Încă una despre crypto: de ce Bitcoin ARE valoare?

Încă una despre crypto: de ce Bitcoin ARE valoare? ©

Argumentul suprem împotriva criptomonedelor este că această monedă nu are o valoare intrisecă. Doar că e o mică problemă: nu au dreptate :D

Banii, atunci când au apărut, au fost o simplă convenție, motivată fiind de comoditate. Oamenii au convenit că e mai comod să zici „uite, bucata asta de hârtie valorează cât zece vite”. Și dacă voiau să cumpere lână de inorog de peste mări și țări în valoare de zece vite, nu se duceau cu cireada acolo ci doar cu o hârtie în mână.

Înainte de bancnote au fost monedele. Înainte de monede au fost bețele de numărat. Între timp probabil au fost și alte „monede” de schimb (cămile, viței, diverse metale etc). Fix aceeași situație.

Și atenție, aici vorbim despre tranzacții făcute strict între oameni, fără implicarea vreunui stat.

Deci oamenii au convenit că e mai comod să folosească un instrument intermediar pentru troc.

Eh, e fix aceeași poveste și la Bitcoin și la restul monedelor virtuale: dacă oamenii care le tranzacționează decid că de mâine nu sunt dispuși să plătească mai mult de 1.5$/btc, atunci acea valoare o va avea. Idem și pentru cazul în care de mâine btc se va tranzacționa cu 50.000$/btc.

Faptul că nu e implicat vreun stat? Hai să fim serioși, implicarea unui stat nu-ți oferă neapărat o garanție a stabilității unei monede. Lira britanică e în cădere de un an, de când s-a anunțat Brexit. Să nu mai pomenesc de Venezuela sau state din Africa…

Problema cea mai mare este nu la valoare ci la speculă; absolut toți oamenii cunoscuți de mine și care sunt implicați într-un fel sau altul în treaba asta cu monedele virtuale, fac asta doar pentru a se îmbogăți (fie prin speculă, fie prin păstrarea monedelor în ideea că peste X luni vor crește to the moon). Și citind pe Reddit, cam ăsta e trendul…

Ah, că formează o bulă, că se va sparge, că nu-știu-ce? Asta e altă poveste. Dar în acest moment, monedele virtuale au valoare. Fie că ne place, fie că nu.

8 Comentarii

Malin a scris

Ei, hai ca nu e totul doar despre specula si imbogatire. Eu cunosc oameni care mineaza „for fun & profit”. Adica intai din pasiune pentru tehnica si abia apoi pentru profit si asta e cat se poate de logic daca ne gandim ca sunt oameni care mineaza la modul amator, cu o singura placa video sau maxim doua si o fac doar peste noapte cand nu folosesc PC-ul. Apoi mai sunt oameni ca mine care ruleaza host de Siacoin pentru ca aveau cateva sute de GB liberi care stateau idle si care nu castiga aproape nimic la pretul mediu (actual) de $2.42/TB
Acolo unde se cumpara si se vinde cu scopul exclusiv de a se imbogati e cum spui tu, unde se folosesc resurse care oricum erau idle pentru castiguri minore e alta poveste.

Ionuț Staicu a scris

@Malin: Nu știu ce să zic… PC-ul ăla l-ai ține pornit dacă n-ai mina „for fun & profit”? Nu-mi spune că tu consumi curent electric doar așa, că ți se pare amuzant să… ceva și nu pentru că speri că moneda aia va exploda peste o perioadă. Dacă ai fi 100% sigur că moneda aia va rămâne la valoarea aia pentru totdeauna, ai mai fi atât de dispus să minezi „for fun”?

Bilen a scris

Multa lume compara bula monedelor digitale cu bula dotcom din 1999 si dupa ce m-am documentat mai mult despre ce s-a intamplat atunci tind sa le dau dreptate.

Sa nu uitam insa, ca cele mai mari business-uri din ziua de azi sunt companii ce s-au nascut din acea bula. Pana nu demult eram 100% convins ca stiu care va fi deznodamantul pietelor de crypto: bitcoin se prabuseste, efect de domino catre restul monedelor, se reseteaza piata, raman cele care inoveaza, tehnologia este buna si este adoptata de marii jucatori, preturile cresc iar pentru o mana de monede.

Pentru asta insa trebuie sa se treaca la mass adoption, adica gigel mecanicul si viorel instalatorul sa inceapa sa isi bage banii in crypto. Deocamdata suntem o mana de tocilari si niste balene speculative care abuzeaza piata.

Daca vom ramane tot astia si nu va fi nicio crestere de proportii, noul scenariu pe care il consider este ca bitcoinul sa piarda din market cap si sa fie detronata de catre un altcoin. Sa fie ripple sau poate o alta moneda, greu de spus dar tranzitia de la specula la tehnologie se va face mai lin. Asta este scenariul 2.

Ce vreau sa spun este ca bitcoin este la 45% din market cap pentru ca are meritul sa fie prima moneda pe tehnologia blockchain dar nu este deloc fezabila, costuri ridicate, total ne-ecologica la consum de energie, durata mare de transfer etc.

Ai tu un articol interesant in sidebar pe care il citisem si eu si m-a pus pe ganduri: „Ten years in, nobody has come up with a use for blockchain”. Scenariul 1 sau 2 si ce ai scris tu in articol are relevanta doar daca tehnologia are o utilitate. Daca nu este o bula si atat.

Cat despre imbogatit, nu stiu daca e tarziu sau nu dar tine putin si de noroc. La ce volume investim noi ne vom imbogati doar daca luam 10.000 de unitati la 0,001 si pretul creste la *40, *50.

Eu unul personal nu visez lambo sau milioane. Mi-am pus un target „down to earth” si cand portofoliul va ajunge la acea valoare exit de peste tot.

Ionuț Staicu a scris

@Bilen:

Pentru asta insa trebuie sa se treaca la mass adoption, adica gigel mecanicul si viorel instalatorul sa inceapa sa isi bage banii in crypto. Deocamdata suntem o mana de tocilari si niste balene speculative care abuzeaza piata.

Exact!

Chiar vorbeam cu un prieten despre crypto & co și îi ziceam că până nu apare o modalitate foarte la îndemână de a cumpăra/vinde monede, nu putem vorbi de bulă.

În momentul de față, poți face rost de monede în trei feluri:

– să cumperi de la un exchange
– să fii plătit în crypto pentru servicii/produse furnizate;
– să minezi

Mai sunt și alternative ceva mai complicate sau mai puțin comode (localbitcoin, transfer bancar și așteptat etc).

Iar cumpăratul de la un exchange… ei bine, e destul de horror. Trebuie să îți dai TOATE datele personale (buletin/pașaport, facturi, poze), trebuie să aștepți o veșnicie pentru validare șamd.

Până nu apare o modalitate extrem de facilă de cumpărare ȘI până nu apare un portofel universal, putem spune că suntem în siguranță :w00t:

Bilen a scris

@Ionuț Staicu: Plus ca e din ce in ce mai greu sa iti deschizi cont la unele exchange-uri. Un prieten de al meu asteapta de trei saptamani si inca nu are contul activat pe bitstamp. Intre timp ce-i recomandasem eu (xrp) a crescut de la 0.7 la 1.4.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter