Microfon pentru PC: Blue Snowball

Microfon pentru PC: Blue Snowball ©

Cred că unul dintre motivele pentru care nu-mi place să comunic prin voce (Skype & co) este faptul că majoritatea interlocutorilor aveau microfoane… ahem, slabe. Bine, lucrurile s-au mai schimbat în ultima vreme, în mare parte pentru că laptopurile nu mai au niște mizerii cu numele de microfon, dar fobia, dacă îi pot zice așa, a rămas.

Dar, totodată, am fost mereu interesat să nu fiu eu ăla cu o calitate slabă a sunetului pentru interlocutor, deci tot timpul am încercat să-mi cumpăr microfoane decente.

Cred că cel mai bun raport calitate/preț a fost o porcărioară de genul ăsta luată de prin carfur cred. Problema? După câteva luni am mai luat unul la fel, dar calitatea era execrabilă.

Prin urmare, am trecut prin o grămadă de microfoane, majoritatea ieftine, că-s zgârcit, până s-a îndurat un fan să-mi ia un microfon din wishlist. Ce microfon? Un Blue Snowball. Despre el, că tot era curios Gigel pe aici:

  • Este pe USB. Ăsta poate fi un lucru bun sau un lucru rău, depinde ce cauți. Pentru mine e un lucru bun :)
  • La început mi se întâmpla destul de des să se deconecteze razna în mijlocul unei conversații. S-a rezolvat rapid mufându-l pe alt port USB;
  • Are un LED roșu care stă aprins absolut tot timpul. Este extrem de enervant!
  • Este mare și greu. Ăsta nu este neapărat un lucru bun, pentru că am găsit cu greu un braț capabil să-l țină cât de cât.
  • Forma este interesantă, dar îl face dificil de ancorat pe brațul de mai sus, mai ales dacă vreau să folosesc și shock mount. De fapt, Blue vinde shock mount special pentru Snowball, dar mi se pare nejustificat de scump…
  • Montarea pe braț este și ea un challenge în sine; gaura în care se înșurubează microfonul are nevoie de un adaptor. Dacă nu-l ai, mai cotizezi vreo 10€ (brațul de mai sus are și acel adaptor)
  • Are trei trepte de sensibilitate, la maximum captează tot. Absolut tot, gen ticăitul ceasului din bucătărie (nu, nu exagerez). La minimum a făcut mereu fițe: ori capta prea puțin ori avea un fâșâit enervant (vezi primul video de mai jos). Eu îl țin pe mijloc, dar chiar și-așa interlocutorii îmi zic uneori că aud mașini sau câini lătrând (vezi al doilea video).
  • Este foarte scump. 100€ pentru un microfon mi se pare un pic prea mult, mai ales dacă nu îl folosești pentru înregistrări, podcast-uri sau alte minuni. Dacă vrei o alternativă mai ieftină, mi-a fost recomandat de mai multe persoane acest Behringer (are și variantă XLR)

În fine, avem aici două mostre de creativitate și talent (not). Primul e pe treapta cea mai puțin sensibilă a microfonului, unde prinde și o grămadă de fâșâit – tind să cred că butonul e de vină. Al doilea video e pe treapta a doua.

4 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Alex: Eram pe punctul de a cumpăra C1U. Am ajuns brusc în punctul în care mi-am dat seamă că 50€ stăteau mai bine în cont decât la magazine (descoperisem YNAB, bugetul personal etc) și până am reușit să aloc buget pentru microfon am primit biloaia asta. :)

Gigel Anonimu' a scris

Acustica in actiune.:)
Varianta 2 e mai clara intr-adevar. Ai observat totusi sunetul ala de screeching pe care il face mana de fretting cand iti misti degetele rapid de pe un string pe altul? In varianta 1 se aude mai mult. Si pe mine ma seaca cateodata – aparent singura solutie e sa fii constient si sa ridice degetele in sus inainte sa le misti catre urmatorul string. Sau cica unii chitaristi se freaca la nas cu degetele de fretting inainte sa cante – fiind o zona mai grasa inmoaie bataturile si reduce din screechuit. :))

Cat despre microfonul usb de 100E – damn son. Vorba ta, iti luai un mic de studio de banii aia. Dar calul de dar…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter