Vine Amazon în România! Niște erori logice

Vine Amazon în România! Niște erori logice ©

Amazon vine în România de câțiva ani deja (ca și Spotify, de altfel :D). Nimeni nu știe când, nimeni nu știe ceva concret, dar heeei, Amazon vine în România!

Și în ultima săptămână am tot văzut și avut discuții despre cum venirea Amazon va schimba totul: vor pune la respect magazinele mari, vor impune plata cu cardul, vor avea livrări instante, pământul va fi mai rotund (sau, mă rog, mai plat), vaccinurile vor avea mai puțin mercur șamd. Hai să le luăm puțin pe rând.

Vor pune la respect magazinele mari§

Una din pledoariile de care am avut parte se bazează pe faptul că în România sunt câteva magazine mari, magazine ce dețin monopol. Mă rog, aici este prima eroare logică, deoarece monopolul presupune, prin însuși numele-i – MONOpol – o singură firmă care conduce lucrurile cum vrea. Dar, pe lângă Emag mai avem Altex. Mai avem Cel. Mai avem zeci de alte magazine mai mari sau mai mici.

În fine, buba acestui „monopol” ar fi că magazinele mai mici nu pot achiziționa marfă la prețuri competitive (cu cât ai rulaj mai mare, cu atât primești un preț mai bun, iar de aici se intră într-un cerc vicios pentru magazinele mici: nu au rulaj mare pentru că nu au preț bun, deci, evident, nu pot lua un preț bun…)

Dar… venirea unei companii uriașe, ce crezi că va schimba? În loc de emag, evomag, altex și cel vom avea emag, evomag, altex, cel și amazon. Crezi că apariția unui nou concurent va schimba, brusc, regulile după care funcționeaza piața? Ha ha ha!

Vor impune plata cu cardul§

Din câte am înțeles, în momentul actual, cumpărătorii care plătesc cu cardul sunt pe undeva la 30-40%. Iar Amazon nu permite plata ramburs. Nu în alte țări, cel puțin.

Doar că fii atent la o chestie: hai să presupunem că ai un magazin generalist (deci nimic exclusivist). Ai fi dispus să renunți la 60-70% din clienți? Eu nu.

Oricât de bune ar fi prețurile Amazon, nu vor reuși să convingă oamenii să plătească electronic. Cel mai probabil, dacă Amazon vine în România, va implementa plata ramburs.

Cum vor transporta produsele?§

O pledoarie ce susținea plata cu cardul se învârtea în jurul ideii „da, dar când amazon îți livrează 100% produsele a doua zi, vei avea încredere”. Da, doar că nu.

Livrarea se va face tot cu cargus, dpd și fan, deci oricât de rapidă vor avea ei logistica în depozite, vor fi la mâna curierilor. Care nu te vor găsi acasă, care nu au chef să urce până la etajul 1, care îți lasă mașina de spălat în stradă șamd.

Ca idee, am comandat un produs de două ori de pe Amazon, nu a ajuns nici până azi – în ianuarie se face anul. De fiecare dată am primit refund fără nici un fel de problemă, dar mitul cu livrarea 100% nu prea stă în picioare.


Nu am nici o concluzie. Amazon este deja în România.

12 Comentarii

Gigel Anonimu' a scris

@Ionuț Staicu: Am auzit eu ca-ar fi un pic shady – la un google search am gasit unul de 1000 de euro. Geez. Dar banuiesc ca lenea se plateste – si prin lene ma refer la lenea de a nu invata engleza si lenea de a face research de unul singur. Aproape ca mi-e mila de cursanti.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: Băi, shady nu este per se. Iei un produs dintr-o parte, îl vinzi în altă parte; comerț 101 :)

Dar este shady în contextul actual, unde toată povestea se întâmplă pe amazon.com, unde România nu este acceptată oficial, nu funcționezi sub un cadru legal șamd.

Malin a scris

Trei chestii demne de luat in calcul:
1. Amazon nu are doar electro/IT, desi peste tot pe unde vad ceva scris despre Amazon discutia se rezuma la electro/IT. E drept, eMag a cam inceput sa diversifice pe marketplace, dar totusi lumea ii stie dupa electro/IT.
2. Am lucrat cativa ani sub respectivul „monopol” din postura de magazin mic si n-am avut probleme pe piata. Ci dimpotriva atat timp cat am respectat niste angajamente contractuale am primit preturi identice cu concurenta, iar treaba cu discountul de volum era doar un bonus. Totusi venirea celor de la Amazon pe piata, chiar daca presupune un nou actor pe piata nu o sa reduca preturile pentru ca sunt niste margini de profit destul de mici in Romania, iar asta n-o sa dea peste cap piata.
3. Nicaieri unde activeaza Amazon nu exista livrare garantata 100% a doua zi fara sa platesti ceva aditional. Si chiar si asa, nici macar utilizatorii de Prime din UE nu au parte de asa ceva intodeauna pentru ca a doua zi se transforma in „cel mai curand posibil” si ti-o spun din postura unui utilizator Prime de mai bine de 2 ani cu aproape 100 de comenzi la activ. Daca locuiesti ca mine la Cucuietii de Porumb doar comenzile trimise prin posta (the irony) au mari sanse sa ajunga a doua zi, iar alea pe curier ajung in cel mai fericit caz a treia zi.

ice4you a scris

Buna analiza ta, insa ce iti scapa e faptul ca o asemena companie in momentul in care decida sa vina intr’o tara, se va adapta automat la nevoile si obiceiurile pietei din aceea tara in urma unei analize foarte bine facuta, asta se mai numeste management. In concluzie, daca ar veni in Romania si ar vedea ca obiceiul platii ramburs este unul predominant si’ar modifica politica de vanzari si logistica in acest sens, incurajand modalitatea ailalta, dar nu promovand’o ca singura cale! Pe langa asta, fiind o companie noua pe piata, ar incerca sa isi impuna pozitia prin practici concurentiale si nu afilierea la un cartel deja existent, ca ce avem noi de ani si ani de zile cam aia este!

In fine, discutia este una lunga si cuprinde multe aspecte pe care le’ai atins in mare parte in analiza ta cu scaparile pe care le’am puctat mai sus.

Ionuț Staicu a scris

@ice4you: păi nu am zis că va avea doar plata ramburs (sau că o va promova) ci doar că o va implementa. Mai ales că, din ce zice @vali mai sus, nu ar fi prima țară în care s-ar întâmpla asta :)

În plus, nu cred că vor veni aici și, după trei luni, vor ajunge la concluzia „shit, ăștia vor plata ramburs!”. Cel mai probabil vor veni deja pregătiți pentru asta, având studii făcute.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter