Cum calculezi dacă ești pe profit sau nu?

Cum calculezi dacă ești pe profit sau nu?

Uneori se întâmplă să cumperi/vinzi o monedă de mai multe ori și ajungi în punctul în care vrei să scapi de ea. Dar cum vezi dacă vânzarea la prețul curent este în pierdere sau nu? În primul rând, descarci un export (CSV) și îl deschizi în Excel și grupezi tranzacțiile, astfel încât SELL să fie separate de BUY (în screenshot este un export de la Bittrex în care am ascuns coloanele irelevante):

Costul total§

Prețul de cumpărare este mai mare? Asigură-te că iei în calcul și monedele nevândute încă!

Asta e simplu, faci SUM la coloana de preț: =SUM(G2:G8) să vezi cât te-a costat să cumperi, respectiv =SUM(G9:G16) pentru a vedea cât ai primit pe ce ai vândut.

Costul per monedă§

Aici e ceva mai complicat, pentru că implică puțină matematică. În cazul în care ai chiulit la mate la ora aia (cum am făcut eu), treaba asta se numește medie ponderată și face o medie în funcție de… ai ghicit, pondere. Prin urmare, folosești următoarea formulă pentru a vedea prețul mediu de cumpărare al respectivei monede:

=SUMPRODUCT(D2:D8,E2:E8)/SUM(D2:D8)

Sau, mai abstract:

=SUMPRODUCT(CANTITATE,PREȚ)/SUM(CANTITATE)

Prin urmare, dacă vrei să vinzi și nu ești sigur că vinzi în pierdere sau nu, fă un export rapid și un calcul si mai rapid. Mulțumește-mi mai târziu :D

La ce ajută treaba asta?§

În cazul monedei de față, am intrat devreme și am avut un preț de achiziție foarte mic. Dar apoi am tot făcut tranzacții și, de aproape o lună, moneda a rămas în jurul valorii de 1000 satoshi – sub prețul ultimelor tranzacții și mi-era oarecum greu să-mi dau seama dintr-o privire dacă o vânzare în acest moment ar fi cu adevărat păguboasă sau nu.


Între timp, alte chestii ce se pot face cu Excel:

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Dragos: Păi… ar trebui. S-a întâmplat de câteva ori să cumpăr o monedă foarte ieftin, să o vând la un preț de 4-5 ori mai mare, să recumpăr după ce a scăzut puțin și deja nu mai știam dacă eram pe profit sau nu :D

Bine, în mod ideal vinzi mereu mai scump decât cumperi, dar se întâmplă FUD, FOMO, vrei să vinzi doar o parte să cumperi altceva șamd și e ceva mai greu să faci un calcul.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter