Meseriașii României

Meseriașii României ©

În filmul de mai jos sunt făcute niște erori grave, iar ceva îmi spune ca au fost făcute intenționat, pentru a putea pune lucrurile într-o lumină (și) mai proastă.

Prima eroare este că face o comparație între o linie complet automată și un atelier. Adică serios, arată un atelier în care elevii învață chestii, apoi îl compară cu niște linii de asamblare complet robotizate. Ca idee, când se strică un robot d’ăla, cine îl repară?

A doua eroare logică este că reporterul vrea să ne facă să credem că este o legătură 1:1 între ce se învață și ce se muncește, uitând de celebrul „Wax on, Wax off”. Îl întreabă pe profesor la ce folosește „asamblarea a două platbande”, iar bietul profesor se simte încuiat. Reporterul se așteaptă, cumva, ca la orele de practică să se învețe „asamblarea treptei a doua a rachetelor SpaceX”, iar profesorul nu știe să răspundă cu „nu e logic să începi cu baza?”.

Interludiu – ce ziceam mai sus de roboți stricați? Iaca, s-a stricat o bormașină!

A treia eroare logică este că îi întreabă pe unul dintre elevi „ce știi să faci ca electrician?”, așteptând vreun răspuns profund inteligent, uitând că elevii sunt acolo să învețe, nu sunt acolo ca profesioniști, veniți la specializare.

Dincolo de asta, cea mai urâtă chestie mi se pare duamna croitoreasă, care și-a pierdut orice speranță, atât cu privire la meserie cât și cu privire la elevi.

Porcăria completă Articolul complet e aici.

9 Comentarii

iuliancalin a scris

Am făcut un an de școală unde doar am pilit, dat găuri cu mașina de găurit, etc. Apoi un an de mecanică, teorie și în service. Știam să ascult un burghiu când am început să lucrez. M-am angajat ca tinichigiu, si mi-a luat un an sa învăț, singur, cum lucrează tabla.
Am la muncă un coleg care după 4 ani, nu știe să ascută un burghiu, nu știe să taie cu flexul, nici macar nu știe să de-a o gaura.
Am făcut școala în Romania, el în Germania.
Am talent?

ice4you a scris

4 ani de practica … inca mai stiu sa ascut un burghiu, sa dau o gaura, sa sudez, sa filetez (nu pesti), sa verific o planeitate, sa masor cu sublerul, sa prelucrez orice bucata de metal in orice, sa fac o schema tehnica … da …. proasta scoala, dar desi nu mi’am practicat niciodata meseria, macar stiu dracului sa bat un cui la nevoie.

Gigel Anonimu' a scris

Sneaky bastard. Face comparatie intre „Sectie de Lacatuserie intr-o uzina din secolul 21” si „Atelier de lacatuserie intr-o scoala profesionala din Romania” – in conditiile in care n-au absolut nici o treaba una cu alta in afara de cuvantul lacatuserie. Daca ar fi prezentat un atelier de lacatuserie dintr-o scoala profesionala din alta tara atunci ar fi fost o comparatie corecta dar probabil disparitatea dintre cele doua n-ar fi fost la fel de puternica – ba probabil ar fi fost destul de similare in aspect.

Ce te astepti prietene de la un profesor de scoala profesionala – sa stie sa construiasca rachete? Rolul lui e sa invete folosind materialele pe care le are la dispozitie – rol pe care pare ca si-l indeplineste cu succes.

Ce nu inteleg insa e finalul „Un proiect sustinut de Petrom”. Miros ceva politic da’ habar n-am ce. :D

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter