De ce nu există laundromate în România?

De ce nu există laundromate în România? ©

Este imposibil să te fi uitat la filme și să nu știi despre ce vorbesc: evident, este vorba de mașinile de spălat comune. Fie că sunt puse în subsolul blocurilor și disponibilie pentru toți locatarii, fie că sunt într-un fel de spălatorie publică, unde funcționează cu fise, se pare că în US este destul de comună această formă de organizare.

Iar partea interesantă vine acum: având în vedere că apartamentele românești sunt mici – cutii de chibrituri – este foarte ciudat că sistemul ăsta nu a fost încercat la noi. Sau, dacă a fost încercat, nu a prins. Și stau și mă întreb: de ce?

Adică pe bune, mi-ar conveni mai mult dacă administratorul blocului, în loc să facă grădini cu iarbă să cumpere zece mașini de spălat, să le bage la subsol și să am două zile/săptămână în care pot spăla.

Pe de altă parte, nu cred că suntem pregătiți de un asemenea nivel de civilizație. Cel mai probabil geamurile vor fi sparte în câteva săptămâni, ușile vor dispărea în maximum două luni, cuvele vor fi umplute cu pietre sau, mult mai realist, vor dispărea pur și simplu.

Chiar sunt curios, dacă ai avea așa ceva în bloc ai folosi? Dar dacă ar trebui să te duci la un laundromat să bagi fise, ai face-o?

8 Comentarii

Andrei a scris

Pentru că la nivel de comunitate suntem cu mult în spatele americanilor, nu respectăm bunul comun. Am un prieten care avea aparate de cafea și le punea în cele mai umblate zone, gen la bănci, una chiar și la o secție de poliție. De fiecare dată se găsea cel puțin un deștept care să îl blocheze la două zile cu alte prostii băgate în loc de monezi, doar pentru că putea și asta în cel mai bun caz.

Malin a scris

Pe aici pe la noi sunt cateva dinastea si chiar cunosc romani care le folosesc. Asa ca probabil e o chestie de mentalitate. Pe vremea raposatului masina de spalat haine era un lux, un privilegiu chiar. Dupa revolutie toti au vrut sa aiba acasa. Ca si cu masinile de pe Bulgaria de altfel.

Empire a scris

Cred ca mai exista de-astea in US din inertie mai mult. E 639 lei o masina de spalat, nu ocupa asa mult spatiu si de ce ai duce hainele pana intr-un astfel de loc sa le speli in loc sa o faci acasa? Presupun ca locurile comune au aparut cand masinile de spalat aveau un pret prohibitiv si oamenii s-au obisnuit cu ele.

Ionuț Staicu a scris

@Empire: da, 600 lei e cea mai ieftină. Dar avem așa:

1. consum (apă, curent);
2. detergent;
3. spațiu.

Orice ai spune, o mașină de spălat ocupă spațiu. Nu mult, dar raportat la suprafața unui apartament românesc de ~50m², cât înseamnă? 1%? Dar dacă ai și uscător? Încă 1%? Sau hai să scoatem uscătorul; întindem hainele pe balcon și ocupăm – temporar, ce-i drept – 3-4m²?

Așa dai 10 lei/spălare ȘI uscare. Nu dai bani pe apă, pe curent, pe reparații șamd. Și ai și spațiu extra în casă :)

Sigur, poate că pe termen mediu/lung este mai eficient din punct de vedere al costului o mașină de spălat în casă – a mea a costat ~1000 lei și am mai dat încă vreo 600 lei pe diverse reparații în zece ani. Doar hardware-ul, ca să zic așa. Fără curent, apă și detergent, fără reparații. La o estimare foarte din topor de trei spălări/săptămână, oare în cât timp s-ar ajunge să dau 1600 lei pe spălat?

Am primit pe twitter articolul ăsta:

Cu un jeton de 15 lei speli și usuci 8-10 kilograme de rufe. Totul în mai puțin de o oră

Singura problemă aici este că nu strângi tot timpul 8kg de rufe, mai ales dacă le sortezi pe culori…

Empire a scris

@Ionuț Staicu: La mine acasa se spala cam 6 masini pe saptamana, 25 masini pe luna. Masina spala 7kg la o tura. Cheltuielile lunare ar fi de aproximativ 250 lei pe luna la un laundromat de-asta. Cheltuielile mele in schimb sunt 2.5 kg detergent = 20 lei + apa + curent. Sa zicem ca ar ajunge inca 20 lei apa si curentul pe luna. Restul de 210 lei sunt amortizarea masinii, adica in 5 luni pentru o masina de 1000 lei. Nu mai zic de deranjul de a cara hainele intr-un alt loc, de timpul pierdut pentru a le supraveghea samd. Nici pentru afacerea respectiva nu cred ca e rentabil sa faci o investitie de 15000 euro + chiria spatiului + utilitati + consumabile + fiscalitate si sa ii recuperezi cu 10 lei pe spalare. Cred ca ar dura mult spre imposibil de a o recupera. Singurul loc unde merita sa o faci e la cluburi sportive, camine studentesti sau alte locuri similare, unde nu locuiesc familii ce se pot gospodari singure sau unde oamenii locuiesc temporar. Eu unul as spala hainele acasa chiar daca ar fi mai scump, doar pentru confortul care imi e asigurat sa arunc niste rufe in masina si sa revin la calculator pana termina.

Alex a scris

Exact cum zice si [Empire]: nu prea isi au rostul la noi. Care-i exact dezavantajul de a avea masina proprie? Spatiul ocupat de masina de spalat este de obicei in baie, unde oricum nu prea ai chestii importante de pus. Deci .. err .. nu-i mare chestie.

Sigur, economii de scala, yadda yadda. Pai daca-s economii de scala, atunci costul spalarii la un laundromat ar trebui sa fie doar cu putin mai mare ca acela de a spala acasa la tine. Gen, 2-4 lei o tura? Hai 5.

Pe bune, fa un calcul pentru costuri ca si cum ai porni tu o afacere de genul asta, si vezi ce preturi ies. Si apoi compara cu ce preturi se practica. Mie imi iese ca la pretul de 10-15 lei per tura, amortizezi costul unei masini NOI de spalat intr-o luna, chiar daca ai doar 2 clienti pe zi. Pai ..

Lucian a scris

În Elveția majoritatea apartamentelor mai vechi au spălătorie în subsol. Nu e tot timpul ok pentru că ține mult de administrator și vecini. Uneori nu ai program și speli când vrei, dar ai șansa să prinzi ocupate mașinile. Dacă ai program e aiurea că fie îl face administratorul și ziua ta de spălat pică în timpul săptămânii, fie uiți să te programezi și ajungi să prinzi liber abia peste câteva zile deși tu ai nevoie urgentă. Din cauza asta cam toate apartamentele noi au „washing tower” (mașină de spălat + uscător) în casă.

Spălătorii publice există, însă nu am văzut pe nimeni să le folosească. Cunosc însă mulți oameni care-și duc cămășile la curățătorii pentru că le și calcă.

Și să nu uităm de gândirea „îmi spăl eu chiloții unde își spală altul ciorapii”?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter