Ce produs software să lansez?

Ce produs software să lansez? ©

Am participat recent la o discuție despre lansarea unui produs/serviciu online, iar cel care voia să înceapă asta cerea idei despre ce are nevoie piața. Nu voia o funcționalitate ce există pe piață, pentru că nu are rost să reconstruiască ceva existent.

Au concurență pe piață?§

La modul cel mai realist posibil, ce șanse sunt să vii cu un produs nou ce nu are concurență (sau are concurență minimă)? Cel mai probabil, zero. Prin urmare, trebuie să te concurezi cu ce există, ori la preț ori la features (ori la ambele).

Iar aici e partea cea mai interesantă, că nu este musai să ai mai multe features! De ce crezi că există Jira și Trello? Unul e pe bani, altul nu. Unul e extrem de complex, celălalt e ridicol de simplu.

De ce crezi că există HipChat, Slack, Discord și alte zeci de servicii de chat când avem IRC sau mail sau mai știu eu ce?

Vrei să vii cu ceva absolut nou? Adu-ți aminte ce s-a întâmplat cu Google Wave: după doar un an a fost abandonat pentru că era prea nou iar utilizatorii nu l-au adoptat cu foarte mare entuziasm.

Întrebăm comunitatea!§

În Silicon Valley există zicala eat your own dog food, lucru ce se rezumă la „folosește-ți produsele”. Orice produs ai face, dacă tu, producătorul, nu-l folosești, o să fie un (semi)eșec. O să adaugi features la un produs doar pentru că au cerut unii clienți, ajungând relativ repede la un produs bloated. Știi, cum este Windows, de exemplu :D

Nu cred să existe produse de succes care nu au pornit de la o nevoie reală a celui/celor ce a lansat respectivul produs. Și poți vedea ușor momentul în care producătorul a încetat să-și mai folosească produsul: ori devine ignorat ori devine bloated!

În acest sens, mi-a plăcut foarte mult cartea Getting Real, în care se povestește cum cei de la 37 Signals au construit Basecamp, în ciuda faptului că existau zeci de aplicații de project management pe piață.

2 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

Gand la gand…chiar ma gandeam zilele astea la ceva similar so mersi ptr. articol si carte – pare foarte interesanta. De curiozitate – unde-i discutia? Ca parca n-o vad pe devforum.
Revenind – deci pana la urma singura posibilitate de a trai din web apps e sa le faci ptr. altcineva? Nu exista nise mici ce pot fi ocupate suficient incat sa-ti aduca un venit decent? Sau e la fel ca loteria jocurilor video si a aplicatiilor android?

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’:

De curiozitate – unde-i discutia? Ca parca n-o vad pe devforum.

Știu că pare greu de crezut, dar mai ies și din casă uneori :w00t:

Revenind – deci pana la urma singura posibilitate de a trai din web apps e sa le faci ptr. altcineva?

1. Nu am zis asta.
2. Încă nu am de unde să știu, dar presupun că este și o mică loterie; sunt șanse să lansezi un produs prea devreme (cum a fost Google Wave; sunt convins că dacă s-ar lansa azi ar avea mult mai mult succes) sau prea târziu (sutele de clone de flappy birds)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter