Niște pâinici. Mici, mici

M-am trezit de dimineață că n-am pâine. Și pentru că nu aveam chef să cobor până la magazinul de la colțul blocului, m-am apucat să frământ rapid cea mai simplă rețetă posibilă.

De Revelion, dacă ai invitați acasă, îi poți impresiona ușor cu o tavă de pâinici proaspăt scoase din cuptor fix înainte de masă. Evident, pregătirile le faci cu câteva ore înainte!

Până la urmă, la o pâine simplă totul este despre raport: o parte apă, două părți făină (250ml apă, 500g făină). Puțină drojdie (eu am pus o linguriță de drojdie uscată), puțin zahăr și puțină sare. Dacă vrei, adaugi și ceva buruieni în aluat: oregano merge minunat, dar nici cu cimbru sau praf de usturoi nu mi-ar fi rușine.

Și faci așa: lași drojdia și zahărul să se activeze în câteva linguri de apă. Știi că e gata când încep să apară bule. Adaugi o lingură-două de ulei de măsline, adaugi restul de apă, începi să adaugi făina.

Când ai un aluat ce nu se mai lipește de dește, îl pui într-un bol pentru cel puțin jumătate de oră (poți să-l lași chiar în frigider, peste noapte!). După tot timpul ăsta, începi să formezi biluțe, cam cât de mari crezi tu că te-ar satisface. Le pui în tavă, mai aștepți 15 minute și le bagi la 200°C pentru 10-15 minute, până se rumenesc.

Poți duce lucrurile mai departe adăugând nuci sau miez de floarea soarelui în aluat. Înainte să le bagi în cuptor le poți unge cu niște ou, după care poți pune niște semințe de in/susan/mac peste.

Nu cred că ar strica nici să le mai lași 10-15 minute să se odihnească, după ce le-ai scos din cuptor. Și învelește-le, să nu le fie frig!

Dacă vrei să faci pâini mari, scazi temperatura și crești timpul de coacere. Dacă vrei să faci lipii, întinde biluțele în foi subțiri și le pui în tigaia încinsă.

Ca să nu iasă prea tari, pune și o crăticioară cu apă în cuptor.

Să ai poftă!

2 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter