De ce sunt plătiți zugravii bine?

De ce sunt plătiți zugravii bine? ©

Dacă vrei să-ți renovezi casa și cauți un om (sau o firmă) vei vedea că sunt niște prețuri destul de serioase. Marius a plătit vreo 3000€ mâna de lucru pentru jumătate de apartament. Alți trei cunoscuți au plătit sume ceva mai mari pentru renovarea întregului apartament. Doar mâna de lucru, să ne fie clar.

De ce crezi că e așa? Pentru că este o meserie incredibil de complicată? Pentru că are nevoie de ani de zile de specializare?

Nu, nicidecum! Dincolo de o experiență de bază dobândită la țară preparând mortar, știam să fac… nimic. Dar am reușit să-mi renovez două camere și iau în considerare să fac și bucătăria și baia (dar ezit din cauza instalațiilor sanitare unde nu sunt foarte dornic să intervin).

Să le renovez bine, să ne fie clar, singurele defecte fiind cauzate de un perete bombat (serios, sunt denivelări de vreo 15 centimetri!) și de estimarea mea că varul va fi suficient și va acoperi două-trei găurele (nu le-a acoperit).

Zugravii sunt plătiți bine din două motive: este o meserie extraordinar de murdară (ai praf în toate orificiile iar ochelarii de protecție sunt o glumă, mai ales vara) și extraordinar de solicitantă fizic: ia un sac cu 25kg de glet și plimbă-l de colo colo, niște cutii de gresie etc.

Dar altfel? Mi se pare că e o meserie la care specializarea înseamnă doi-trei saci de glet, un smirghel de 100, unul de 120 și un perete pe care exersezi două-trei zile. Fapt pentru care îmi vine greu să înțeleg de ce găsirea unui meseriaș bun e o provocare.

12 Comentarii

Silviu a scris

Să găseşti un meseriaş bun nu e o provocare, să găseşti un meseriaş SERIOS e o provocare.
Cunosc n cazuri ce au rămas cu casa făcută pe jumătate pentru că Dorel a decis că-i ajung de băut banii pe jumătate de lucrare.

Ady a scris

@Silviu: da, fix să găsești meseriașul serios e problema. Anul trecut meseriașul arvunit cu 3 luni înainte a incetat să răspundă complet la orice telefoane, mesaje, etc, cu 2 zile înainte de începerea lucrărilor. Eu nu mai aveam mobilă, aragaz, etc (renovam complet bucătăria), termene de livrare a celor noi și pe tata adus de la 200 km să supravegheze și să fie cineva acasă în caz de „mai avem nevoie de x”. Am adus de azi pe mâine un unchi de la aceeași 200 km pe care l-am ținut pe masă, casă și băutură (și sare, jur, a mâncat într-o săptămână cam tot atâta sare câtă folosesc eu în mai mult de 6 luni :) ), plus bani (aceeași sumă pe care o ceruse meșterul anterior, care nu voia mâncare și băutură). A pus gresia teribil de denivelată, dar a pus-o.
Eu una n-aș putea să fac așa ceva nu pt că n-aș putea să fac lucrările în sine, ci pt că nu-s aptă fizic să mut mobile, să car saci cu glet/cutii cu gresie, etc, chestii care necesită forță fizică.

ice4you a scris

Eu nu stiu fratioare ce preturi se practica pe la voi, dar de unde vin eu cu 1500EU iti dau gata baietii un apartament de doua camere de la cap la coada, asta presupunand: reparat pereti/pusa izolatie/pus rigips/facuta baia si bucatarie cu gresie/faianta/fitinguri/tevaraie/dat lavabila/pus pachet/puse usi … intr’o luna maxim e gata dat la cheie si lucrari foarte ok, ca am mai lucrat cu ei. 3000EU … manopera pe jumatate de cutie de chibrituri in Romania, mie unul mi’se pare ori poveste ori aberant pana la prostie!

Empire a scris

Zugravii (includ toti meseriasii care dau cu glet, pun gresie, faianta, rigips samd) sunt scumpi pentru ca cererea e mare si oferta e mica, nu pentru ca e greu sacul sau ca-ti intra praf in ochi. Multi meseriasi au plecat in alte tari, au ramas putini, asa ca sunt din ce in ce mai scumpi. Mai e problema ca cererea e sezoniera. Incepe din Aprilie si scade foarte mult incepand cu noiembrie. Din inertie, meseriasii cer aceleasi preturi si iarna, asa ca mai bine astepti vara, cand se poate usca mai usor, nu ploua sau ninge cand cari materialele samd. Cunosc zeci de meseriasi, toti cu preturi astronomice, dar banii aia nu se vad in nivelul lor de trai. Pentru ca nu vin constant. Majoritatea nu pot face o planificare corecta a timpului, partial din cauza lor, partial din cauza surprizelor ce apar la fiecare lucrare, asa ca raman cu goluri chiar si vara, cand e cererea mare.

Empire a scris

@Ionuț Staicu: E cerere mare in sezonul renovarilor si a constructiilor si e destul de liniste in afara lui. Golurile apar din cauza ca e greu sa planifici lucrarile una dupa alta pentru ca depind de mai multi oameni (clientii, furnizorii de materiale).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter