De multe ori suntem tentați să cumpărăm un produs mai ieftin pentru că mergem pe logica „este același produs ca ăla de trei ori mai scump!”. Și probabil ți s-a întâmplat și ție să cumperi oțet balsamic sau piper fără gust, prosoape de bucătărie care fac orice numai să absoarbă lichide nu șamd.
Sunt câteva produse unde nu sunt sigur că se aplică regula „mai scump înseamnă mai bun”, de exemplu făina (și cu aia scumpă și cu aia ieftină am avut rezultate similare), dar, de cele mai multe ori, lucrurile nu funcționează chiar așa…
Așa, după această introducere, să trecem la miezul cozonacului problemei: există cozonaci pe piață la vreo zece lei bucata. Zece lei un cozonac de ~juma’ de kil.
Înainte să te arunci entuziasmat asupra lui, gândește-te la următoarele două aspecte:
- Cozonacul ăla nu are gust. That’s a fact și nu este loc de discuții aici. Este ceva cu iz dulce și aromă de carton presat.
- Vorbim totuși de jumătate de kg de ingrediente: unt, ouă și făină și oricum ai face, nu ai cum să le scoți la un preț atât de bun încât să-l dai la zece lei!
Dacă tot nu te-am convins, calculează așa: într-un cozonac intră trei ouă, jumătate de pachet de unt, 400g de făină și drojdie (să zicem că-i cozonac de criză). Încearcă să cumperi toate aceste ingrediente și să te încadrezi în zece lei, vezi ce găsești. Apoi gândește-te că prețul ingredientelor ar trebui să fie mai mic, că patiseria nu e ONG; are nevoie și de ceva profit.
Acum, îți mai vine să mănânci așa ceva?
Curentul și timpul nu l-ai socotit. Nu că ar fi mare lucru dar poate pentru unii contează.
In plus Ionuț, faina aia mai scumpă are mai puțină mizerie in ea, probabil.