoare de aparat?
Intreb sa pricep … ca eu unul beau ce am chef, cand am chef, cum am chef fara a simti nevoia sa ma justific cuiva. Da na … stiu, e usor sa fie paria societatii cand n’ai card! :)))))
@ice4you: Nu cred că se justifică, dar dacă îi place vinul ăla sau băutura aia, în condițiile în care nu bea des și nu e alcoolist, înseamnă că e cam bună. Asta am înțeles eu.
@Andrei: pai dupa cum vezi a lasat cam pe toata lumea in ceata …
Ma rog, e treaba lui cum e a fiecaruia … pentru mine era doar o banala curiozitate si cam atat.
@ice4you nu fi but, omu bea doar ocazional si a vrut sa sublinieze. Și da aia care beau prea mult put urât și sunt jegoși
@iuliancalin: am zis eu undeva, ceva de monalisti aka aia de beau si spirtul medicinal din farmacii? Cred ca aici fac maicile tereze astia ca voi confuzii, bagand in aceiasi oala pe aia de beau 2 beri/2 pahare de vin dupa o zi grea de munca si voi care o ardeti doar si numai ocazional si subliniati asta ori de cate ori e nevoie, de parca neaparat trebuie sa va justificati. Chestia asta imi aduce aminte de un scurt fragment, dintr’un genial monolog semnat Malaele …
„Betivii sunt nenorocitii aia care beau in vazul lumii, in vremea in care altii beau pe ascuns!”
Hai noroc …
@ice4you – monalisti? :))) Zici ca-s din vreun cult dedicat lui Mona Lisa sau ceva…niste artisti care transforma spirtul in ambrozie.
Also chestia cu bautul constant – chiar daca e vorba de cantitati mici – nu prea se pupa cu programarea sau alte task-uri la calculator de vreme ce iti cam fac varza concentrarea deci e oarecum logic ca un programator sa consume alcool ocazional.
Si eu consum alcool ocazional – dar ocaziile alea tin cate 24 de ore and shit.
@Gigel Anonimu’: monalisti, da’i in masa ….
Astia au un cult pentru domnita de mai sus, mai ceva decat aia de o iubesc pe Monalisa lui davinci! :)))
In rest, da’i inainte … cu tupeu … nu’ti fie de ras!
@ice4you: cica nu merg scripturile de poze … Mona asta ….
http://denisuca.com/wp-content/uploads/2014/01/spirt-mona.jpg
@ice4you: aoleu … link la denisuca … asta e … sora’sa! :)))
Pusca mea, ce sa fac .. scuze de comentarii in linie, da eu ce sa fac daca nu am dreptul la edit pe blogul asta, conform regulilor impuse.
Uau, ce dezbateri sunt aici pe seama alcoolului meu. @Ice: am subliniat asta pentru că de foarte multe ori aud interpretări de genul „eh, dar măcar o dată la X zile tot bei un pahar de tărie”. Dar nu, consum alcool extrem de rar, trec și câteva luni cu pauză la alcool
@Ionuț Staicu: foarte bine! Ma bucur ca ai inteles ca era o banala curiozitate si nu ca te condamnam de ceva anume! Asa cum ziceam mai sus, fiecare face cum vrea si crede ca este bine pentru el!
Hai noroc si toate bune!